Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2021 v 17:21
Čas čtení 2:39
Adam Smeták

KOMENTÁŘ: Hajlování není legrace. Interpreti by se měli distancovat

REFRESHER ČESKÝ RAP MILION PLUS
Uložit Uložené

V pondělí proletělo internetem video, na němž se během natáčení videoklipu Milion Plus a Central Gangu hajluje. V komentáři vysvětlujeme, proč je to problém.

V pondělí večer vyšel na REFRESHERu článek, v němž jsme popsali situaci, kdy během natáčení společného videa labelů Milion Plus a Central Gang došlo k hajlování a pokřikům, v nichž jejich autor vyzýval k likvidaci židovského etnika. 

„Hele, kdo mi tady zahajluje na kameru?“ vyzývá v úvodu videa publikovaného na svých stories ústecký interpret ShakaCG. Vzápětí se mu přihlásí další osoba, kterou REFRESHER identifikoval jako jednoho z interpretů uskupení Central Gang. Ten se ale k účinkování ve videu nepřiznal a uvedl, že si nepamatuje, zda na místě byl. Později ale uvedl, že svého jednání lituje. Do vzduchu zvedne pravici s pokřikem „Sieg Heil!“ a „Arbeit Macht Frei!“ Autor videa na něj naváže pokřikem v němčině, v němž vyzývá k okamžité likvidaci všech židů. 

Doporučeno
Na natáčení klipu Milion Plus se hajlovalo. Byla to sranda, hájí se jeden z aktérů Na natáčení klipu Milion Plus se hajlovalo. Byla to sranda, hájí se jeden z aktérů 11. ledna 2021 v 17:15

V rámci kontextu situace je zřejmé, že jde o pokus o žert. Ostatně to sám redakci přiznal autor videa. „Čistočistá sranda,“ uvedl na dotaz autora článku. Jeho následná argumentace ale začala selhávat. „Vzhledem k tomu, že jsem černej jak bota a ten kluk vedle mě je taky černej jak bota, tak si klidně půjdu zahajlovat na Václavák, protože to přeci každej musí brát jako satiru a ne jako vážnou věc,“ prohlásil. 

V tomto bodě je třeba se pozastavit hned nad několika problematickými místy jeho výroku. V prvé řadě není pravdou, že by mu jiná než bílá barva pleti měla poskytovat pomyslnou imunitu v rámci vlastních projevů rasové nesnášenlivosti. V druhé řadě je potřeba zdůraznit, že hajlování a vyzývání k likvidaci určitého etnika, byť ve formě žertu, není v pořádku nikdy.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse