Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je PR zpráva společnosti Epic Drama.
9. prosince 2020 10:00
Čas čtení 7:38
Vojtěch Vanda

8 mrazivých mysteriózních seriálů, od kterých se neodtrhneš

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Halloweenem to nekončí. Zima s sebou přináší dlouhé sněhem zaváté večery, při nichž přijde vhod deka, teplý nápoj a záhadou protkaný seriál.

Podzim je prakticky fuč. Dali jsme sbohem poslednímu teplu, letošním listům na stromech, dýním a papírovým drakům. Pro někoho to také znamená stop halloweenským, hrůzu nahánějícím historkám a záhadám. Pokud máš ale přesně takové období nejraději, nezoufej. I my si totiž rádi potrápíme hlavu jednou nebo dvěma tajemstvím opředenými příběhy přes celý rok, ať už paří slunce nebo se brodíš blátem.

Se zimou, až ti za oknem napadá závěj, ti pak přijde vhod náš nový článek. Rozhodli jsme se totiž vytvořit seznam osmi mysteriózních seriálů, ke kterým se hodí vlézt pod deku, zapnout televizi a užít si dlouhý zimní večer po svém. Více tmy než ve zbytku roku se ostatně bude hodit. Měl bys totiž počítat s tím, že se od nich neodtrhneš až do Vánoc.

Doporučeno
5 nejstrašidelnějších domů, v nichž se děly paranormální jevy 5 nejstrašidelnějších domů, v nichž se děly paranormální jevy 28. října 2020 11:57

Živí a mrtví

Anglický venkov byl vždy velice zvláštním prostředím. Možná nám tento pokřivený pohled na malebné travnaté plochy a kamenné stavby vytvořily klasické detektivky, každopádně určitě nejsme sami, kdo se při pohledu na takovou krajinu ubrání pocitu, že se v ní skrývá cosi záhadného. 

Jak se potom musel cítit takový psycholog v 18. století? Možná nám napoví příběh Nathana Applebyho (Colin Morgan), londýnského průkopníka psychologie, který musí opustit městské prostředí, jelikož náhodou zdědil sídlo Shepzoy. Idylka je zaručena, jelikož se jedná o dům v krásném údolí v hrabství Somerset, jež má však jednu chybičku. Je celé izolované. 

Vyhlídka na lepší a zdravější život na venkově (a samozřejmě i velké jmění) jej nakonec přiměje se na místo přestěhovat i se svou manželkou Charlotte (Charlotte Spencer). Všechno je úžasné prakticky až do chvíle, kdy se začnou kolem nově přistěhovaných dít zvláštní a nepříjemné věci.

Epic Drama Živí a mrtví
Zdroj: Epic Drama

Nevysvětlitelných událostí, které působí bolest, přibývá, Appleby se začíná trápit, a do toho mu po zádech šplhá nepříjemný pocit, že jej někdo sleduje.  Psycholog po příčině pátrá, načež čím blíže odpovědím je, tím více vystavuje nebezpečí nejen sebe, ale i svou rodinu a všechny, které miloval.

Epic Drama Živí a mrtví
Zdroj: Epic Drama

Je nám jasné, že už nyní potřebuješ vědět víc. Proto si nezapomeň 13. prosince naladit kanál Epic Drama, na němž v 21:00 odstartuje první díl série. Snad ti premiéra seriálu ještě více nezmění pohled na poklidný britský venkov.

Tajemství Enfieldu

Jeden z nejznámějších britských poltergeistů má za sebou velice zajímavý příběh. Seriál, který byl natočen na motivy skutečné události z předměstí Londýna v roce 1977, nahání husí kůži i otrlejším.

Z našeho článku o nejstrašidelnějších domech sis už mohl o případu přečíst. V létě roku 1977 se matka čtyř dětí Peggy Hodgson začíná obávat domu, ve kterém bydlí. Z ničeho nic se totiž začal hýbat jeden ze šuplíků a kolem se rozeznělo bouchání do zdí. Hodgson, napůl šílená strachy, zavolala sousedy, aby se stali svědky tohoto zvláštního fenoménu. Po prohlédnutí domu došli k názoru, že jdou zvuky zevnitř budovy. Závadě ale nenasvědčovalo vůbec nic. 

Osmnáct měsíců od první události byly podobné úkazy v domě na 284 Green Street v  Brimsdownu denním chlebem. Paranormální jev nedal spát nejen rodině, ale i různým spiritologům nebo médiím. Domem létala stavebnice a nábytek, a situace se stupňovala, až se původce ruchu ukázal. Hlučný poltergiest bývalého nájemníka domu Joea Watsona měl posednout jednu z dcer Hodgsonových, a jejími ústy promluvit.

Děsivým zážitkem obyčejné britské rodiny se zabývá třídílná série Tajemství Enfiledu. V ní parapsycholog Maurice Gross, kterého hraje Timothy Spall (Harry Potter, Poslední samuraj, Králova řeč), jde ve šlépějích reálné postavy z konce 70. let, a snaží se záhadě přijít na kloub. Případem posedlé Janet Hodgson (Eleanor Worthington-Cox) se chce vyrovnat se ztrátou vlastní dcery, která však skrze jedenáctiletou oběť poltergeista promlouvá k živým.

Seriál Tajemství Enfieldu
Seriál Tajemství Enfieldu Zdroj: Epic Drama

Dokáže Gross s kolegou Playfairem, podle jehož knihy třídílná série vznikla, zachránit mladou Janet ze spárů neviditelného nadpřirozena? Zvládne se vyrovnat se ztrátou své dcery? A jaké další nástrahy na něj čekají? Pusť si seriál na Epic Drama, a tam se dozvíš mnohem víc. 

Dark

Když se seriál jmenuje Dark, automaticky očekáváme, že půjde o podívanou, která se doporučuje pouze odvážným. Možná čekáš, že to vyvrátíme, ale nebude tomu tak. Německo-britské série z produkce Netflixu je tak temnou a mysteriózní záležitostí, jak ostatně naznačuje její název.

Odehrává se v roce 2019 v Německu. Městečko Winden je posledním místem na světě, kde bys čekal byť jenom krádež kola. Bezpečné, klidné a ospalé místo se však rázem změní v chaotické dějiště zvláštních událostí. Nejprve se ztratí jeden dospívající muž, a celá obec je z té události na nohou. Policie nicméně počítá s možností, že by se akorát ztratil nebo utekl. Nedlouho na to se ale ztratí další mladík.

Zčistajasna se zvláštní jevy začnout rojit jeden po druhém. Z nebe začnou padat mrtví ptáci, načež policisté v nedalekém lesíku objeví zohavené tělo chlapce, který je oblečený ve věcech, které jako by vypadly z trendových časopisů 80. let. V obci se děje něco nekalého, a ti, co pátrají, zjišťují, že asi ne poprvé. Ve Windenu se přeci jenom zastavil čas.

Dark
Dark Zdroj: Netflix

Podivnosti začnou vyvolávat v obyvatelích dříve klidného města strach, podezřívavost a také zvědavost. Co má s těmito podivnými záležitostmi společného minulost Windenu? Chystá se na místní další ohavné tajemství? A co se to vůbec děje? Zjisti ve snímku na vlastní oči. A až budeš hotový, nezapomeň se kouknout na recenzi, kterou jsme k seriálu Dark napsali.

11.22.63

Jakmile začneme hovořit o filmové adaptaci Stephena Kinga, začnou natahovat uši i ti, kteří nejsou v kinematografii kovaní. Pokud jsi jedním z těch, kdo se u filmu nejen rádi baví, ale i bojí, upři svůj zrak zde, jelikož minisérie 11.22.63. je přesně tím případem. Ostatně při jeho vydání jsme o něm také psali.

 

Filmový štáb, jehož členem byl i J. J. Abrams, se inspiroval Kingovou knihou Dallas 63. Seriál ti zamotá hlavu otázkou, co bys dělal, kdybys mohl vědomě cestovat do minulosti. Vrátil by ses a změnil svoji budoucnost? Nebo budoucnost známých? Přesně před takovou otázkou stál středoškolský učitel Jake Epping (James Franco), jemuž se jeho kamarád Al svěří s tajemstvím. Vlastní časový portál, který jej může přenést do roku 1960.

Epping se nakonec rozhodne do minulosti vrátit. Chtěl by totiž změnit budoucnost svého přítele Harryho, a tím pádem zabránit masové vraždě, při níž jeho otec zabil matku, sestru a bratra. Do toho, jako správný Američan, se pokusí vypátrat atentátníky figurující v jednom z nejzáhadnějších atentátů planety – střelby na prezidenta J. F. Kennedyho

11.22.63
11.22.63 Zdroj: moviepilot.com/Hulu

Jak tomu tak ale bývá, nic není tak jednoduché, jak se zdá. Eppingova snaha je mařena zvláštními okolnostmi, které se mu dějí. Do života mu vstoupí až příliš zvědaví lidé nebo dokonce i nová láska. Až se nakonec zdá, že za to může sama minulost, jelikož se za každou cenu nechce nechat změnit. 

Pustina

Nezapomněli jsme ani na napínák z českých luhů a hájů. Člověk přeci jen vnímá jinak tajemné audiovizuální dílo umístěné v Americe a film nebo seriál, jehož příběh se ti mohl odehrávat klidně za dveřmi. 

Pustina
Pustina Zdroj: HBO

Špatnou zprávu máme pro čtenáře ze severu Čech, jelikož se příběh Pustiny odehrává právě tam. Tajemná série vypráví o jedné malé vesnici, jejímž největším nepřítelem se zdá být velká těžební společnost. Vesnice se rozkládá na velkém ložisku hnědého uhlí, které by firma velice ráda vytěžila a měla z něj zisk.

Tomu se nicméně snaží zabránit starostka vesnice Hana Sikorová (Zuzana Stivínová), která, ač velice omezeně, zvládá nátlaku společnosti čelit. Když se ale zdá, že je na vrcholu svého odboje, někdo jí unese čtrnáctiletou dceru Míšu.

Do toho se začíná něco s dít s místní komunitou lidí, se kterou mírumilovně žila celé roky. Velkou roli ve změně sousedských nálad hrají peníze, které těžaři nabízejí jako odstupné za domy obyvatel vesnice, a starostka tak začíná poznávat pravou tvář těch, kterým věřila.

Čím více se Sikorová noří do případu a hledá svou dceru, tím zvláštnější a horší situace musí řešit. Co se nakonec stane, neprozradíme. Snad jenom připojíme upozornění, že konečná gradace seriálu sledují se zatajeným dechem i diváci otužilí kdejakým mysteriózním skvostem.

Temný případ

Kdo by neznal Temný případ? Dva detektivové s odlišnými charaktery, jejichž úkolem je jediné: vypátrat sériového vraha, který sužuje obyvatele americké Louisiany. Dokonce až tak jednoduše se dá shrnout děj jednoho z nejoblíbenějších seriálů.

Máš-li pro mysteriózní detektivky slabost, musel jsi na tento titul se třemi sériemi narazit. Ta první, o které píšeme, je o dvou detektivech, Rustovi (Mathew McConaughey) a Martinovi (Woody Harrelson), jejichž kariéry se zkříží při zjišťování totožnosti louisianského sériového vraha. Z poměrně klasické policejní spolupráce se stane sedmnáct let dlouhý spletenec příběhů, s nímž paralelně vystupuje výpověď jejich o sedmnáct let starších já.

True Detective
True Detective Zdroj: HBO

Mají co do činění s člověkem, jehož vraždy jsou plné tajemství, záhad a zřejmě i okultismu. Jak se případ vyvíjí a výsledek je stále v nedohlednu, nejenže začínají být frustrovaní ze své práce, ale také, kvůli své rozdílnosti, sami ze sebe. A atmosféra houstne.

Geniálnost seriálu se zrcadlí i v americkém balíkově, z jehož nitra vyvěrá zásoba zvláštních postaviček, a kromě toho také halucinogenní pasáže a ucházející hudební doprovod. Pokud máš zájem dozvědět se ještě něco víc, klikni na náš seriálový tip

Dům v růžích

Znovu americký dům a znovu Stephen King. Avšak nyní se nebude jednat o žádnou adaptaci, King si dal v rámci Domu v růžích práci přímo s jeho scénářem, tudíž vynaložil úsilí, které ti bude mrazit v zátylku minimálně do konce roku.

Podle oficiálního textu distributora na ČSFD se totiž podíváš do všemi tajemstvími a záhadami opředeného domu v Seattleu. Známý svou nehezkou historií, kdy při jeho stavbě zahynulo několik dělníků, a v rámci posledního sta let v něm přišlo o život pět mužů a zmizelo osmnáct žen, láká do svého interiéru nejednoho lovce nadpřirozených senzací. Jak se zdá, dům je bytostí, která se ráda mění, uspořádává si svévolně pokoje a prostor.

Dům v růžích
Dům v růžích Zdroj: ABC

Nicméně v roce 1995 se tato budova zdá už úplně bez života. Vlastní ji poslední potomek rodu Rimbauerů Steve, jehož přítelkyně Joyce Reardon je přímo posedlá tajemstvím ukrytým uvnitř. Pro jeho odhalení poskládá tým lidí s nadpřirozenými schopnostmi, který jí má pomoci přijít na kloub záhadě a zachránit zaměstnání.

Do domu proto přichází v doprovodu jasnovidce, ženy, která ovládá automatické psaní pomocí spiritistických tabulek, člověka, který zří minulost a duchy, mladou ženu, která má vidiny poté, co se něčeho dotkne, telepata a autistické dívky ovládající telepatii a telekinezi. Joyce se domnívá, že v domě straší žena architekta domu Ellen Rimbauer, která zešílela.

K nim se však potají vetře fotograf, který při své práci, kdy měl nachytat Reardonovou ve zvláštních okultistických pozicích, jenž ale přijde záhy o život. Jeho oběť rozpoutá vlnu zvláštních událostí, které, jak asi tušíš, neskončí pouze u jedné smrti. Víc ti toho neřekneme, zhlédnout to musíš sám.

Mononoke

Mononoke
Mononoke Zdroj: commons.wikimedia.org/CC0

Na závěr jsme si připravili malý bonus, který jistě ocení nejen milovníci japonské kinematografie. Pokud se Japonci něčeho bojí, je to nadpřirozeno, kletby a duchové, kteří se odpradávna promítali do maleb, literatury, ale také do běžného života. A všechny ty nejniternější obavy středověkých obyvatel japonského ostrova najdeš právě zde.

Anime Mononoke už na první pohled nevypadá jako mainstreamové anime. Vizuálně se totiž podobá spíše starým výtvarným dílům, a jeho vzezření může povrchního konzumenta klidně i odradit. Udělal by však velkou chybu, jelikož by se připravil o hutnou atmosféru non plus ultra.

Samotné slovo mononoke znamená zlý, pomstychtivý duch. Jak vypráví příběh, podobné entity se po feudálním japonském venkovu rozlézaly jako nemoc, a zanechávaly jeho obyvatele ve strachu. Naštěstí existovala osoba, která si s nimi dokázala poradit. Říkali mu Prodejce medicíny, takový ekvivalent české Báby kořenářky.

Mononoke
Mononoke Zdroj: Toei Animation

Pouze on dokáže efektivně vymítat zlé duchy. Aby se mu to ale povedlo, je nutné, aby pochopil Formu, Pravdu a Důvod, kvůli kterému pomstychtivý duch utlačuje své okolí. Jakmile na něj přijde, kletbu zlomí svým Vymítacím mečem, který se v ten moment, ale pouze v něm, dá tasit.

Jak popisuje Crunchyroll, díky jeho důvtipu se Prodejce stále potuluje krajinou, aby se postavil těm, na které narazí. Co při tom zažije, ale zjistíš až ze samotného seriálu.

Domů
Sdílet
Diskuse