Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2020 7:05
Čas čtení 0:48
Adam Novosad

Zoufalý Lukašenko opět volal Putinovi. Ruský prezident varoval západní lídry, aby se do Běloruska nemíchali

NEWS VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Lidé po diktátorovi chtějí, aby odešel a umožnil Bělorusku uspořádat spravedlivé volby

Režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka se hroutí. Celonárodní stávky poslední dny zpomalily fungování ekonomiky, do stávek se zapojily i největší státní společnosti a lidé po diktátorovi chtějí, aby odešel a umožnil Bělorusku uspořádat spravedlivé volby, informuje Deník N.

Doporučeno
Nikdo mě nepřipravil na gumové projektily a na to, že začnou zabíjet lidi, popisuje situaci v Bělorusku Nataliya (Rozhovor) Nikdo mě nepřipravil na gumové projektily a na to, že začnou zabíjet lidi, popisuje situaci v Bělorusku Nataliya (Rozhovor) 11. srpna 2020 11:27

Lukašenko nakonec souhlasil s organizováním nových voleb, ale pod podmínkou, že Bělorusko nejdříve musí přijmout novou ústavu. Následně však takové úvahy během jiného vystoupení popřel.

Běloruský prezident, který podle značné části vlastních občanů i většiny demokratického světa zfalšoval volby, v úterý opět telefonoval do Moskvy svému spojenci Vladimiru Putinovi. Jde tak o třetí telefonát mezi běloruským a ruským prezidentem během čtyř dní.

Zúfalý Lukašenko opäť volal Putinovi. Ruský prezident chce, aby sa Nemci ani Francúzi do Bieloruska nemiešali
Zdroj: TASR/AP

Putin v předchozích telefonátech Lukašenkovi zaručil pomoc na základě smlouvy o vojenské spolupráci, kterou mají obě země podepsané, a tentokrát ho měl informovat o svých telefonátech s Angelou Merkelovou a Emmanuelem Macronem.

Vladimir Putin odmítá, aby se evropské mocnosti mísily do domácích záležitostí Běloruska, o čemž prý lídry Německa a Francie patřičně informoval.

Lukašenko přitom svou aktivitu vystupňoval rozhodnutím o uvedení armády na západní hranici země do plné bojové pohotovosti. Prý za hranicemi Běloruska narůstá napětí, čímž jen zopakoval svá slova o tom, že NATO prý se svými jednotkami v Pobaltí a Polsku plánuje ovlivňovat situaci v jeho zemi, stejně jako ukrajinská armáda.

Domů
Sdílet
Diskuse