Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2020 14:58
Čas čtení 1:33
Martin Mičuda

Čekání na novou M3 zkracuje Alpina B3 s výkonem až 462 koní

Čekání na novou M3 zkracuje Alpina B3 s výkonem až 462 koní
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.alpina-automobiles.com/en/models/b3/images-videos/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">alpina-automobiles.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Nová generace B3 má nabídnout ideální směs výkonu, komfortu a luxusu.

U příležitosti blížícího se autosalonu v Ženevě nám Alpina představuje svou největší novinku, kterou ve velkolepém Pelexpu uvidíme. Ve smyslu současných novinek z dílny BMW totiž domácí úpravce (respektive výrobce) předvede novou generaci modelu B3. Asi není třeba zdůrazňovat, že řeč je o upravené řadě 3. generace G20 a G21, neboť Alpina nabízí jak sedan, tak i kombi.

Za ostatní roky jsme si už zvykli, že modely z Buchloe nelze považovat za přímou konkurenci pro BMW, i když většina jejich součástek pochází právě z řad německé značky. Abychom byli přesnější, Bavoři do fabriky v Buchloe posílají nedokončené kusy, které se dokončují pod taktovkou Alpiny. Ta se také v tomto případě snaží nabídnout jakousi novou směs výkonu, komfortu a luxusu.

Čakanie na novú M3-ku skracuje Alpina B3 s výkonom až 462 koní
Zdroj: www.alpina-automobiles.com

Ani nová B3 proto přímo neútočí na žádný jiný model značky BMW, i když na první pohled by se mohlo zdát, že jde o M3 od Alpiny. Realita je ale jiná, protože nové Alpiny mají standardně pohon všech čtyř kol xDrive a zároveň bude k dispozici také praktická varianta Touring.

Společným znakem Alpiny B3 sedan a B3 Touring je základ v modelu M340i xDrive, což značí, že se pod kapotou nachází benzínový třílitrový řadový šestiválec, který dopuje dvojice turbodmychadel. Na rozdíl od zmiňovaného BMW mají ale B3 zvýšený výkon až na úroveň 340 kW / 462 koní a 700 N.m, což je téměř o 100 koní více než samotné M340.

Doporučeno
Audi poodhaluje novou A3. Přísně tvarovaný hatchback nabídne v ostré verzi přes 300 koní Audi poodhaluje novou A3. Přísně tvarovaný hatchback nabídne v ostré verzi přes 300 koní 12. února 2020 13:30


Šestiválcový motor přenáší svůj potenciál na obě nápravy prostřednictvím osmistupňového automatu ZF, jehož software si ale technicky z Alpiny sami přizpůsobili. I díky tomu dokáže B3 sedan akcelerovat na stovku za 3,8 sekundy a B3 Touring za 3,9 sekundy. Maximální rychlost je velmi slušných 303, respektive 300 km/h. Alpina přitom uvádí, že v kombinovaném cyklu by její novinky měly podle WLTP jezdit se spotřebou 9,8 l/100 km.

Čakanie na novú M3-ku skracuje Alpina B3 s výkonom až 462 koní
Zdroj: www.alpina-automobiles.com

Podvozek novinky má zaručit o něco sportovnější nastavení, nadále ale nemá postrádat komfortní režim na dlouhé cesty. O ideální kompromis se starají standardně dodávané adaptivní tlumiče, kterým sekunduje i elektronický diferenciál. V duchu tradic jsou optické změny jen v detailech.

V přední části tedy nechybí tradiční splitter, vzadu naopak zvýrazněný difuzor, kde si místo našly 4 koncovky výfuku. Poznávacím znakem jsou nepochybně i specifické 19" disky či samotné nápisy. V interiéru dává Alpina o sobě vědět jen hrstkou plaket a tradičním modrým pozadím budíků. Základní cena na německém trhu byla stanovena na částku 81 tisíc € (zhruba 2 miliony korun), zatímco B3 Touaring vychází na 83 tisíc €.

Domů
Sdílet
Diskuse