Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
6. prosince 2020 v 15:17
Čas čtení 1:06
Ondřej Jarůšek

Zhoršení situace v ČR: Vláda bude v pondělí jednat o zpřísňování, rozhodující budou čísla v nejbližších dnech

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Systém PES je na čtvrtém stupni.

Po aktualizaci dat ministerstvem zdravotnictví vzrostl index systému PES na hodnotu 64, což znamená čtvrtý stupeň rizika. To však automaticky neznamená, že se budou opatření zpřísňovat. Pokud se ovšem situace nezlepší, nelze vyloučit, že k tomu dojde. O dalším postupu má vláda jednat už v pondělí.

Nepolevujme, vyzývá Blatný 

„Index rizika vzrostl. Aktuálně je na hodnotě 64. Jak dlouhodobě upozorňuji, situace je křehká, a proto je opravdu důležité dodržovat nastavená opatření. Podle čísel v dalších dnech se rozhodneme, jak dál. V pondělí zasedá vláda a jistě to bude jedno z hlavních témat,“ cituje ministerstvo zdravotnictví na Twitteru vyjádření Blatného.

Doporučeno
Restaurace by se mohly znovu zavřít, varuje Schillerová. Prý nevěří, že lidé seděli u stolu po čtyřech Restaurace by se mohly znovu zavřít, varuje Schillerová. Prý nevěří, že lidé seděli u stolu po čtyřech 6. prosince 2020 v 12:50
Jan Blatný
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr zdravotnictví zároveň vyzval k zodpovědnému dodržování současných pravidel. „Nárůst indexu rizika je dán dvěma faktory: mírným nárůstem relativního podílu pozitivních případů a dále navýšením reprodukčního čísla. Aktuální hodnota R je rovna 1,02. Navýšení nad 1 je tedy velmi malé, jen dvě setiny. Vydržme a nepolevujme v zodpovědném chování,“ uvedl.

Milionové pokuty 

Možné zpřísňování nevyloučila ani ministryně financí Alena Schillerová, která na stanici CNN Prima News varovala, že znovu by se mohly zavřít restaurace. Dle svých slov totiž nevěří, že v nich lidé sedí u stolu po čtyřech, jak to pravidla nařizují.

Podle Blatného navíc policie z pátku na sobotu řešila případy, kdy byly restaurace a podniky i přes upozornění otevřené až do ranních hodin. „Budu požadovat vysoké pokuty v řádu milionů korun,“ řekl Blatný.

Domů
Sdílet
Diskuse