Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je sponzorovaný obsah společnosti Asus.
29. června 2020 13:25
Čas čtení 4:15
Matej Krajčovič

Asus VivoBook S15 – výdrž i 8 hodin, cena kolem 21 tisíc korun. Co víc potřebuješ od notebooku na každý den?

TECH NOTEBOOKY
Uložit Uložené

Tento počítač má vše, co by měl nabízet notebook, který si z obchodu odnášíš v roce 2020.

Hledáš notebook na každý den, který tě nezklame, dobře vypadá, dlouho vydrží a stojí kolem 21 tisíc? O místo na tvém pracovním stole se hlásí i Asus VivoBookS15.

My jsme ho vyzkoušeli v konfiguraci, která by měla mít vše potřebné, ale v obchodě u ní svítí 21 tisíc korun

Díky našemu testu zjistíš, jestli se opravdu vyplatí, a jaký bude při každodenním používání doma nebo v práci.

Asus VivoBook S15
Asus VivoBook S15 Zdroj: Asus.com

V tomto článku si přečteš:
  • Co můžeš čekat od počítače za přibližně 21 tisíc korun
  • Proč se nám Asus VivoBook S15 líbí více než ostatní notebooky za podobnou cenu
  • Jaké parametry by měl mít notebook, který si kupuješ na kancelářskou práci v roce 2020
  • Jak hodnotíme jeho klávesnici, displej a kolik vydrží baterie na jedno nabití
  • Kolik váží a zda se vejde do běžného batohu

 

Asus VivoBook S15
Asus VivoBook S15 Zdroj: Asus.com

Prvním lákadlem může být už samotný design. Nejde o nic extravagantního, nečekej futuristické tvary, blikající kryty nebo extrémní výstupy chlazení. To je ale dobře, ne každý chce přitahovat pozornost a diskrétní elegancí nic nezkazíš. 

Na výběr je kromě černé i bílé i „nepočítačová“ tmavě zelená nebo naše křiklavě červená. Potěší zejména ženy? To nevíme, každopádně Asus je třeba za odvahu v této cenově dostupné třídě pořádně pochválit.

Asus VivoBook S15 - je to ten najlepší počítač na bežnú kancelársku prácu? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER
Doporučeno
ASUS ZenBook 14 – počítač pro studenta i každodenní pracovní nástroj. V TouchPadu skrývá další displej (Recenze) ASUS ZenBook 14 – počítač pro studenta i každodenní pracovní nástroj. V TouchPadu skrývá další displej (Recenze) 20. března 2020 7:00

Tenoučké a odolné tělo

Namísto hračkářských plastů dostaneš pevné hliníkové tělo. V zavřeném stavu je silné pouze 16 milimetrů, takže pohodlně vklouzne do každého batohu. Rozhodně bychom se nebáli, že se poškrábe nebo nějak otluče. 

Po otevření displeje se základna počítače nadzvedne o 3,5 stupně. Na klávesnici se ti tak bude psát ještě pohodlněji, což oceníš na přednáškách, poradách i při psaní sáhodlouhé (vlastnoručně vytvořené) bakalářky. 

Klávesnice patří k těm vůbec nejlepším částem tohoto notebooku. Klávesy jsou velké, přesné a stále poměrně tiché. Jejich podsvícení ale není zrovna ideální. Zapínej si ho jen večer a v noci, přes den totiž bílé světlo na stříbrném podkladě čitelnost znaků paradoxně výrazně snižuje. Nechybí ani plnohodnotná numerická klávesnice a extrovertní barevný Enter.

Asus VivoBook S15 - je to ten najlepší počítač na bežnú kancelársku prácu? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Výbava? Standard v tom nejlepším slova smyslu

Asus VivoBook S15 je spíše kancelářský stroj, ne žádná herní mašina. Ve výbavě má ale přesně to, co bys od počítače v roce 2020 měl očekávat, pokud chceš šetřit, ale odmítáš jakékoliv kompromisy. 

Displej má 15,6 palce, jde tedy o zlatý střed mezi přenosností ultrabooků a pohodlnou prací i bez dalšího externího monitoru. Dostal běžné Full HD rozlišení 1 920 x 1 080 bodů. V létě by se možná hodil intenzivnější jas obrazovky a širší pozorovací úhly, barvy i kontrast však budou v nejlepším pořádku i na filmy.

Uvnitř můžeš čekat 8 GB RAM a pochopitelně dnes už nezbytný rychlý SSD disk. V 256 GB, 512 GB nebo 1 terabajtových verzi. My ti kvůli Windows doporučujeme alespoň zlatý střed, kde zůstane místo i na nějaká ta videa či fotky.

V případě procesorů si můžeš vybrat z Intel Core i5 a výkonnější řady Core i7 (Comet Lake). Naše zkušenosti ukazují, že ti postačí i nižší základ. Grafika samozřejmě bude pouze integrovaná, ale starší klasiky v podobě CS nebo nehynoucích strategií na rozptýlení určitě rozběhneš bez problémů.

Asus VivoBook S15 - je to ten najlepší počítač na bežnú kancelársku prácu? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Všechno potřebné pro každý den

Určitě jsme už pracovali i s přesnějšími a pohodlnějšími TouchPady. Patnáctipalcový počítač ale patří spíše na pracovní stůl a ne do vlaku, kavárny nebo na kolena v letištní hale, kde nutně potřebuješ pracovat v každé volné chvíli.

Díky třem plnohodnotným USB portům si bez problémů připojíš vlastní myš. K dispozici bude také jedno moderní USB-C, za které budeš Asusu děkovat. Pokud vlastníš nejnovější iPhone nebo moderní Android s rychlým nabíjením, rychle zjistíš, že k nim dostaneš kabely, které již do běžného USB nestrčíš a potřebuješ právě USB-C. 

Jen škoda, že pro nabíjení mobilů musí být počítač zapnutý, v režimu Power OFF externím zařízením energii předávat nedokáže, což je dnes již trochu zvláštní. 

Chybět pochopitelně nemůže ani 3,5 mm výstup na sluchátka, plnohodnotné HDMI pro televizor nebo další monitor a příjemným zpestřením je čtečka paměťových karet. Osazená je rovnou v microSD formátu, takže nebudeš potřebovat redukce. GoPro kamery, smartphony a kdejaká moderní elektronika již používá tento menší rozměr. Klasické SD karty hledej snad jen ve fotoaparátech. 

V některých verzích počítače by se měla objevit i praktická čtečka otisků prstů nahrazující přihlašování do Windows heslem, to ale nebyl případ našeho modelu.

 

Asus VivoBook S15 - je to ten najlepší počítač na bežnú kancelársku prácu? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Notebook neotravuje zbytečným předinstalovaným softwarem. V systému najdeš prakticky jen aplikaci MyAsus, která dokáže řídit zdraví a životnost baterie. Tu díky ní můžeš nabíjet na 100 %, ale i 80 nebo 60 %. 

Zkušenosti uživatelů totiž praví, že pokud akumulátor dobíjíš pouze na něco přes polovinu, může ti vydržet i o rok či dva déle. Tato možnost tu je, a pokud bude VivoBook většinu času pořád na jednom stole, proč ne?

Asus
Zdroj: REFRESHER

V MyAsus si můžeš trochu upravit i teplotu barev obrazovky a několik dalších nastavení. Jinak čekej už jen trial antiviru McAfee a zvukový ekvalizér Audio Wizard, jelikož počítač disponuje reproduktory kultovní značky Harman / Kardon

Na filmy z postele a pro občasné sledování klipů z YouTube budou více než dostatečné. Vícehodinový poslech hudby bychom si s nimi už raději nedávali a připojili si sluchátka. Kvůli tenoučké konstrukci hrají ze spodní části notebooku takříkajíc „do země“ a zážitek výrazně záleží na tom, na co tento stroj položíš.

Vynikající výdrž

Asus slibuje, že baterie počítače se s dodávaným, relativně maličkým a skladným, adaptérem dobije na 60 % kapacity již za 49 minut. Tebe ale určitě zajímá, jaké je to po odpojení kabelů.

Na VivoBooku S15 nehledej žádná tlačítka přepínající režimy výkonu mezi klávesami F1 až F12. Na ukazateli kapacity baterie jsme našli jen běžný windowsácký posuvník mezi Nejvyšším výkonem a Nejdelší výdrží baterie. 

V režimu šetření s otevřeným Chromem, zapnutou Wi-Fi a psaním jednoduchého textu s jasem displeje na téměř maximální úroveň počítej s hodnotami i nad 6–7 hodin používání.

S Netflixem to bude možná o hodinku až dvě méně, při sledování YouTube videí ti zas každá půl hodina vezme 10 % energie.

Asus VivoBook S15 - je to ten najlepší počítač na bežnú kancelársku prácu? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Vyplatí se? A pro koho nejvíce?

Pokud hledáš solidní notebook za málo peněz s parametry, které poslouží pro běžnou kancelářskou práci, Asus VivoBook S15 ti můžeme jen doporučit. 

Nečekej od něj maximální výkon na hry, ale díky rychlému SSD disku, procesorům Intel i5 nebo i7, dostatku operační paměti a Full HD displeji splní přesně to, co by počítač, který si z obchodu odnášíš v roce 2020, splňovat měl

Bonusem je výborná celodenní výdrž, odolné hliníkové tělo a možnost vybrat si ho v netradičních barevných verzích. Za cenu kolem 21 tisíc korun určitě nebudeš zklamaný.

+ hliníkové tělo - podsvícení klávesnice
+ velký 15" displej, ale tělo které se vejde do batohu - displej by mohl mít vyšší jas a pozorovací úhly
+ hmotnost cca 1,8 kg  - USB neumí nabíjet mobil, pokud je NTB vypnutý
+ dobrá klávesnice a dostatek portů na bocích - TouchPad by mohl být přesnější
+ výborná výdrž na jedno nabití  
+ skvělý poměr ceny / výbavy  

Domů
Sdílet
Diskuse