Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2020 10:39
Čas čtení 0:51
Matej Krajčovič

Remdesivir nepomůže kriticky nemocným pacientům, u ostatních ale zkracuje čas léčby Covidu-19, potvrdila studie

NEWS KORONAVIRUS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Podáván je i pacientům v Česku.

Ve vědeckém časopisu The New England Journal of Medicine byly publikovány dlouho očekávané výsledky testování přípravku Remdesivir při léčbě obávaného onemocnění Covid-19 způsobeného novým koronavirem. Odborníci je hodnotí pozitivně, píše Arstechnica

Remdesivir pravděpodobně neposlouží jako zázračná dávka, která tě ze dne na den zbaví všech symptomů, ale na vzorku 1 059 pacientů ze 60 zemí z USA, Evropy i Asie bylo prokázáno, že zkracuje průměrnou doba léčby z 15 na 11 dní.

Přibližně polovině pacientů podávali Remdesivir v rámci desetidenní kúry, během níž měl narušovat schopnost viru SARS-CoV-2 kopírovat svou RNA. Zbývajících 521 pacientů dostávalo pouze placebo.

Remdesivir nepomôže kriticky chorým pacientom, u ostatných však skracuje čas liečby COVID-19, potvrdila štúdia
Zdroj: TASR/DPA

Zkrácení léčby lékaři pozorovali nezávisle na tom, zda osoby dostávaly podpůrný kyslík, nebo ne, a navíc, nebylo třeba Remdesivir užívat ani příliš brzy při prvních příznacích. Ve skutečnosti měli pacienti, kterým ho podali, až po více než 10 dnech lepší odezvu. 

Počet celkových úmrtí ve skupinách s Remdesivirem a placebem byl odlišný jen mírně (21 proti 28) a nejzávažnějším případům na umělé plicní ventilaci už zřejmě nepomůže, ale i zkrácení času léčby je pro vědce velká věc. V případě přeplněných nemocnic, jako tomu bylo například v Itálii nebo Španělsku, by byl totiž i čtyřdenní rozdíl velkou úlevou pro celý zdravotnický systém.

Doporučeno
Donald Trump užívá neschválený hydroxychlorochin. Při jeho morbidní obezitě bych to nedělala, reaguje opoziční politička Donald Trump užívá neschválený hydroxychlorochin. Při jeho morbidní obezitě bych to nedělala, reaguje opoziční politička 19. května 2020 11:03

Důležité je také to, že Remdesivir zřejmě nemá žádné závažné nežádoucí účinky, což se nedá říct například o léku hydroxuchlorochin. Ten může vyvolávat například problémy se srdcem.

Domů
Sdílet
Diskuse