Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. května 2020 16:04
Čas čtení 1:59
Dominik Vetrák

Universal obešel kina a prodává Trolls: World Tour na internetu. Vydělává desítky milionů a kina nechtějí promítat jejich filmy

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Koronavirus se postará o revoluci v kinoprůmyslu.

Společnost Universal Studios měla v době zavření kin v oběhu thriller The Invisible Man či thriller Hunt. Brzy měl přijít i animák Trolls: World Tour, ale koronavirus plány překazil. Namísto odložení snímku na léto či podzim se však v Universalu rozhodli pro něco netradičního. Trolls 2 uvolnili na VOD (Video on demand), takže si kdokoli mohl film půjčit na internetu na 48 hodin za 19,99 dolarů.

Universal zřejmě nechtěl utopit další peníze na reklamní kampaň, kterou by o pár měsíců později museli rozjíždět nanovo. Jejich tah se vyplatil. Snímek vydělal za prvních 19 dnů 95 milionů dolarů. Jinými slovy, film si půjčilo přes 5 milionů lidí. Otázkou je, kolik z nich vědělo, že jde jen o půjčení a film nebudou vlastnit.

Studia získávají z VOD 80 % příjmů, a tak zatím Universal vydělal na animáku 77 milionů dolarů. První díl přitom vydělal v kinech v USA a Kanadě za 5 měsíců 153 milionů dolarů, z čehož studio mohlo dostat také jen asi 70 milionů dolarů.

Během tří týdnů tak studio vydělalo na internetové půjčovně více než za téměř půl roku v kinech. Jednička samozřejmě vydělala další peníze i na prodeji fyzických nosičů a internetovém prodeji, takže celkově bude určitě úspěšnější.

Dvojka si ze zisků musí odečíst náklady na natočení (95 milionů dolarů) a několik dalších desítek milionů dolarů na propagaci snímku. V konečném důsledku může studio Universal prodělat, ale o tom rozhodnou až následující měsíce.

Doporučeno
Režisér Lidské stonožky poskytl svůj nový film kritikům. Měl jsem potřebu koupele ve svěcené vodě, napsal jeden z nich Režisér Lidské stonožky poskytl svůj nový film kritikům. Měl jsem potřebu koupele ve svěcené vodě, napsal jeden z nich 28. dubna 2020 17:51

I přesto jde o nečekaný úspěch. Prodej fyzických a digitálních nosičů animovaných rodinných filmů je však standardně lepší než u běžných, takže tento model nebude fungovat u každého filmu.

Universal vydal prohlášení, že některé jejich snímky budou mít i v budoucnu simultánní premiéru v kinech i na internetu. To se však nelíbí některým provozovatelům kin. AMC Theaters, síť kin v USA a Kanadě, která má finanční problémy, prohlásila, že filmy od Universalu ve svých kinech promítat nebude.

Jen příští rok tak přijdou o Rychle a zběsile 9, Mimoně 2 či Jurský svět 3. K AMC se přidalo i NATO (National Association of Theatre Owners), které považuje krok představitelů Universalu za destruktivní. Jsou nespokojeni, protože Universal učinil toto rozhodnutí, které negativně ovlivní jejich vztahy, bez jakékoli dohody. AMC následovala i síť kin Cineworld, která také odmítá promítat filmy od Universalu. Je pravděpodobné, že se všechny společnosti ještě dohodnou.

Rozhodnutí Universalu se dá pochopit. I když se kina v létě otevřou, jejich návštěvnost bude mnohem nižší než kdysi a potrvá dlouho, než se alespoň přiblíží k počtům před koronavirem.

Studia a distributoři tak musí hledat další způsoby, jak nahradit ušlý zisk. Porušila by se tím však dohoda s kiny, podle níž mají jejich provozovatelé exkluzivní právo vysílat novinky v kinech během několika měsíců. Teprve pak je mohou studia prodávat jiným způsobem.

Universal není jediným studiem, které se rozhodlo stáhnout svou kinopremiéru. Warner Bros. zrušilo nového Scooby-Doo a bude ho prodávat přímo přes internet, no a Disney zase stoplo premiéru filmu Artemis Fowl, který se místo toho bude vysílat na streamovací platformě Disney+. Universal však jako jediný vydal prohlášení, v němž avizuje, že to nebyl ojedinělý případ v důsledku koronavirové krize.

Domů
Sdílet
Diskuse