Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. března 2021 16:00
Čas čtení 1:56
Tereza Šnajdrová

Mezinárodní den žen není jen záležitost minulého režimu. Vyjádři podporu všem ženám i ty

Mezinárodní den žen není jen záležitost minulého režimu. Vyjádři podporu všem ženám i ty
Zdroj: Rula Halawani/Sygma/Sygma via Getty Images
NEWS
Uložit Uložené

Víš, proč Mezinárodní den žen vznikl?

Mezinárodní den žen začal vznikat roku 1908 díky stávce švadlen v New Yorku, které brojily za zlepšení životních podmínek. Cílem boje bylo získat volební právo,  nastolit rovnoprávnost, spravedlnost a mír. V průběhu let se oslavy měnily a dnes již MDŽ není o socialistické propagandě, karafiátech, ručníkách a chlebíčkách. Jak se k němu staví dnešní společnost?

Doporučeno
Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva 3. března 2021 16:04

V návaznosti na stávky švadlen se hned o rok později, konkrétně 28. února 1909, na popud americké Socialistické strany konal první oficiální den žen. V roce 1910 jeho zavedení schválila i Druhá internacionála v dánské Kodani a 19. března 1911 se slavil už i v Rakousku, Dánsku, Německu a Švýcarsku. Demonstrací se tehdy zúčastnilo přes milion lidí, kteří požadovali volební právo pro ženy, právo pracovat, nastoupit do učení a ukončení jejich diskriminace na pracovišti. 

MDŽ
Zdroj: Getty Images

Ve Spojených státech se Mezinárodní den žen slavil jen do začátku první světové války, kdy byl přesunut do pozadí a slávě se opět pyšnil až po obou světových konfliktech, a to především v v zemích socialistického bloku. OSN se pak Mezinárodní den žen rozhodla ustanovit až v roce 1975, který byl zároveň Mezinárodním rokem žen, na 8. března.

O čtyři roky později vznikla Úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen, do níž bylo zapojeno 189 zemí a nepodepsaly ji pouze země jako Irán či Súdán. OSN pro Mezinárodní dny žen rovněž vybírá různá mota, pomocí kterých se chce zaměřit na to, jak zlepšit postavení žen ve společnosti či jejich lepší sociální ochranu.

Doporučeno
Meghan tvrdí, že královská rodina nechtěla učinit Archieho princem kvůli obavám, že se na tento post narodí příliš „tmavý“ Meghan tvrdí, že královská rodina nechtěla učinit Archieho princem kvůli obavám, že se na tento post narodí příliš „tmavý“ 8. března 2021 11:10

V Česku je Mezinárodní den žen často spojován se zvyky ze socialistického Československa, s podnikovými oslavami, rudými karafiáty a recitačními vystoupeními pro babičky v domovech důchodů, což vedlo k tomu, že ho mnoho lidí přestalo slavit v domění, že se jedná o umělý svátek vytvořený minulým režimem.

Ačkoliv MDŽ od roku 1990 nepatří mezi oficiální svátky, v roce 2004 byl opět zařazen mezi významné dny a jeho tradice tak stále přetrvává. Stále si musíme připomínat postavení žen ve společnosti, které se mnohdy místo rovného chování od kolegů a zaměstnavatelů setkávají s hrubostí, šikanou a objektivizací. Ačkoliv si to možná neuvědomuješ, podmínky pro muže a ženy nejsou stejné, systém nahrává znevýhodňování žen co se kariérního i osobního života týče a je nutné na tyto problémy ukazovat. 

Doporučeno
Pokud jsme chtěli dělat politiku s čistým štítem, tak spolupráce s ODS nebyla tou správnou volbou, říká Anna Gümplová (Rozhovor) Pokud jsme chtěli dělat politiku s čistým štítem, tak spolupráce s ODS nebyla tou správnou volbou, říká Anna Gümplová (Rozhovor) 20. února 2021 10:00

Nemůžeme automaticky počítat s tím, že na mateřskou dovolenou půjde žena, neboť ne vždy se jedná o její svobodnou volbu a mnohdy se musí rozhodovat na základě toho, co je ekonomicky výhodné pro její rodinu. Musíme usilovat o systémovou změnu, protože pouze díky ní bude nastolena genderová rovnost.

Malými či velkými kroky může začít každý sám u sebe, takže až příště budeš na poradě, neuzurpuj si prostor pouze pro sebe, předej slovo ženě, nepřekřikuj ji a vnímej, co říká. A na oslavu dnešního dne vyjádři podporu všem ženám, potěš je maličkostí či večeří a mysli na to, že ačkoliv se tě to teď možná přímo netýká, jednoho dne budeš chtít stejné podmínky a možnosti pro svoji dceru, jaké máš dnes ty.

MDŽ
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domů
Sdílet
Diskuse