Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2020 13:53
Čas čtení 1:02
Vojtěch Vanda

Od prvního vystoupení Václava Havla v americkém Kongresu uběhlo 30 let. Podívej se na legendární proslov bývalého prezidenta

NEWS VÁCLAV HAVEL
Uložit Uložené

Havel se hned po pádu železné opony jel „učit demokracii“ památnou cestou do Spojených států.

Už jsou to tři desetiletí, co se bývalý prezident České republiky Václav Havel zúčastnil, jako první hlava státu z postsovětského východního bloku, kongresové schůze v USA. Jeho vystoupení tak zapůsobilo na zaoceánské politiky, že byl během něj třiadvacetkrát přerušen ovacemi. Výročí připomněla ČT24.

Doporučeno
Česko si připomnělo památku Václava Havla. Dnes by mu bylo 83 let Česko si připomnělo památku Václava Havla. Dnes by mu bylo 83 let 18. prosince 2019 20:51

V únoru v roce 1990 se ještě tehdejší československý prezident Václav Havel vydal na cestu přes Island a Kanadu do Kongresu Spojených států, aby v něm nejen vystoupil, ale aby také pohovořil s nejvyššími špičkami tehdejší americké politiky včetně prezidenta Georga Bushe staršího o tom, jakým způsobem bude zavedena demokracie v Československu. 

Havlovi šlo o to propojit Československo se západním světem, ať už se spolupráce týkala prohloubení spolupráce bezpečnostních složek nebo uvolnění tehdejšího zákazu vývozu nejnovější techniky do států východního bloku. Havel pronesl projev pouze čtyři měsíce poté, co byl propuštěn z vězení.

Přestože měla u části občanů cesta za oceán zastánce, hlavně, co se pomoci s demokracií týče, byli i tací, kteří pochybovali. Pro ně měl Havel jednoduché vysvětlení. „Často slyším otázku, jak nám Spojené státy mohou dnes pomoci. Má odpověď je paradoxní, jako ostatně celý můj život: Nejvíc nám pomůžete, když pomůžete Sovětskému svazu na jeho sice nezvratné, ale přesto nesmírně komplikované cestě k demokracii,“ uvedl.

Během opravdu nabitého programu se jednalo při tehdejší cestě úplně všude. Václav Klaus tehdy uvedl, že se o vstupu do světového ekonomického společenství se muselo jednat i při snídani, jinak by nebyl na některé schůzky čas.

Doporučeno
Václav Havel: Úhlavní nepřítel komunismu, bojovník za lidská práva, ale také kontroverzní osobnost československé politiky Václav Havel: Úhlavní nepřítel komunismu, bojovník za lidská práva, ale také kontroverzní osobnost československé politiky 5. října 2017 16:10

Zavzpomínej s námi na projev, který otevřel naší zemi cestu na Západ. Havel v roce 1990 navštívil Ameriku ještě jednou, tehdy pozval prezidenta Bushe na návštěvu do Prahy.

Domů
Sdílet
Diskuse