Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2020 7:26
Čas čtení 0:54
Adam Smeták

Další rekord v počtu nakažených. V Česku je přes 11 tisíc aktivních případů nákazy koronavirem

NEWS
Uložit Uložené

Čtvrteční rekordní přírůstek překonal ten úterní o více než 200 případů.

Ve čtvrtek bylo v rámci Česka identifikováno 1 382 nových případů nákazy koronavirem. Jde o nový rekord. Ten předešlý z úterý byl překonán o více než 200 případů. Podle hlavní hygieničky Rážové se kvůli zvyšujícímu počtu nakažených dostanou na oranžovou barvu pandemického semaforu nejméně další dva regiony po Praze. Nový semafor bude uveřejněn v pátek.

V Česku výrazně stoupá také počet hospitalizovaných. Těch je momentálně 249, z toho je 64 osob v těžkém stavu. Oproti polovině dubna jde stále o méně závažnou situaci, nicméně počet lidí v nemocnicích s Covid-19 se jen za poslední týden zvýšil o 59. V dubnu bylo v nejhorším momentě hospitalizováno 412 lidí a 100 jich bylo v těžkém stavu.

Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění COVID‑19 podle regionu
Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění COVID‑19 podle regionu Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Na novém semaforu kvůli nárůstu případů v pátek přibude několik oranžových i zelených regionů. Oranžová značí počínající komunitní přenos. V ní se momentálně nachází jen Praha. Zelená barva je druhým stupněm varování. Červená popisuje narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos.

Doporučeno
Kvůli batoleti bez roušky neodletělo v Kanadě letadlo Kvůli batoleti bez roušky neodletělo v Kanadě letadlo 10. září 2020 17:10

V rámci republiky nejvíce nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibylo v okrese Plzeň-jih, kde se jedná o 129 případů. Na Pelhřimovsku šlo o 132 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Třetí je Praha, kde přibylo 106 případů na 100 tisíc občanů. 

Od čtvrtka platí nové restrikce. Povinné je opět celoplošně nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Nošení roušek bylo už dříve zavedeno i pro MHD. Od pátku je v hlavním městě opět zakázáno vystupovat a nastupovat do MHD předními dveřmi autobusů a tramvají. Opět se navíc budou otevírat všechny dveře bez nutnosti tisknout tlačítko.

Domů
Sdílet
Diskuse