Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2021 14:20
Čas čtení 5:04
Vojtěch Vanda

Od freestyle battlu k velkému labelu. True Gabe absolvoval eminemovskou cestu ke slávě po česku

HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

Neobjeveným umělcem měsíce je konečně někdo z Moravy.

Beskyde, Beskyde. Kvalitní umělci rostou všude, nejen Praze nebo ve velkých městech. Chtěli jsme ti v rámci našeho měsíčního seriálu FRESH RAP přinést důkaz, což se nám povedlo. Ačkoliv trochu netradičně, v měsíci únor ti představíme rapera, jehož kořeny prorostly kopci Moravskoslezských Beskyd na východní Moravě. Říká si True Gabe.

Přestože jej spousta lidí má za Zlíňana, není tomu tak. Vojtěch Vašek, jak zní jeho občanské jméno, je sice Valach jak poleno, nicméně kotví severněji, v Rožnově pod Radhoštěm kousek od Valašského Meziříčí. „Tím, že kluci, se kterými dělám, ze Zlína jsou, tak se tam pohybuju skoro pořád. Takže to chápu,“ vyjádřil REFRESHERu pochopení pro malou mýlku True Gabe.

True Gabe
Zdroj: Archiv True Gabe
Doporučeno
Nováček s miliony zhlédnutí Wesome: Hype přišel možná moc brzo. EPčkem jsem testoval, jestli lidi zajímám já, nebo jeden můj song Nováček s miliony zhlédnutí Wesome: Hype přišel možná moc brzo. EPčkem jsem testoval, jestli lidi zajímám já, nebo jeden můj song 20. ledna 2021 12:18

Začátky a skate

Cesta k hip hopu nebyla pro Gaba nikterak zvláštní. Dětství měl normální, v rodině žádné problémy taky neměl. A když přišel čas na prkno, na kterém jezdí i dnes, rap se k němu dostal přirozeně. Rap každopádně není jediný žánr, který skejťáci obvykle preferují. „Odmalička jsem jezdil na skejtu a rap, i částečně nějaké punkové věci, pro mě byly vždy součástí každodenního života. V té době jsem hodně poslouchal starého 50 Centa, z jiného soudku třeba Sex Pistols,“ vzpomíná na své začátky.

Kariéra za mikrofonem, aniž by to zpočátku tušil, se začala rýsovat v momentě, kdy dosáhl plnoletosti. „Náhodou jsem se na jednom koncertu v sousedním městě přimotal k freestyle battlu, kde organizátoři vytáhli random lidi na stage. Hrálo se o nějaké peníze na bar,“ oživuje si. „Zásluhou kámoše vytáhli zrovna měl a nějakého týpka, kterého jsem neznal. Ten freestyle jsem tehdy vyhrál, i když jsem do té doby nikdy aktivně hudbu nedělal a ani nepsal texty,“ vzpomíná.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Album procesing... (@true_gabe)

Výhra ve stylu 8. míle v něm zanechala své. Přinesla s sebou první nahrávky, první úspěchy a nakonec i přesvědčení, že hudba je to pravé. Rapové snažení jej svedlo dohromady se vsetínským Riadem Charawanim, u nějž začal nahrávat dema, a později také vydávat tracky na YouTube kanálu tehdy ještě nesoucím název Imigranti. S Riadem pokračoval i poté, co vznikl kolektiv Moonrise.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94643 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse