Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2019 18:08
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Český internetový prodejce vmísil do slev extremismus, Black Friday změnil na White Friday (Aktualizováno)

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Český obchod s oblečením přišel s kontroverzním marketingovým tahem pro svou cílovou skupinu.

Na dnešní den, 29. listopadu, připadá největší svátek všech shopaholiců – Black Friday. To, že si během něj firmy různě hrají s cenami a slevami, které možná ani slevami nejsou, jsme si zvykli.  Hrát si otevřeně s názvem samotného dne a vmísit do něj extrémistický postoj, je nicméně raritou. Český internetový obchod si jej totiž přejmenoval po svém na White Friday.

Doporučeno
Německý klub vyhodil svého kapitána za otevřenou podporu neonacismu Německý klub vyhodil svého kapitána za otevřenou podporu neonacismu 6. srpna 2019 11:57

Black Friday má přitom s opravdovými barvami pramálo společného. Jak je psáno v článku info.cz, není úplně jisté, jak tento název pro nákupní horečku vznikl. Původně, v 19. století, označoval pokles hodnoty zlata, dnes jej máme spíše spojen s krachem newyorské burzy a finanční krizí roku 1929, kdy obchodníci rozprodávali pod cenou, co se dalo. Za Černý pátek, jak zní v českém překladu název dne, označila filadelfská policie také dopravní zmatek, který nastal v době předvánočních slev.

Pro Black Friday, jak ho známé dnes, je ustálen metaforický význam takový, že se obchody v jeden den dostanou z celoročního prodělávání (výdělky pouze v červených číslech) do takzvaných černých čísel. Úplně poprvé přišla s Černým pátkem na český trh firma Apple, která v roce 2011 prostrčila tento fenomén v tuzemských obchodech. 

Obchod Original Store si v dnešním dni plném slev s barvami trochu pohrál a rozhodl se tímto kontroverzním způsobem propagovat prodej oblečení značky Thor Steinar. „Německá firma, která je oblíbená mezi pravicovými extremisty, v minulosti využívala různé motivy, které měly na tento směr extremismu při specifickém výkladu vazbu," okomentoval pro REFRESHER situaci odborník na extrémismus Miroslav Mareš. Dodal však, že v tomto oblečení chodí i lidé, kteří na extrémistickou scénu vazby nemají.

Doporučeno
Před 80 lety byla při studentské demonstraci v Praze prolita krev. Protest proti nacismu skončil střelbou do lidí Před 80 lety byla při studentské demonstraci v Praze prolita krev. Protest proti nacismu skončil střelbou do lidí 15. listopadu 2019 10:52

V modifikované reklamě vidí Mareš víc než pouhou hru se slovy. „Uvedená reklama na White Friday je podle mého názoru vytvořená tak, aby měla do určité míry provokativní charakter, a aby se dala různě vykládat. Bělošským nacionalistům může souznívat s jejich světonázorem, ale současně pro jiné lidi umožňuje i jiné interpretace," dodal.

V Marešově publikaci „Symboly používané extremisty na území České republiky" z roku 2006 je uvedeno, že bílá barva byla hlavně v pravicových extrémistických skupinách, a také v nacistickém Německu, vykládána jako symbol nevinnosti a čistoty. Což může představovat jak „čistotu myšlenek a ideálů“, tak „čistotu rasy nebo národa“.

Doporučeno
České novináře kolaborující s nacisty otrávil chlebíčky napuštěnými bakteriemi tyfu a tuberkulózy. Za svoji odvahu zaplatil životem České novináře kolaborující s nacisty otrávil chlebíčky napuštěnými bakteriemi tyfu a tuberkulózy. Za svoji odvahu zaplatil životem 31. května 2018 20:54

Vyvstává zde otázka, jestli má taková reklama v 21. století ještě místo, obzvlášť v České republice, která pravicový extrémismus pocítila za druhé světové války dosytosti.


(Oprava 30.11.; 10:55). V původní verzi článku jsme chybně uvedli, že za reklamou stála oděvní značka Thor Steinar. Není tomu tak, jde o marketingový tah retailového obchodu Original Store. Za chybu se omlouváme.)

Domů
Sdílet
Diskuse