Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2021 14:33
Čas čtení 4:50
Dominik Vetrák

Emma Watson stihla za 31 let zažít vrchol Hollywoodu. Které jsou její nejlepší filmy a jak vystoupila ze stínu Harryho Pottera?

Emma Watson stihla za 31 let zažít vrchol Hollywoodu. Které jsou její nejlepší filmy a jak vystoupila ze stínu Harryho Pottera?
Zdroj: Warner Bros. Entertainment
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Který film slavné herečky máš nejraději? Emma Watson totiž za více než 20 let své kariéry ztvárnila několik skvělých postav, nejen Hermionu.

Celý svět ji zná jako Hermionu Granger ze série Harry Potter. Roli získala jako devítiletá. Po osmi castingových kolech jí producenti ze studia Warner Bros. oznámili, že si ve filmech zahraje po boku Ruperta Grinta a Daniela Radcliffa. Emma Watson dnes slaví 31 let.

Talentovaná herečka začínala účinkováním ve školních představeních. Když však najednou získala roli Hermiony, šlo o velký úspěch. Harry Potter a Kámen mudrců byl její vůbec první film. Nakonec Hermionu ztvárnila celkově v 8 filmech a stala se jednou z nejoblíbenějších hereček, obzvláště pro mladší generaci.

Doporučeno
Dudley z Harryho Pottera honí nesmrtelnou Charlize Theron. Akční novinka od Netflixu slibuje akci na styl Johna Wicka Dudley z Harryho Pottera honí nesmrtelnou Charlize Theron. Akční novinka od Netflixu slibuje akci na styl Johna Wicka 4. července 2020 8:43

V jiných filmech až do ukončení série v roce 2011 neúčinkovala (propůjčení hlasu do animáku The Tale of Desperaux nepočítáme). Podobně jako oba její herečtí kolegové a vlastně všichni dětští herci ze série, i ona dostala nálepku „té herečky“ z Harryho Pottera.

Někteří dětští herci se dokázali uchytit i po skončení kouzelnické ságy, jiní se stáhli do pozadí. Rupert Grint účinkuje převážně v menších seriálech či filmech a Daniel Radcliffe si nadále užívá divadelní hry a věnuje se zejména nezávislým a originálním snímkům.

Emmě Watson se potterovskou nálepku podařilo strhnout zřejmě nejvíce. Může za to fakt, že na rozdíl od Daniela Radcliffa či Ruperta Grinta účinkovala v mnoha mainstreamových projektech.

Emma Watson
Zdroj: Lionsgate

Již krátce po premiéře filmu Harry Potter a Relikvie smrti II účinkovala v dramatu My Week with Marilyn o Marilyn Monroe. Šlo sice o menší roli, ale o další nabídky neměla nouzi. Rok nato se objevila ve skvělém coming-of-age dramatu z teenagerského prostředí s názvem The Perks of Being a Wallflower. Watson si zahrála po boku vycházejících hvězd jako Nina Dobrev, Ezra Miller nebo Logan Lermen. Ve snímku ztvárnila empatickou kamarádku psychicky labilního teenagera a vysloužila si obdiv recenzentů i diváků. Snímek ti určitě doporučujeme.

V roce 2013 vyšel film The Bling Ring od režisérky Sofie Coppola, měl však jen průměrné hodnocení. V témže roce si Watson zahrála samu sebe v komedii This is the End od Setha Rogena. V ní měla být součástí neslušné scény, která však na place vypadala úplně jinak, než byla původně popsána ve scénáři. Scénu natolik neschvalovala, až vznikly klepy, že z natáčení  odešla naštvaná. Režisér Seth Rogen však fámy o tom, že by Watson nebyla na place profesionální, vyvrátil a dokonce se jí za danou scénu i veřejně omluvil.

Emma Watson
Zdroj: Paramount Pictures

V následujících letech hrála ve více průměrných či nadprůměrných počinech. Vždy však předvedla kvalitní herecký výkon. Za zmínku stojí i drama Noah, kde si zahrála po boku Russella Crowa. Snímek pracuje i s ekologickými tématy, které se pro herečku později staly nesmírně důležitými.

Největší mainstreamový hit po Harrym Potterovi přišel s remakem disneyovky Kráska a zvíře, kde si Emma Watson zahrála titulní roli. Snímek v recenzích nezářil, ale stále šlo o povedený film a herečka ukázala, že charisma jí rozhodně nechybí. Následně přišel film The Circle s Tomem Hanksem, na který se však pro jeho nevýraznost rychle zapomnělo.

Za kvalitativně nejdůležitější a nejlepší film v kariéře herečky považujeme její poslední dílo. Historické drama Little Women z roku 2019 režisérky Grety Gerwig bylo jedním z nejlepších filmů nejen daného roku. Ze šesti nominací na Oscara proměnilo tu za nejlepší kostýmy.

Vyzdvihnout hereččin výkon ve filmu, ve kterém hrály takové herecké kapacity jako Saoirse Ronan, Florence Pugh, Bob Odenkirk, Laura Dern, Meryl Streep nebo Timothee Chalamet, tak to už stojí za pozornost. Emma se mezi nimi vůbec neztratila, ba naopak. Předvedla skvělý výkon a dokázala diváky strhnout na svou stranu.

Emma Watson
Zdroj: Sony Columbia Pictures

Děj snímku se zaměřuje na vyrůstání čtyř mladých sester Marchových v 19. století. Jejich otec (Bob Odenkirk) je dlouhodobě nepřítomen kvůli válce a matka (Laura Dern) se někdy na úkor vlastní rodiny stará o dobro a zdraví cizích lidí. Její dcery jí to nezazlívají a často se snaží jít v jejích šlépějích.

Mají to však náročné a brzy zjišťují, že jejich dětské sny nejsou až tak reálné a snadno dosažitelné, jak doufaly. Podobně jako v případě The Perks of Being a Wallflower, i tento film ti doporučujeme vidět. Uběhly však dva roky a herečka do své filmografie nic další nepřidala. Jednak za to může pandemie, jednak se tak rozhodla ona sama.

O jejích dalších rolích nevíme nic, ale určitě s herectvím nekončí, jak původně informoval deník Daily Mail. Hereččin agent jen vzkázal, že žádný konec kariéry se nekoná. Zřejmě tak jde jen o kratší či delší přestávku.

Jednu delší pauzu přitom měla už v roce 2016. Tehdy v rozhovoru pro Papermag prozradila, že od herectví si chce na rok odpočinout, věnovat se práci aktivistky, nadále budovat svůj profil feministky a celkově se posouvat i na osobnostní úrovni. Původně přemýšlela o tom, že bude rok studovat problematiku pohlaví, ale jak sama říká, rychle zjistila, že hodně se učí i samostudiem a konverzacemi s lidmi kolem ní a z komunity LGBTI.

Emma Watson
Zdroj: Disney

Emma Watson si do filmografie mohla přidat ještě jednu významnou roli, ale účinkování v La La Landu odmítla (roli později dostala Emma Stone). V oscarovém filmu si nemohla zahrát právě pro povinnosti spojené s natáčením Krásky a zvířete.

Herečka se věnuje několika dalším aspektům kultury a showbyznysu. Nejednou jsme ji mohli vidět i v rámci módních kampaní, ale účinkovala i v různých módních soutěžích. Spolupracovala rovněž s magazíny jako Vogue, Cosmopolitan nebo People.

Watson je i známá feministka, aktivistka a bojovnice za lidská práva. V roce 2014 ji jmenovali za ambasadorku dobré vůle Organizace spojených národů pro ženy. Herečka bojovala i za vzdělání žen v zemích třetího světa. V rozhovoru pro Independent prozradila, že k feminismu ji přitáhly věci, které se jí stávaly ještě jako dítěti.

Zatímco ona byla podle okolí panovačná, chlapci, kteří se chovali stejně, byli v pohodě. Takových příkladů zažívala více. Jako 14letá si uvědomila, že média z ní dělají sexuální objekt.

Bojuje za stejná práva obou pohlaví. Herečka se věnovala i problematice rasismu. Opakovaně dostává prostor v médiích a sem tam ji zařadí mezi nejvlivnější lidi na světě, jako například ve výběru magazínu Time. Má široký dosah a mnozí ji považují za model poctivého a dobrosrdečného člověka.

Emma Watson | Harry Potter
Zdroj: Warner bros.

V roce 2019 vytvořila pomocnou linku pro všechny ženy, které na pracovišti nebo mimo něj zažívají sexuální obtěžování. Kromě toho se snažila ženám pomoci vybojovat si lepší pracovní podmínky. Vyjádřila podporu hnutí BlackLivesMatter a rovněž LGBTI komunitě poté, co J. K. Rowlingová (autorka knih o Harrym Potterovi) vydala několik transfobních prohlášení. Zároveň finančně podpořila charitu pomáhající transgender teenagerům v Británii a vyzvala lidi, aby tak učinili také.

Herečka se nepovažuje za věřící. V rozhovoru pro Telegraph z roku 2014 se jí na víru ptali v rámci propagace snímku Noah, který pracuje s biblickými motivy. Emma se vyjádřila, že je spíše spirituální bytost.

Tvrdí, že už před získáním role Hermiony se s postavou v knihách značně ztotožňovala. Později s odmítáním podobností mezi ní a postavou přestala bojovat a sama uznala, že jich je až příliš mnoho. Svědčí o tom i vtipná historka z natáčení Harry Potter a vězeň z Azkabanu. Režisér Alfonso Cuarón tehdy herce požádal, aby o svých postavách napsali eseje.

Emma Watson napsala o Hermioně 16 stránkovou esej, Daniel Radcliffe napsal o Harrym jednu stranu a Rupert Grint alias Ron esej nenapsal vůbec. V rozhovoru pro Collider Emma mluvila i o tom, jak moc role ovlivnila její život nebo samotný charakter a zase naopak, jak ona změnila osobnost Hermiony.

Emma Watson
Zdroj: Screen Media Films

Herečce se i přes nabitý pracovní program podařilo získat bakalářský titul na Brownově univerzitě, kde studovala anglickou literaturu. Od roku 2019 je ve vztahu s americkým obchodníkem Leem Robintonem.

Zpět
Sdílet
Diskuse