Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2021 7:58
Čas čtení 0:46
Marián Mauik Biel

Nejbizarnější webkamera Eyecam má řasy, obočí a oko sledující okolí

Nejbizarnější webkamera Eyecam má řasy, obočí a oko sledující okolí
Zdroj: Eyecam
TECH
Uložit Uložené

Nevšední experiment na sledování toho, jak lidé vnímají polidštěnou elektroniku, si můžeš vytvořit doma sám.

Francouzský designér a inženýr Marc Teyssier představil další ze svých bizarních výtvorů, v nichž spojuje techniku a lidský motiv. Před třemi lety to byl kryt mobilu z umělé lidské kůže, která reaguje na hlazení nebo štípnutí. Nyní je to Eyecam, webkamera s podobou lidského oka.

Eyecam vytvořil proto, aby mohl zkoumat reakce lidí. Jak vysvětluje, různé senzory a kamery jsou dnes na každém kroku. Postupně se staly prakticky neviditelnými. Jeho design je přesný opak – přitáhne pozornost celého okolí.

dizajn
Zdroj: Eyecam

Tento výtvor má poměrně věrohodný tvar části lidské hlavy s okem, které se dokáže otáčet. Podporuje totiž detekci osob, takže se umí doslova dívat kolem sebe. Nechybí víčka, která umí mrkat nebo oko zavřít. Má řasy i obočí. Celá kamera je zabalena do materiálu, který má na dotyk i barvou co nejvíce připomínat lidskou pokožku.

dizajn
Zdroj: Eyecam
dizajn
Zdroj: Eyecam

Hardware tvoří HD kamera a řídicí jednotka postavená na platformě Raspberry Pi zero.

Výtvor nabízí jako otevřený zdroj software i hardware. Podrobný návod na stavbu z 3D tiskárny, formování umělé kůže i software si může kdokoliv stáhnout a následně může vytvořit vlastní lidskou webkameru. A sledovat, zda se jí známí, kolegové nebo spolužáci zaleknou, nebo zda budou mít nutkání dotknout se jí.

Domů
Sdílet
Diskuse