Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. ledna 2021 17:21
Čas čtení 2:39
Adam Smeták

KOMENTÁŘ: Hajlování není legrace. Interpreti by se měli distancovat

REFRESHER ČESKÝ RAP MILION PLUS
Uložit Uložené

V pondělí proletělo internetem video, na němž se během natáčení videoklipu Milion Plus a Central Gangu hajluje. V komentáři vysvětlujeme, proč je to problém.

V pondělí večer vyšel na REFRESHERu článek, v němž jsme popsali situaci, kdy během natáčení společného videa labelů Milion Plus a Central Gang došlo k hajlování a pokřikům, v nichž jejich autor vyzýval k likvidaci židovského etnika. 

„Hele, kdo mi tady zahajluje na kameru?“ vyzývá v úvodu videa publikovaného na svých stories ústecký interpret ShakaCG. Vzápětí se mu přihlásí další osoba, kterou REFRESHER identifikoval jako jednoho z interpretů uskupení Central Gang. Ten se ale k účinkování ve videu nepřiznal a uvedl, že si nepamatuje, zda na místě byl. Později ale uvedl, že svého jednání lituje. Do vzduchu zvedne pravici s pokřikem „Sieg Heil!“ a „Arbeit Macht Frei!“ Autor videa na něj naváže pokřikem v němčině, v němž vyzývá k okamžité likvidaci všech židů. 

Doporučeno
Na natáčení klipu Milion Plus se hajlovalo. Byla to sranda, hájí se jeden z aktérů Na natáčení klipu Milion Plus se hajlovalo. Byla to sranda, hájí se jeden z aktérů 11. ledna 2021 17:15

V rámci kontextu situace je zřejmé, že jde o pokus o žert. Ostatně to sám redakci přiznal autor videa. „Čistočistá sranda,“ uvedl na dotaz autora článku. Jeho následná argumentace ale začala selhávat. „Vzhledem k tomu, že jsem černej jak bota a ten kluk vedle mě je taky černej jak bota, tak si klidně půjdu zahajlovat na Václavák, protože to přeci každej musí brát jako satiru a ne jako vážnou věc,“ prohlásil. 

V tomto bodě je třeba se pozastavit hned nad několika problematickými místy jeho výroku. V prvé řadě není pravdou, že by mu jiná než bílá barva pleti měla poskytovat pomyslnou imunitu v rámci vlastních projevů rasové nesnášenlivosti. V druhé řadě je potřeba zdůraznit, že hajlování a vyzývání k likvidaci určitého etnika, byť ve formě žertu, není v pořádku nikdy.

Tyto projevy nenávisti, které mají působit k pobavení, jsou nejen symbolem neúcty k milionům obětí druhé světové války, ale také nebezpečným precedensem. Z některých věcí se prostě legrace nedělá a rozhodně by se neměly normalizovat. Žijeme ve státě, na který bohužel hrůzy holocaustu dopadly až příliš tvrdě a nebylo to zas tak dávno. Stále žijí pamětníci a jejich potomci, pro něž tento druh hloupé legrace není jen bolestnou vzpomínkou, ale také smutným poselstvím, že jejich těžké osudy jsou někomu pro smích.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

„Dokonce ještě dnes narážíme na snahy citlivé otázky naší historie přehlížet, tutlat je, předstírat, že se nic zvláštního nestalo. S tím nemůžeme souhlasit. Znamenalo by to ignorovat historickou pravdu, projevovat neúctu k památce těch, kteří se stali nevinnými oběťmi bezpráví a nahodilosti,“ napsal trefně v knize Lenin's Tomb David Remnick. 

A v tom je řečena pravda, kterou si řada čtenářů našeho textu špatně vyložila. To, čeho jsme byli svědky během natáčení společného videoklipu hudebních uskupení Milion Plus a Central Gang, nebylo nic jiného než projev neúcty. Nikoho jsme neoznačili za „neonacistu“ ani „mulatského neonacistu“. Tak se tituloval autor videa sám. 

Členové labelu Milion Plus, kteří se na inkriminovaném videu objevují, nicméně ale na hajlování či rasistických pokřicích nijak neparticipují, měli možnost se vůči chování svých kolegů vymezit. Namísto toho se rozhodli celý incident ignorovat a jeden z členů se omezil pouze na slovní útok vůči redakci REFRESHERu.

Tímto způsobem dávají najevo své fanouškovské základně, že takové chování nepovažují za natolik nevhodné, že by se odmítli s ním spojovat. Interpreti tohoto hudebního uskupení by si měli uvědomit, že ač chtějí nebo nechtějí, jejich názory mají významný vliv na mladou generaci, a spolupodílí se na utváření jejich životních hodnot a názorů. Jejich veřejné vystupování je pouze jejich doménou, a tak je to v pořádku, ale pokud sami hlásají některé názory, měli by si za nimi stát otevřeně a nezavírat oči před něčím, proti čemu se sami vymezují.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Tím narážíme na Yzomandiasův text ke skladbě Pryč, v němž hlásá: „Nehajluj vedle mě jinak by ti mohl přilítnout high kick od Daga.“ Když se ale přesně to samé odehrálo před jeho očima, rozhodl se je přimhouřit a veřejně se od otevřených projevů nacismu, byť myšlených v žertu, nijak nedistancovat. Spolu s tím vycouval i ze zodpovědnosti, která souvisí s jeho postavením. Tento názor ve skladbách dál akcentoval například v tracku Desinger flow, kde rapuje „Jaký si to uděláme tak takový máme, fuck off na nágly.“

Je na čase si uvědomit, že by v itineráři veřejně činné osobnosti neměla být jen sláva a společenské postavení, ale také zodpovědnost.

Domů
Sdílet
Diskuse