Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2021 12:00
Čas čtení 8:35
Ondřej Jarůšek

Pracoval jako instalatér, dnes žije v luxusu a vydělává miliony. Conor McGregor se vypracoval ze dna až na vrchol UFC

SPORT UFC
Uložit Uložené

Nejznámější MMA bojovník má za sebou vskutku turbulentní životní příběh.

Jedni ho milují, druzí nenávidí. Conor McGregor dělí fanoušky smíšených bojových umění na dva tábory, ale ať už je tvůj názor na tohoto irského bouřliváka jakýkoliv, jedno se mu nedá upřít – ve světě bojových sportů se stal jednou z největších hvězd od dob legendárního Mikea Tysona či Muhammada Aliho a jeho podíl na popularizaci MMA je zcela nesporný.

Dnes sice Conora McGregora zná celý svět a každým zápasem vydělává miliony dolarů, byly však doby, kdy nic neměl, byl na podpoře a o šampionských titulech jen snil. Jeho působivý životní příběh doprovází však nejen vzestupy, ale i tvrdé pády a přešlapy, kvůli kterým se nejednou dostal do problémů se zákonem.

Základní informace
Jméno: Conor Anthony McGregor
Narození: 14. července 1988 
Přezdívka: The Notorious
Tým: Straight Blast Gym Ireland
Skóre: 22-4
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Conor McGregor Official (@thenotoriousmma)

Šikanované dítě, které se jen chtělo naučit bránit

Conor McGregor se narodil 14. července roku 1988. Jeho rodiče Tony a Margaret měli ještě dvě dcery, se kterými mladý Conor vyrůstal v jižní části Dublinu zvané Crumlin. V dětství hrával, podobně jako řada jeho vrstevníků, fotbal a zhruba ve dvanácti letech nastoupil do místního boxerského klubu.

Pro bojové spory se Conor rozhodl z jednoduchého důvodu – potřeboval se naučit bránit. Stával se totiž obětí šikany a jak sám pospal, v batohu dokonce nosil činku, kterou by mohl proti útočníkům na ulici v případě potřeby použít jako obranný prostředek. K tomu ale naštěstí nakonec nedošlo.

Doporučeno
Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla 8. července 2020 11:03

Do boxu se Conor nakonec naprosto zamiloval a netrvalo dlouho, než začal sbírat první úspěchy. Zlom však přišel v roce 2006, kdy se Conorova rodina přestěhovala do Lucanu, předměstské oblasti západně od Dublinu, kde se McGregor setkal s Tomem Eganem, budoucím bojovníkem UFC, a společně začali trénovat MMA.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Conor McGregor Official (@thenotoriousmma)

Jak se z instalatéra stal profesionální bojovník

Do svého vůbec prvního zápasu Conor McGregor nastoupil v osmnácti letech na začátku roku 2007. Jednalo se zároveň o jeho jedinou bitvu mezi amatéry. Tehdy se proti Conorovi postavil jeho krajan Ciaran Campbell, kterého McGregor ukončil tvrdými údery hned v prvním kole. Conor tak hned v samotných počátcích zápasení potvrdil své nadání.

Talent v mladém Conorovi rozpoznala také organizace Cage of Truth, která s McGregorem nedlouho poté podepsala smlouvu. Svou premiéru mezi profesionály si tak McGregor odbyl v březnu roku 2008, kdy svého soupeře ukončil ve druhém kole. Na tuto výhru o pár měsíců později McGregor navázal dalším skalpem a z následných čtyř zápasů si pak odnesl dvě výhry a dvě porážky.

První MMA zápas Conora McGregora

V začátcích kariéry se však ještě Conor McGregor nemohl bojovými sporty plnohodnotně živit, našel si proto práci instalatéra. Ta ho ale nebavila. Po dlouhých pracovních dnech dojížděl na tréninky a vyčerpaný se vracel domů. Nakonec se proto rozhodl, že s prací skončí a bude se věnovat naplno jen MMA.

„Strávil jsem tam 18 měsíců a když jsem se kolem sebe rozhlédl, viděl jsem kvalifikované kolegy se pokřivenými zády a zničenými těly, kteří ani nemohli vést dobrý život. Touto cestou jsem se vydal nechtěl,“ vzpomínal Conor na své dávné povolání.

Starostliví rodiče Conorovo rozhodnutí sice neschvalovali, ale mladý bojovník měl ve svých plánech jasno. Přibližně v této době se McGregor navíc seznámil se svou celoživotní láskou Dee Delvin a jak samotný bojovník přiznal, právě své partnerce vděčí za to, kde dneska je. Od prvního dne jej totiž plně podporovala, vozila jej na tréninky a stála při něm i v dobách, kdy nic neměl. Dnes jsou zasnoubení a čekají třetí dítě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Conor McGregor Official (@thenotoriousmma)

Úspěchy v Cage Warriors a přestup do UFC

Odvážné a riskantní rozhodnutí pověsit instalatérské montérky na hřebík se ale Conorovi nakonec bohatě vyplatilo. V letech 2011–2012 dokázal pod hlavičkou britské organizace Cage Warriors zvítězit osmkrát v řadě a získal jak titul v pérové divizi (do 66 kilogramů), tak i pás pro šampiona lehké váhy (do 70 kilogramů). To se do té doby žádnému Evropanovi nepodařilo.

Doporučeno
Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou 24. října 2023 11:00

Svými výkony Conor zaujal i největší MMA organizaci světa UFC a po schůzce s jejím prezidentem Danou Whitem dostal McGregor šanci předvést se mezi světovou elitou. V době svého prvního zápasu na půdě nejslavnějšího kolbiště světa ještě McGregor pobíral podporu, jeho motivace zazářit ve svém první zápase v UFC tak byla obrovská. A povedlo se.

Debutu v UFC se Conor McGregor dočkal v dubnu roku 2013 a lepší start si zřejmě ani přát nemohl. Svého soupeře, kterým se stal Američan Marcus Brimage, dokázal Ir zlikvidovat za pouhou minutu a sedm sekund a vedení organizace dostal bonus ve výši 60 tisíc dolarů za nejlepší knockout večera. Tak započala Conorova cesta ke hvězdám.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 93780 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Čím se Conor McGregor zapsal nesmazatelným písmem do historie UFC
  • Pod jaké kontroverzní kauzy se podepsal
  • Jaké rekordy pokořil
  • Kolik milionů si vydělal za 13 sekund
Domů
Sdílet
Diskuse