Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2021 15:23
Čas čtení 2:14
Tereza Šnajdrová

Nová pravidla voleb: Silnější strany zůstanou i nadále zvýhodněny

Nová pravidla voleb: Silnější strany zůstanou i nadále zvýhodněny
Zdroj: TASR/Marko Erd
NEWS
Uložit Uložené

Poslanci ve Sněmovně právě schválili úpravu pravidel voleb.

Sněmovna dnes schválila nová pravidla voleb. Hlasy budou přepočítávat ve dvou krocích, silnější strany zůstanou i nadále zvýhodněny a výraznou novinkou je, že menší subjekty dostanou více křesel než doposud. Návrh poslanců nyní musí ještě podpořit Senát a podepsat prezident, aby mohl vzejít v platnost, informuje Deník N.

Doporučeno
Kdo je Petr Arenberger: Nový ministr zdravotnictví je příznivcem očkování Sputnikem V Kdo je Petr Arenberger: Nový ministr zdravotnictví je příznivcem očkování Sputnikem V 7. dubna 2021 11:51

Poslanecká sněmovna na dnešním mimořádném jednání schválila novou podobu volebního zákona, pro kterou hlasovalo 96 poslanců ze všech politických stran. Stalo se tak na základě rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého je část dosavadních volebních pravidel protiústavní. 

Nová pravidla sice vychází této výtce vstříc, avšak rozdělení mandátů bude i nadále na úrovni 14 obvodů kopírujících jednotlivé kraje. Změna se bude týkat přepočtu hlasů na poslanecká křesla, kdy dosavadní systém voleb generoval značné rozdíly v tom, kolik jednotlivé strany potřebovaly hlasů na poslanecký mandát, což se nejvíce projevilo u voleb v roce 2017. Úprava, která byla schválena Sněmovnou, tuto nespravedlnost zmenšuje.

Domů
Sdílet
Diskuse