Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2019 v 20:51
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Česko si připomnělo památku Václava Havla. Dnes by mu bylo 83 let

NEWS VÁCLAV HAVEL
Uložit Uložené

Za bývalého prezidenta se ve středu konalo hned několik akcí po celé republice.

Česko si ve středu připomněli památku bývalého prezidenta Václava Havla, který skonal před osmi lety ve věku 75 let. Na jednu z největších osobností novodobých dějin lidé vzpomínali během piety na Václavském náměstí v Praze. Na Rašínově nábřeží byla umístěna pamětní deska na dům, který před lety obýval. Na Jungmannově náměstí zase probíhalo předčítání jeho děl. Na tvář sametové revoluce se ale vzpomínalo i v obcích mimo Prahu.

Na první hlavu státu svobodné a samostatné České republiky vzpomínaly i osobnosti napříč společenským spektrem. Prezident Miloš Zeman nechal k hrobu Václava Havla poslat věnec prezidenta republiky se stuhami, na sociálních sítích mu kondolovali osobnosti jako frontami kapely PSH Vladimir 518 nebo nejmladší český poslanec Dominik Feri.

V Praze se odehrál i pochod Srdce na Hrad z náměstí Václava Havla u Národního divadla na Hradčanské náměstí u Pražského hradu. Zúčastnily se jej desítky lidí, kteří si následně na Jungmannovo náměstí mohli poslechnout úryvky z Havlových děl z úst filozofa Tomáše Halíka, bývalého ministra kultury Daniela Hermana nebo socioložky Jiřiny Šiklové

Václav Havel patřil k hlavním tvářím sametové revoluce, která nás zbavila otěží komunistické totality a přinesla nám svobodu. Sloužil jako poslední prezident Československa a posléze jako první prezident samostatné České republiky. Letos by mu bylo 83 let. Čest jeho památce. 

Doporučeno
Václav Havel: Úhlavní nepřítel komunismu, bojovník za lidská práva, ale také kontroverzní osobnost československé politiky Václav Havel: Úhlavní nepřítel komunismu, bojovník za lidská práva, ale také kontroverzní osobnost československé politiky 5. října 2017 v 16:10
Domů
Sdílet
Diskuse