Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. září 2020 10:50
Čas čtení 3:39
Viktor Kniš

KAUZA KUCIAK: Marian Kočner a Alena Zsuzsová jsou v případě vraždy Jána Kuciaka nevinní

NEWS
Uložit Uložené

Přímo z Pezinku sledujeme živě závěr procesu s Marianem Kočnerem, Alenou Zsuzsovou a Tomášem Szabóem, kteří jsou obžalováni z úkladné vraždy.

• Marian Kočner a Alena Zsuzová jsou nevinní v případě vraždy Jána Kuciaka. Soud je zprostil obžaloby

• Tomáš Szabó dostal 25 let za všechny skutky, z nichž je obžalovaný. Ukládá se mu trest propadnutí majetku, trest si odpyká ve věznici s nejvyšším stupněm ostrahy.


12:06 – Ružena Sabová nyní čte odůvodnění k osvobozujícímu rozsudku pro Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou. Na úvod přizvukuje, že důkazy musí byť stoprocentní, v opačném případě je obžalovaný nevinný. Podle Sabové nebyl jediný přímý důkaz, který by Mariana Kočnera usvědčoval z vraždy. Obžaloba postavila svoji taktiku na řetězu nepřímých důkazů.

11:53 – Soudkyně Ružena Sabová ještě stále čte odůvodnění rozsudku Tomáša Szabóa, který dostal trest 25 let a bude sedět ve vězení s nejvyšší ostrahou. Soud při určování trestu vzal v potaz i posudek psychiatra, z nějž vyplývá, že má Szabó vyšší intelekt, lehko navazuje a udržuje kontakty a není závislý. Zároveň vzal soud do úvahy i věk obžalovaného. Znalci konstatovali, že u Szabóa je možná resocializace. Rovněž soud přihlédl i k faktu, že Szabó předtím nebyl nikdy trestaný a jeho motiv byl výhradně finanční.

11:50 –  Marian Kočner navzdory osvobozujícímu rozsudku zůstává ve vazbě vzhledem k tomu, že mu vazbu určil Nejvyšší soud v kauze směnky, kde je neprávoplatně odsouzený na 19 let.


11:40 – Alenu Zsuzsovou by měli bezprostředně po skončení pojednávání propustit, je ale obžalovaná i v případě jiné vraždy, která se týká bývalého primátora města Hurbanovo. Očekává se, že by ji mohli bezprostředně po osvobození zadržet. Na místě u věznice v Leopoldově je štáb TV Markíza.

11:37 – Šéfredaktor portálu Aktuality.sk, pro který pracoval Ján Kuciak Peter Bárdy: „Jsem hrozně zklamaný a smutný. Soud pro nedostatek důkazů neuznal Kočnera a Zsuzsovou vinnými z vraždy Jána a Martiny. Přestože jsem zklamaný, nerezignuji! Toto není konec. Ani zdaleka. Jsem přesvědčený, že Kočner dal zavraždit Jána Kuciaka!“

11:36 – Sabová stále čte odůvodnění trestu Tomáše Szabóa.

11:34 – Zlatice Kušnírová trvá na tom ze za vraždou stáli Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Krom toho zašla ještě dále a myslí si, že nad Kočnerem byl další objednavatel. Doufá, že se dočká spravedlnosti na Nejvyšším soudě. 

11:32„Verdikt soudu mě šokoval a potřebuji porozumět jeho odůvodnění. Respektuji ho, ale očekávám, že hledání spravedlnosti nekončí a bude pokračovat na Nejvyšším soudě. Myslím na rodiče Jána a Martiny a přeji jim hodně sil v této těžké chvíli. Oni, i my všichni si zasloužíme vidět vyvození zodpovědnosti vůči těm, kteří si vraždu jejich dětí objednali a zprostředkovali,“ reagovala na verdikt slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

11:19 – Sabová dále pokračuje ve vysvětlování, proč dostal Tomáš Szabó za všechny skutky trest 25 let.

11:12 – Předsedkyně senátu pokračuje ve čtení odůvodnění k vraždě Petra Molnára, za kterou byl odsouzen Tomáš Szabó. Popisuje důkazy, které vedly senát k tomu, aby rozhodl o vině.

11:10 – Slovenský premiér Igor Matovič komentuje rozsudek na Specializovaném trestním soudu: „Vyzerá, že nateraz sa evidentní strojcovia vraždy chcú spravodlivosti vyšmyknúť z pazúrov ... verme, že spravodlivosť si ich oboch počká.“

11:01 – Sabová nejprve čte odůvodnění k trestům z nedovoleného ozbrojování, k odůvodnění k osvobození Kočnera a Zsuzsové se dostane až na závěr. 

11:00 – Rozsudek Specializovaného trestního soudu ještě není právoplatný. Právní zástupci poškozených se s určitostí odvolají na Nejvyšší soud. 

10:59„O nevinně Kočnera a Zsuzsové rozhodli dva členové senátu Ivan Matel a Rastislav Stieranka, kteří přehlasovali předsedkyni Ruženu Sabovou,“ píše Denník N.

10:57 – Soudkyně Ružena Sabová čte odůvodnění osvobozujícího rozsudku pro Kočnera a Zsuzsovou.

10:55 – Zlatice Kušnírová při odchodu z budovy Justiční akademie řekl, že je přesvědčená o tom, že jsou Kočner a Zsuzsová vinní. „Prosíme, teď nás nechejte, my se vrátíme,“ dodal Jozef Kuciak.

10:53 – Předsedkyně soudu čte popis skutku, jak jej Szabó a Marček podle prokuratury vykonali. Následně přijde na řadu odůvodnění rozsudku. 

10:40 – Rodinní příbuzní a rodiče zavraždených Jána a Martiny okamžitě po vyhlášení rozsudku opustili pojednávací místnost.

❗10:47 Marian Kočner a Alena Zsuzová jsou nevinní v případě vraždy Jána Kuciaka. 

10:40 – Tomáš Szabó dostal 25 let za všechny skutky, z nichž je obžalovaný. Ukládá se mu trest propadnutí majetku, trest si odpyká ve věznici s nejvyšším stupněm střežení. 

10:40 – Senát stále nevyhlásil rozsudek pro Kočnera a Zsuzsovou v případě vraždy Jána Kuciaka. 

KAUZA KUCIAK ŽIVĚ: Marian Kočner a Alena Zsuzsová jsou v případě vraždy Jána Kuciaka nevinní
Zdroj: REFRESHER/Viktor Kniš

10:38 – Marian Kočner dostane za nedovolené ozbrojování peněžitý trest ve výši 5 tisíc eur. 

10:31 – Ružena Sabová stále popisuje, jak Marček a Szabó provedli vraždu. Čeká se na rozsudek pro Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou.

10:27 – Tomáš Szabó je vinen z účasti na vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Předsedkyně senátu nyní čte, jak vraždu s Miroslavem Marčekem ve Velké Mači provedli.

10:20 – Soudkyně Sabová stále čte rozsudek Tomáši Szabóvi a popisuje, jak vykonali vraždu podnikatele Molnára. 

10:18 – Stále čekáme na rozsudek v případě úkladné vraždy Jána Kuciaka. Senát se zatím k tomuto skutku nedostal. 

Doporučeno
Marian Kočner chtěl utéct ze Slovenska. V den uvěznění už měl připravené soukromé letadlo a jachtu Marian Kočner chtěl utéct ze Slovenska. V den uvěznění už měl připravené soukromé letadlo a jachtu 7. února 2020 7:46

10:16 – Tomáše Szabóa odsoudil senát STS i za vraždu podnikatele Molnára v Kolárově, na níž se podíleli s Miroslavem Marčekem. Soudkyně právě popisuje, jak skutek provedli. 

10:13 – Marian Kočner a Tomáš Szabó jsou vinni, oznámila Ružena Sabová. Odsoudili je za nedovolené ozbrojování. 

10:10 – Soudkyně Ružena Sabová vyhlašuje rozsudek jménem Slovenské republiky. Dokazovat se dále nebude.

KAUZA KUCIAK ŽIVĚ: Marian Kočner a Alena Zsuzsová jsou v případě vraždy Jána Kuciaka nevinní
Zdroj: REFRESHER/Viktor Kniš

10:07 - Soudkyně Ružena Sabová oznámila, že zrušení srpnového termínu bylo z důvodu, že senát nestihl ukončit poradu. 

10:01 – Předsedkyně Sabová momentálně provádí prezenci, kontroluje, kdo je přítomen a kdo ne. Konstatuje nepřítomnost Szabóa a Zsuzsové a zrušení náhradní obhájkyně Mariana Kočnera Natálie Trubanové, která je dcerou Michala Trubana – bývalého předsedy STS.


I dnes sledujeme živě proces s Marianem Kočnerem, Tomášem Szabóem a Alenou Zsuzsovou, kteří jsou obžalováni z objednávky vraždy Jána Kuciaka. 

Vynesení rozsudku posunul senát ve složení předsedkyně Ružena Sabová a členové Ivan Matel a Rastislav Stieranka o měsíc oproti původně srpnovému termínu. 

„Předsedkyně senátu JUDr. Sabová zrušila termín zítřejšího hlavního líčení z důvodu nutnosti pokračování v poradě senátu o připravovaném rozsudku. Termín nového hlavního líčení je určen na den 3. září 2020,“ napsala mluvčí Specializovaného trestního soudu asi jen 18 hodin předtím, než jsme se měli dozvědět rozsudek v nejsledovanějším soudním procesu samostatného Slovenska. 

Dění monitorujeme přímo ze Specializovaného trestního soudu v Pezinku. Ačkoli senát avizoval vynesení rozsudku, vzhledem k okolnostem z posledních týdnů není vyloučeno, že bychom se dnes nemuseli rozsudek dozvědět. 

Senát Růženy Sabové stojí od pondělí 31. srpna před další těžkým úkolem. Prokuratura totiž navrhla další důkaz. Podle Deníku N se má týkat telefonu Aleny Zsuzsové. „Potvrzuji, že na Specializovaný trestní soud byl dnes podán návrh ze strany prokurátora na doplnění dokazování v rozsahu 65 stran. Nařízený termín hlavního líčení na den 3 .septembra zůstává v platnosti,“ vzkázala předsedkyně senátu Sabová Deníku N.

Domů
Sdílet
Diskuse