Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. listopadu 2020 19:06
Čas čtení 2:42
Dominik Vetrák

První recenze pro PlayStation 5 odhalily několik překvapení, které očekával jen málokdo

TECH
Uložit Uložené

Zahraniční média hodnotí kvalitu nové konzole od Sony.

Vybraná média už od října testují PlayStation 5. Na recenzování a testování konzole měli novináři dostatečně dlouhou dobu, aby mohli odhalit její nedostatky. Stále však nemohou mluvit o několika věcech. Záhadou zůstává PS Store, plná funkčnost PS Plus a videa zachycující hry z PS4, které běží na PS5.

Kompletní informace o PS5 se tedy dozvíme až 11. listopadu, den před jejím vydáním v některých zemích (my v Evropě si počkáme do 19. listopadu). Místo toho, abychom shrnuli dojmy jiných novinářů, jsme se rozhodli říct ti něco o jejích překvapivých funkcích.

Doporučeno
Před poslední zpovědnicí ve finále mě prosili, abych už řekl, že chci vyhrát, říká vítěz soutěže MasterChef Roman (Rozhovor) Před poslední zpovědnicí ve finále mě prosili, abych už řekl, že chci vyhrát, říká vítěz soutěže MasterChef Roman (Rozhovor) 6. listopadu 2020 17:03

V první řadě na PS5 nebude funkce Quick Resume, kterou disponuje Xbox Series X/S. Díky ní můžeš přepínat mezi více hrami, přičemž neztratíš postup v žádné z nich. Na PS5 bohužel taková zásadní funkce neexistuje, což je zvláštní, protože SSD disk má PS5 mnohem kvalitnější, takže by s načítáním dat neměla mít problém.

Další překvapení související s SSD je rychlost načítání starších her. Kvalitnější SSD disk měl načítat hry mnohem rychleji než Xbox Series X/S. Opak je však pravdou.

GameSpot testoval 5 her z minulé generace. Porovnal například načítání u Final Fantasy XV. Hra se z menu na PS5 načetla za 25 sekund. Na Xboxu jsi však hrál už po 1O sekundách. Monster Hunter World se z menu do hry načetl na PS5 za 13 sekund, zatímco na Xboxu Series X za 6 sekund.

Hry ze zpětné kompatibility jsou tedy na konzolích od Xboxu lépe optimalizované. Není se čemu divit, Microsoft pracoval na zpětné kompatibilitě roky předtím, než s tím začal PlayStation.

Za rychlost načítání údajně může to, že PS4 hry běží na hardwaru PS5 v omezeném režimu. Kdyby PS5 spouštěla ​​starší hry v plné síle, byla by větší pravděpodobnost, že se vyskytnou nějaké technické problémy (hra by mohla například spadnout). Běží tedy v slabších nastaveních, což ovlivňuje i rychlost načítání. Xbox Series X/S je tak rychlejší konzole z hlediska načítání her z minulé generace, konzole samotná se také spouští rychleji.

Rychlost zapnutí konzole se liší snad u každého recenzenta. Záleží na tom, jaké hry měly spuštěné, zda se něco nestahovalo a podobně. Obecně se však PS5 z kompletního vypnutí zapne do 23 sekund a z Rest módu do 9 sekund.

Xbox Series X se z kompletního vypnutí zapne do 21 sekund a z Rest módu zase do 12 sekund. Podstatné je, že je vše velmi rychlé. Tato srovnání dělají recenzenti jen teď, při vydání nových konzolí. Ty navíc později určitě dostanou vylepšení, aby se celý systém ještě zrychlil, nemluvě o tom, že několik sekund sem tam snad nebude nikomu překážet. 

Zajímavé bude porovnat hry pro novou generaci konzolí. Spider-Man: Miles Morales má z menu načíst za 2 sekundy. Hry optimalizované pro PS5, které vyjdou v následujících měsících, se tedy budou zřejmě načítat mnohem rychleji než na Xboxu Series X. Takové rychlé načítací časy na Xboxu Series X/S nenajdeš v žádné hře. Na druhé straně, díky Quick Resume, které na PlayStationu chybí, je už na Xbox Series X/S tolik řešit nebudeš.

Obě konzole tak přistoupily k načítání her jiným způsobem. Více se nám líbí řešení od Microsoftu. V každém případě, načítání je na PS5 velmi rychlé a konzole má být stejně tichá jako Xbox Series X.

Načítání však není to nejdůležitější. Mnohem důležitější je stav, v jakém hry na konzolích běží. A to je další překvapení, protože hry ve zpětné kompatibilitě běží ve stabilnějších FPS (snímcích za sekundu) právě na PS5. Testovali to i experti z Digital Foundry, jejichž video si můžeš prohlédnout níže.

Zajímavé je menu konzole PS5. V nastavení si budeš moci zvolit výchozí úpravy her. V každé hře se ti například zapnou titulky automaticky. Nastavit se budou dát i různé aspekty hratelnosti při hrách z pohledu první osoby (akční střílečky) či hrách z pohledu třetí osoby (například The Last of Us či God of War, kde já kamera postavena za rameno postavy).

Dnešním dnem padlo i embargo na recenze pro vybrané exkluzivní launch hry. Dozvěděli jsme se tak, že Spider-Man: Miles Morales se opravdu povedl. Na Metacritic má po 53 recenzích průměrné hodnocení 85/100. Daří se i Astro's Playroom. Po 42 recenzích má na Metacritic 82/100. A to je přitom hra, kterou dostane každý majitel PS5 zdarma, protože je na konzolích předinstalována.

Domů
Sdílet
Diskuse