Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2020 6:55
Čas čtení 2:34
Tímea Krauszová

New York by mohl být novým epicentrem koronaviru: Každý třetí den se počet nemocných zdvojnásobí, nemocnice nejsou připraveny

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

New York bude brzy novou Itálií.

Americký stát New York má podle The New York Times minimálně 25 tisíc lidí nakažených novým koronavirem. Tento počet činí 7 % celosvětově nakažených, přičemž pandemie by mohla ve státě dosáhnout vrcholu už za dva nebo tři týdny, řekl guvernér Andrew M. Cuomo.

Situaci značně zhoršuje hustota obyvatelstva, která umožňuje rychlé šíření viru. Na jeden čtvereční kilometr zde žije přes 10 tisíc obyvatel. Deborah Birx, lékařka, která vede zásahový tým proti koronaviru, řekla, že ve státě New York je oficiálně nakažený nemocí Covid-19 jeden člověk z tisíce. To je pětkrát více než kdekoliv jinde v USA.

New York by mohol byť novým epicentrom koronavírusu: Každý tretí deň sa počet chorých zdvojnásobí, nemocnice nie sú pripravené
Zdroj: TASR/AP

Nemají dostatek ventilátorů ani lůžek, zdravotnictví je odsouzeno ke kolapsu

Guvernér Cuomo kritizoval americkou vládu, která do New Yorku zaslala 400 ventilátorů. Podle předpovědí budou potřebovat alespoň třicet tisíc, k dispozici k dnešnímu dni jich mají sedm tisíc. Žádá proto vládu, aby mu poslala více zdrojů.

Nedostatek ventilátorů přitom není jediné úskalí, které musí ve státě zdolat. Během tiskovky v Javits Center na Manhattanu prohlásil, že potřebují mnohem více nemocničních lůžek. Javits Center, za běžných okolností konferenční budovu, s pomocí armády přeměňují na dočasnou nemocnici s 1000 lůžky, celkově jich je v New Yorku k dispozici kolem 53 tisíc. Podle jejich výpočtů budou potřebovat více než dvakrát tolik, až 140 tisíc lůžek, na kterých by se mohli starat o pacienty z koronavirem. Na JIP budou potřebovat přibližně 40 tisíc.

New York by mohol byť novým epicentrom koronavírusu: Každý tretí deň sa počet chorých zdvojnásobí, nemocnice nie sú pripravené
Zdroj: TASR/AP

Otázka není, zda zdravotnictví zkolabuje, ale kdy. Předběžné výpočty jim dávaly více času, aktuální situace ale naznačuje, že už za dva či tři týdny zažijí ve státě vrchol pandemie. Je možné, že epicentrum koronaviru se přesune do New Yorku. Nemocnice budou přetížené a zdravotnictví zkolabuje. Postoj prezidenta Trumpa přitom v situaci nemění nic: podle Guardianu se na tiskovce vyjádřil, že chce americkou ekonomiku co nejdříve postavit na nohy.

Omezení chce zrušit do několika týdnů, nikoli měsíců, jak dlouho avizují experti, že situace ještě potrvá. Chce podniky znovu otevřít a na otázku, zda bude ignorovat doporučení krizového štábu, již nereagoval.

Stát New York přitom testuje nejvíce z USA, již více než 91 tisíc lidí prošlo testem. Jen New York City má téměř 15 tisíc nakažených, více než 3200 lidí je v nemocnici. Čtvrtina z hospitalizovaných pacientů je na jednotce intenzivní péče. „Tam, kde jsme my teď, budete vy za čtyři či pět týdnů. Jsme vaše budoucnost,“ varoval guvernér.

„Všem mým přátelům a kolegům v New Yorku vzkazuji, že jsou skupinou, která nyní potřebuje zcela dodržovat společenský odstup a izolovat se. Vzhledem k úrovni rozšíření mezi populací zde virus cirkuluje už týdny,“ řekla Birx.

New York by mohol byť novým epicentrom koronavírusu: Každý tretí deň sa počet chorých zdvojnásobí, nemocnice nie sú pripravené
Zdroj: TASR/AP
Doporučeno
Proti koronaviru zřejmě zabírá několik známých léků. Zkouší se Arechin i Remdesivir Proti koronaviru zřejmě zabírá několik známých léků. Zkouší se Arechin i Remdesivir 21. března 2020 13:42

Newyorská policie musí rozbíjet velké skupiny na ulicích

Ve městě New York lidé varování neberou až tak vážně, NYPD proto musí zasahovat na ulicích, ale i v obchodech či barech a rozpouštět velké skupiny. Varují lidi před rizikem, přičemž riskují vlastní zdraví.

V neděli guvernér zakázal všechna shromáždění, která nejsou nezbytná. Zavřely se i obchody, které nejsou nezbytné, podobně jako v Česku. Lidem doporučují dodržovat odstup. Policie musí často zasahovat u italské restauraci Carbone, kam chodí velké skupiny jako kurýři, kteří roznášejí jídla. V některých nemocnicích už ženy rodí samy, beze svých partnerů.

Stát New York by se mohl v průběhu dubna či nejpozději začátkem května proměnit v novou Itálie. Počet případů zde nehorázně stoupá a již nyní je jasné, že administrativa se se situací včas nevyrovná, musí se připravit na následky. Podle Denníku N je výhodou, že v New Yorku je střední věk nižší, což by mohlo pomoci. Avšak i u mladých lidí může mít Covid-19 těžký průběh a nejeden mladý člověk na koronavirus už zemřel.

Doporučeno
Řádky nakažlivé jako koronavirus. Kteří rapeři využívají situace a nahrávají milionové tracky o pandemii? Řádky nakažlivé jako koronavirus. Kteří rapeři využívají situace a nahrávají milionové tracky o pandemii? 23. března 2020 19:30
Domů
Sdílet
Diskuse