Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. ledna 2020 13:29
Čas čtení 5:02
Vojtěch Vanda

V Británii vypukla grimeová válka. Proč se Wiley opřel do Stormzyho a co s tím má společného Ed Sheeran?

HUDBA ED SHEERAN
Uložit Uložené

Místo kulek instrumentály, místo facek pořádně řízné bars. Na začátek nového roku nám UK grime MC's Wiley a Stormzy přichystali rapovou přestřelku, do níž byla zapojena spousta dalších jmen. A dokonce popová megastar Ed Sheeran.

It's mad. Na sociálních sítích se probíralo možné vypuknutí třetí světové války, avšak ve Velké Británii už jedna zuří. Mezi znepřátelenými stranami však, díky bohu, nelétají kulky, nýbrž slovní metafory, osobní urážky, agresivní flows a surové instrumentály. Grimeová scéna se otřásá v základech, jelikož Wiley alias „Godfather of Grime“ soupeří s momentálně nejvíc hot postavou tohoto žánru, Stormzym. A posluchač pouze slintá.

Jak už to bývá, když někdo střílí na všechny strany, ze všech stran se něco vrátí zpět. Hlasy dissů, či po britsku sendů, chcete-li, se rozlehly po celé ostrovní zemi, a zmínky v textech začaly provokovat rapery z jejich různých koutů. My se pokusíme rozklíčovat hlavní motiv, zkusíme ty nejzásadnější tunes analyzovat a uvést tě do problematiky boje, v níž jsme svědky možné generační obměny na vrcholu unikátního UK rapového žánru jménem Grime.

Doporučeno
Do Eda Sheerana se obouvá legenda grime scény. Prý krade styl, aby se zalíbil rapovým fanouškům Do Eda Sheerana se obouvá legenda grime scény. Prý krade styl, aby se zalíbil rapovým fanouškům 25. srpna 2019 19:47

Na začátku bylo slovo a grime riddim

Základní kámen, kult, ikona. Wiley je takový „britský Nas“, jak jej popsali v Noisey. Je průkopníkem britské undergroundové scény a kdo tvrdí opak, mýlí se. Byl u toho, když se jeho „eskibeats“ vydávaly na white labelu, byl u sezvání projektu Roll Deep a velkou měrou přispěl k tomu, že grime už nebyl pouze „špínou“. Dlouho seděl na jeho pomyslném vrcholu, jistý si svou pozicí zakladatele grimeu, těšícího se respektu ostatních.

 

Vypadá to však, že tento rodák z východního Londýna si je jistý svou pozicí až moc. Z jeho chování lze cítit, že jakýkoliv progres hudebního žánru, který během své kariéry formoval, se nesmí posunout jiným směrem než takovým, jejž povolí on sám. S narůstající popularitou se však nedá zabránit tomu, aby se žánr nezačal vyvíjet samovolně. Těžko říct, jestli Wiley například nezaregistroval, že mu začíná tak trošičku ujíždět vlak. Možná proto se jal kritizovat všechno, co se kolem něj s grimem děje. A nahlas.

Stormzy a Ed Sheeran

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 79219 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse