Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2021 19:34
Čas čtení 6:54
Vojtěch Vanda

Úspěch skoro jako ViralBrothers, přesto jsi o nich možná neslyšel. Toto je 6 českých YouTube kanálů, které tvoří v angličtině

Úspěch skoro jako ViralBrothers, přesto jsi o nich možná neslyšel. Toto je 6 českých YouTube kanálů, které tvoří v angličtině
Zdroj: se souhlasem Michala Kadlece
ZAJÍMAVOSTI ČESKO YOUTUBE
Uložit Uložené

Jsou z Česka, ale nepoznáš to. Youtubeři, které ve článku představíme, se rozhodli uhranout svět. Videa mají v angličtině a poměrně dost se jim daří, což se odráží jak v počtu odběratelů, kterých jsou i miliony, tak v počtech zhlédnutí.

Miliony zhlédnutí, nezřídka i miliony odběratelů a oblíbenost po celém světě. I tak se ale může stát, že jsi o nich ještě nikdy neslyšel. Jsou totiž tak specifické, že ti je algoritmus obvykle nenabídne, pokud se o jejich obsah nezajímáš, a často si je musíš vyhledat po vlastní ose. Ve svých kategoriích jsou ale úspěšné. O čem mluvíme? O českých kanálech na YouTube, které prorazily za hranicemi.

Slovensko ale vynechme. Kanály, které ti představíme, svůj obsah prezentují v angličtině, z čehož pochopitelně může plynout úspěch u fanoušků mimo obě republiky. A co na nich vlastně najdeme? Jeden si například vybudoval živobytí díky videím, kde staví Lego, druhý zase zachycuje závody traktorů, a další třeba prezentuje svůj nožířský um. Pojďme se na ně podívat.

Doporučeno
Kam se poděli Mr. Shontey, zawy, Mancini14 nebo Česká bomba? Zjistili jsme, co dělají první velcí čeští youtubeři, kteří už netočí Kam se poděli Mr. Shontey, zawy, Mancini14 nebo Česká bomba? Zjistili jsme, co dělají první velcí čeští youtubeři, kteří už netočí 12. července 2020 10:49

World of RC FANS

Odběratelé: 1, 72 milionu
Zhlédnutí: 677 milionů
Založeno: 2015

Jeden z nejúspěšnějších českých kanálů současnosti na YouTube se věnuje takzvaným RC modelům. Abychom vyjádřili, jak úspěšný je, podle webu Social Blade, jenž analyzuje statistiky ze sociálních sítí a hlavně YouTube, má druhý nejvyšší počet odběratelů hned za ViralBrothers, a třetí nejvyšší počet zhlédnutí ze všech českých kanálů. Nyní se asi ptáš, co je na něm tak zajímavého a hlavně proč jsi o něm ještě neslyšel.

V případě, že tě nezajímá veškeré dění kolem modelů aut, traktorů nebo tahačů ovládaných pomocí rádiových vln, nemáš si asi co vyčítat. Cílem autorů je, jak se píše v popisku kanálu, „spojit všechny světové modeláře strojů na ovládání, ukázat jejich neotřelá diorámata a prezentovat ve videu své zcela funkční modely v akci“. Jedním dechem zde ale dodává, že modely nejsou určeny pro děti.

Což je paradox, jelikož právě dioráma, která ve videích najdeme, jsou nejspíš gró celého úspěchu – například scéna, v níž se plastový traktorista topí se svým traktorem v kaluži, načež jej přijede s charakteristickými zvuky motoru vyprostit bagr s druhým traktorem, musí skvěle působit na děti, jež jsou, jak známo, zlatým dolem na YouTube. Vyprošťovací akce doposud zaznamenala více než 66 milionů zhlédnutí.

Nic takového však nemuselo na YouTube vzniknout. „Jednou, v roce 2015, přišel kamarád, že si založil kanál, jestli nechci taky. Řekl jsem mu, ať přijde, až vydělá první dolar. Přišel asi za měsíc, úsměv od ucha k uchu, že má první dolar – tak jsem začal,“ popsal REFRESHERu Radek, který stojí za účtem World of RC FANS. Kanál podle něj ale není pouze o nasimulovaných scénkách s modely. Najdeme zde i populární unboxingy nebo reportáže z výstav po Evropě

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

A co na úspěch videí říká Radek nyní? „Kanál za tu dobu hezky vyrostl, ale sleduji kolem sebe spoustu o hodně větších či rychleji rostoucích kanálů, velká gratulace všem. Takže pořád je kam směřovat, o úspěchu bych proto asi nemluvil,“ dodal. Bavíme-li se ale o výdělku z videí, Social Blade mluví spíš o úspěchu. Podle něj kanál za měsíc vygeneruje příjem z reklamy v rozmezí 4300 – 69 tisíc dolarů (93 501 – 1,5 milionu korun).

Brick Builder

Odběratelé: 2,24 milionu
Zhlédnutí: 1,35 miliardy 
Založeno: 2013
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95286 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse