Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2021 10:22
Čas čtení 1:40
Vojtěch Vanda

Ústavní soud zrušil části volebního zákona. Pomohl koalicím

POLITIKA ČESKO KDU-ČSL TOP 09
Uložit Uložené

Skupina senátorů ze STAN, TOP 09 a KDU-ČSL navrhla změny volebního zákona. Některé Ústavní soud potvrdil, jiné odmítl.

Skupina senátorů z politických stran STAN, TOP 09 a KDU-ČSL navrhla zrušení několika ustanovení zákona o volbách do Parlamentu k Ústavnímu soudu, který jim vyhověl. Diskutována a následně zrušena byly některé části zákona, které se týkaly systému voleb a rozdělování mandátů, které znevýhodňovaly malé strany.

Doporučeno
Blatný končit nechce. Nejsem zvyklý se vzdávat, uvedl Blatný končit nechce. Nejsem zvyklý se vzdávat, uvedl 1. února 2021 18:55

Diskutována byla neústavnost voleb do Poslanecké sněmovny. Skupině senátorů se nelíbilo, že malé strany, které se pokouší do Sněmovny dostat, potřebují pro získání mandátu poslance více hlasů než velké. Další námitka se týkala koalic; podle zákona totiž musí koalice dvou stran získat alespoň 10 % hlasů, koalice tří však 15 %, což je podle nich další znevýhodnění malých stran.

Domů
Sdílet
Diskuse