Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2020 14:53
Čas čtení 0:58
Matej Krajčovič

Ve Wu-chanu i celé Číně je koronavirus na ústupu. Nových nakažených ubývá díky karanténě a důslednému testování

NEWS ČÍNA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Z přísných opatření by se měla poučit i Evropa.

Oblastí nejvíce zasaženou koronavirem je pochopitelně čínské město Wu-chan, odkud se virus způsobující nákazu COVID-19 začal šířit.

Po úvodní panice však místní úřady okamžitě nařídily přísná karanténní opatření a dnes, po téměř měsíci a půl, začínají z této části Asie chodit už jen převážně pozitivní zprávy.

Doporučeno
Zeman počítá s tím, že po návratu z Číny bude v karanténě. Česko má už 61 nakažených Zeman počítá s tím, že po návratu z Číny bude v karanténě. Česko má už 61 nakažených 10. března 2020 13:17

Zpravodaj české televize Seznam Vojtěch Gibiš upozornil, že v neděli ve městě přibylo už jen 36 nových nakažených, v celém zbytku Číny dokonce jen čtyři, a také v těchto případech mělo jít o pacienty, kteří se infikovali někde v zahraničí.

Pokles podle něj hlásila i sousední Jižní Korea, kde v neděli zemřel jen jeden člověk.

Global Times zase informuje, že nákaza zmizela z více než 42,5 % aglomerací Wu-chanu. Zdá se tedy, že Čína má svůj vrchol epidemie už za sebou.

Za relativně rychlým a úspěšným potlačením je třeba podle odborníků hledat důsledné testování. Po Wu-chanu jezdily mobilní testovací týmy, které vyhledávaly rodiny a sousedy již známých pacientů.

Testů mělo být v jednom okamžiku až 40 tisíc denně. Paradoxně, při zavádění takových opatření mohl pomoci i přísný autoritativní režim komunistické vlády.

Doporučeno
Ca$hanova Bulhar a Labello uspořádali na Václavském náměstí show 5 minut před začátkem vládního zákazu akcí nad 100 lidí Ca$hanova Bulhar a Labello uspořádali na Václavském náměstí show 5 minut před začátkem vládního zákazu akcí nad 100 lidí 10. března 2020 19:37

Část veřejnosti má obavy, zda by takových bezprecedentních opatření byly schopny i demokratické země v Evropě, ačkoli včerejší zprávy hovoří o tom, že celostátní karanténa už začíná platit i v Itálii a lidé by měli vycházet pouze v případě, že cestují do práce nebo řeší krizovou situaci. Školy budou v zemi zavřené minimálně do 3. dubna.

Domů
Sdílet
Diskuse