Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2019 17:45
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Babišův audit: Česko má Evropské unii vrátit 451 milionů korun

NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Co znamená audit Evropské unie, podle kterého je Andrej Babiš ve střetu zájmů? Shrnuli jsme všechny body, které by tě ve věci měly zajímat.

Stoprocentní korekce, nejvyšší možný trest. To je to, co momentálně svírá nůžky nad dotační kauzou premiéra Andreje Babiše. Dotaci na několik stovek milionů, které získal holding Agrofert, totiž dostal neoprávněně. Zpráva je neveřejná, s jejími závěry přišel server Neovlivni.cz. Ministerstvo pro místní rozvoj ho prozatím odmítlo zveřejnit. 

Znamená to, že Evropská unie neproplatí získané dotace a bude je požadovat od České republiky. Stovky milionů tak podle serveru půjdou z našeho národního rozpočtu, z kapes českých daňových poplatníků. Andrej Babiš střet zájmů odmítá, o firmách sám hovoří jako o bývalých.

O kolik přesně půjde a čeho všeho se kauza týká? Podívejme se na základní a přehledná fakta.

Babišův audit: Česko má Evropské unii vrátit 451 milionů korun
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Doporučeno
V Praze na Letné se sešlo 257 tisíc lidí. Andrej Babiš od demonstrantů dostal ultimátum (Aktualizováno) V Praze na Letné se sešlo 257 tisíc lidí. Andrej Babiš od demonstrantů dostal ultimátum (Aktualizováno) 16. listopadu 2019 14:06

Co odhaluje finální zpráva Evropské komise?

Vlastně nic nového, tedy že všechny dotace Agrofertu po 9. únoru 2017 byly vyplaceny neoprávněně. Odkazuje na zjištění z auditu z léta letošního roku, kterou mělo připomínkovat Ministerstvo pro místní rozvoj. To však příliš neobstálo, Brusel totiž drtivou většinu poznámek smetl ze stolu. Proto verdikt vinen stále platí. 

Je Andrej Babiš ve střetu zájmů?

Dotaz, který velmi dlouho rezonuje českou společností a hlavně kauzami Andreje Babiše. Ze závěru auditu, který vypracovala Evropská komise, vyplývá, že má na Agrofert stálý vliv a jeho finanční úspěch se ho přímo týká a holdingu se zbavil jen na oko. 

„Andrej Babiš je stále konečným vlastníkem holdingu Agrofert a od února 2017 také dvou svěřenských fondů, které přímo ovládá a má přímý ekonomický zájem na úspěchu holdingu,“ píše se podle Deníku N v auditu. Andrej Babiš jakýkoli střet zájmů dlouhodobě odmítá. 

Domů
Sdílet
Diskuse