Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2021 11:48
Čas čtení 1:48
Martin Mičuda

Škoda ukázala kompletně modernizovaný Kodiaq. Verze RS má nově 245koňové TSI

Škoda ukázala kompletně modernizovaný Kodiaq. Verze RS má nově 245koňové TSI
Zdroj: Škoda Auto
TECH
Uložit Uložené

Až po 5 letech od uvedení modelu Kodiaq na trh přichází na řadu jeho facelift.

Modelu Škoda Kodiaq se mimořádně daří i v našich končinách, jeho právě odhalené modernizované podání proto dozajista potěší nejednoho Čecha. I přesto, že největší SUV české automobilky se ukázalo světu již v roce 2016, facelift přichází až nyní – a to na pohled jen s velmi decentními retušemi. Nejvýraznější změny evidujeme vpředu, kde si místo našla v rozích zvýšená kapota, širší šestihranná maska, užší a opticky zalomené světlomety a nový nárazník.

Zásadní inovací prošla zejména zmiňovaná světla, která nově již v základu disponují full-LED technologií, za příplatek se dokonce do nabídky premiérově zařadily i Matrix-LED světlomety. Jejich přítomnost prozradí nejen jiné rozmístění jednotlivých LED modulů, ale i specifický světelný podpis. Zalomenou spodní linii dostala i zadní plně LED světla s krystalickými prvky, dynamickými směrovkami a pověstnou grafikou písmene C.

Škoda, Kodiaq,
Zdroj: Škoda Auto

Do nabídky se následně dostaly nové designy 17" až 20" disků kol, odstíny karoserie, všimnout si můžeš i značně výraznějšího zadního spoileru v závislosti na verzi. Nový Kodiaq nám totiž Škoda ukazuje jak v klasickém podání, tak i ve verzích Laurin & Klement, Sportline a RS. Zajímavostí je, že dosavadní verze Scout z nabídky vypadává.

Interiér prošel jen kosmetickými zlepšeními. Kromě nových dekorů, typů prošívání palubní desky a možnosti zvolit čalounění z recyklovaných materiálů mají premiéru i plně elektronicky nastavitelná ergonomická sedadla. Po vizuální stránce je odlišností víceméně jen nový dvouramenný volant po vzoru Octavie, sportovní verze mají nakonec tříramenné řešení.

Doporučeno
Z nového X6 M Competition nám spadla čelist. 625koňové BMW popírá fyzikální zákony Z nového X6 M Competition nám spadla čelist. 625koňové BMW popírá fyzikální zákony 10. dubna 2021 9:30

Co se týče obrazovek, zde se překvapivě nemění téměř nic. Kodiaq totiž už dříve dostal možnost volby 10,25" digitálních budíků, nyní však jsou již standardem od verze Style. Virtuální přístrojový štít však má modernější grafiku a verze RS i sportovní režim zobrazení s centrálně umístěným otáčkoměrem. Centrem palubky je následně 8" displej infotainmentu Boler/Amundsen nebo 9,2" obrazovka systému Colombus.

Škoda, Kodiaq,
Zdroj: Škoda Auto

Pod kapotou modernizovaného SUV najdeme plejádu značně vylepšených agregátů s dodatkem EVO. Naftovou nabídku tvoří motor 2.0 TDI Evo ve dvou výkonnostních stupních – 110 kW / 150 koní nebo 147 kW / 200 koní. Slabší variantu je možné objednat i s výhradně předním pohonem, silnější má standardně pohon 4 x 4. Společným znakem naftových verzí je výhradně 7stupňová automatická převodovka DSG, 6stupňový manuál je už jen v nabídce se základním benzinovým motorem.

Tím je agregát 1.5 TSI s výhradně předním pohonem, výkonem 110 kW / 150 koní a funkcí, která umožňuje odpojit dva válce. Pro jednotku 2.0 TSI je následně standardem 7stupňové DSG a pohon všech čtyř kol. Zákazník má na výběr opět dvě výkonnostní verze – 140 kW / 190 koní nebo až 180 kW / 245 koní.

Právě druhý zmíněný výkon patří nové verzi RS. Jak ti tedy již došlo, snad nejzásadnější změnou faceliftu je, že někdejší vrcholná verze přesedlala z původního motoru 2.0 BiTDI na benzinovou alternativu s výkonem až 245 koní. Kromě vyššího výkonu o 4 kW / 5 koní je relevantnější zpráva o úspoře hmotnosti až 60 kilogramů. Rychlostní parametry ani cenové relace zatím neznáme, Kodiaq RS však zaujme sportovnějším zjevem a specifickými 20" disky Sagitarius.

Škoda, Kodiaq,Škoda, Kodiaq,Škoda, Kodiaq,Škoda, Kodiaq,
Zobrazit galerii
(17)
Domů
Sdílet
Diskuse