Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2021 9:30
Čas čtení 5:49
Daniel Mikolášik

Americký raper s image zloděje v samoobsluze. Jak se $not dostal ze světových žebříčků až na Facebook slovenské policie?

Americký raper s image zloděje v samoobsluze. Jak se $not dostal ze světových žebříčků až na Facebook slovenské policie?
Zdroj: YouTube (Lyrical Lemonade)
HUDBA
Uložit Uložené

Považují ho za prvního ASMR rapera na světě. $nota kvůli BMW s odcizenými značkami řešila i slovenská policie. V jakém stádiu je vyšetřování po více než roce?

Podle jeho manažera Jaka Markowa je ztělesněním nové vlny tzv. soundcloudových raperů. I přesto, že je oblíbeným raperem mnoha světových interpretů, fanouškům imponuje právě tím, že zůstal pokorný a nezpychnul. 

Namísto upozorňování na sebe a předvádění se v klipech či na Instagramu ukazuje svůj jednoduchý styl a na první pohled nonšalantní projev. Třiadvacetiletý floridský raper s civilním jménem Edy Edouard má na kontě milionové skladby, dvě úspěšná studiová alba a spolupráce s velkými hvězdami rapové scény.

Rapera s image zloděje v samoobsluze v minulosti řešila i slovenská policie. Od krajského ředitelství v Trnavě jsme zjišťovali, v jaké fázi je aktuální vyšetřování. Seznam se se $notem, který na světovou rapovou scénu přinesl nový rozměr zvuku.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč je považován za prvního ASMR rapera.
  • V jakém stádiu je vyšetřování trnavské policie v případě kradených značek $notova BMW.
  • Jak se dozvěděl o tom, že ho poslouchá Billie Eilish.
  • Co stojí za jeho úspěchem.
  • Proč má jednu z nejloajálnějších fanouškovských základen.
Doporučeno
Nováček s miliony zhlédnutí Wesome: Hype přišel možná moc brzo. EPčkem jsem testoval, jestli lidi zajímám já, nebo jeden můj song Nováček s miliony zhlédnutí Wesome: Hype přišel možná moc brzo. EPčkem jsem testoval, jestli lidi zajímám já, nebo jeden můj song 20. ledna 2021 12:18

První ASMR raper na světě

Narodil se 16. prosince 1997 v New Yorku. Když mu bylo sedm let, přestěhovali se na slunečnou Floridu do města West Palm Beach. K hudbě inklinoval odmala, první skladby začal nahrávat na střední škole společně s kamarády přes levný USB mikrofon zapojený do laptopu. Později si přes bratrance jednoho z nich vypůjčili profesionálnější techniku.

$notovy první nahrávky spatřily světlo světa ještě v roce 2016 během studia na střední škole. Jeho doménou, která ho charakterizuje dosud, byl převážně melancholický rap s temnými texty a odhalováním emocí od introspektivních až po rozzuřené. Jeho velkou inspirací byla jména s podobně laděnými skladbami, jako XXXTentacion, Yung Lean, Raider Klan, Night Lovell či Denzel Curry.

$not
Zdroj: Instagram/@snot

Později ho objevil Jake Markow, který se již dříve po dostudování Univerzity v Houstonu živil organizováním koncertních turné pro umělce či dokonce tvorbou beatů a hudebních blogů, a přes Instagram mu napsal, zda se může stát jeho manažerem. „Budeš si myslet, že jsem se zbláznil, ale chci být tvým manažerem. Myslím, že to budeš potřebovat,“ napsal mu ve zprávě Markow.

Doporučeno
Skončí raper CJ, známý díky singlu Whoopty, jako Tekashi69 nebo Pop Smoke? Skončí raper CJ, známý díky singlu Whoopty, jako Tekashi69 nebo Pop Smoke? 22. února 2021 9:30

Potom, co $ nabídku přijal, využil Markow svých kontaktů ve známém vydavatelství 300 Entertainment, ve kterém byl během studia na stáži. Pomohl tak $notovi k tomu, aby se labelu upsal. Aktuálními členy jsou kromě něj i známá rapová jména, jako například Young Thug, Megan Thee Stallion, Gunna, YNW Melly či Fett Wap.

Podle Markowa je $not ztělesněním nové vlny tzv. soundcloudových raperů. První větší čísla $ zaznamenal především po vydání skladby Gosh v září 2018. Právě po tomto hudebním počinu se mu totiž poprvé podařilo oslovit i mainstreamové posluchače.

Producent Marvel Ayy, který stál za trackem MEGAN z debutového alba — TRAGEDY +, ho pro Los Angeles Times označil jako „prvního ASMR rapera na světě“. Prostřednictvím vokálů, které jsou možná až příliš „in the face“, není slyšet pouze jeho hlas, ale důraz dává i na dech, jakoby chtěl do hudby vložit svou duši.

„Je to skutečně první ASMR raper na světě. Nikdo není jako on a právě to ho zapíše do učebnic,“ řekl Marvel Ayy. K tomu celému dopomáhají i hudební podklady někdy s gospelovým, jindy zas například s lo–fi zvukem, který mu vydržel od úplných počátků.

Image zloděje v samoobsluze si fanoušci zamilovali

„Když v tělocvičně hraji basketbal s lidmi, které neznám, koho zajímá, že jsem nějaká celebrita? Driblujeme a jsme si rovni. Samozřejmě, jednou za čas si někteří uvědomí, kdo jsem, a požádají mě o autogram. Potom si musím hledat novou tělocvičnu (smích),“ řekl $ v rozhovoru pro magazín KAZI.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94573 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co nám o případu, v němž $not figuroval, prozradila mluvčí trnavské policie.
  • V čem se liší oproti ostatním rapperům s virálními tiktokovými hity.
  • Kteří světoví rapeři jsou jeho fanoušky.
  • V soundtracku kterého známého seriálu se objevila jeho skladba.
  • Co si myslí o svém rychlém a nečekaném úspěchu.
Domů
Sdílet
Diskuse