Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2021 7:24
Čas čtení 0:51
Daniel Mikolášik

Krevní testy na depresi? Vědci přišli s přelomovou metodou, která dokáže zjistit, jakou psychickou poruchou trpíš

Krevní testy na depresi? Vědci přišli s přelomovou metodou, která dokáže zjistit, jakou psychickou poruchou trpíš
Zdroj: Unsplash
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Tým vědců tvrdí, že na světě trpí depresí každý čtvrtý člověk. Snažili se proto posunout úroveň psychiatrie z 19. do 21. století.

Vědci z Indiana University School of Medicine publikovali přelomovou studii, v níž zjistili, že z krevního testu je možné zjistit depresi či bipolární poruchu. Testy by se měly zároveň zaměřit na preciznější medicínský přístup k samotné léčbě.

Jak informují Hindustan Times, na světě trpí depresí každý čtvrtý člověk, ale aktuální medicínské postupy jsou většinou řešeny metodou pokusu a omylu.

Výzkum doktora Alexandra B. Niculesce, který je profesorem psychiatrie na Indiana University School of Medicine, však přináší nové, průlomové informace v detekci psychických chorob.

Doporučeno
Nic mi není, mám jen depresi Nic mi není, mám jen depresi 2. května 2020 12:30

Výzkum navazuje na Niculescovu starší vědeckou práci, která se zabývala zkoumáním krve v širším smyslu. Pomocí výzkumu se tým vědců snažil sledovat nutkání pacientů k sebepoškozování či dokonce až k pokusům o sebevraždu, ale i bolest, posttraumatickou stresovou poruchu (PTSP) či Alzheimerovu chorobu.

Domů
Sdílet
Diskuse