Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2021 14:13
Čas čtení 0:55
Tereza Šnajdrová

K očkování se registrovala polovina Čechů. Mladí s vakcinací otálejí, riziková skupina ji využila takřka naplno

K očkování se registrovala polovina Čechů. Mladí s vakcinací otálejí, riziková skupina ji využila takřka naplno
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Do registru na očkování se přihlásilo 48,1 % lidí starších 16 let.

Ministerstvo zdravotnictví uveřejnilo data ze kterých vyplývá, že do systému na očkování proti koronaviru se zaregistrovalo 48,1 % lidí starších 16 let. Mladší ročníky sice s vakcinací otálejí, ale v nejohroženější věkové skupině nad 65 let se k očkování zapsalo 84,5 % lidí.

Doporučeno
Cestování v době koronaviru: Do kterých zemí můžeš bez omezení, jaké jsou podmínky návratu a na co se připravit Cestování v době koronaviru: Do kterých zemí můžeš bez omezení, jaké jsou podmínky návratu a na co se připravit 8. června 2021 11:47

Největší zájem o očkování projevili senioři

Největší zájem o očkování projevili senioři a chronicky nemocní, kteří zároveň patří k nejvíce ohroženým skupinám obyvatel. O tom vypovídají i data o úmrtnosti, neboť valná většina z bezmála 30 200 úmrtí souvisejících s koronavirem připadá právě na seniory. Proto pro ně bylo očkování klíčové a měli také přednostní registraci.

V současné chvíli máme v Česku pouze dvě opravdu proočkované skupiny lidí, a to seniory nad 80 let, kde dvě třetiny z nich obdrželo obě dvě povinné dávky vakcíny a sedmdesátníky, kterých je naočkováno přes 56 %. Během následujících pár týdnů by také mělo přibýt plně naočkovaných šedesátníků.

Doporučeno
Mladík na nádraží v Praze masturboval před teenagerkou, načež ji sexuálně napadl. Policie po něm vyhlásila pátrání Mladík na nádraží v Praze masturboval před teenagerkou, načež ji sexuálně napadl. Policie po něm vyhlásila pátrání 8. června 2021 13:01

Mladí s očkováním otálejí

Alespoň jednu dávku očkování má za sebou více než 50 % lidí v Česku ve věku nad 45 let, ačkoliv s nižším věkem klesá i zájem o očkování. U nejmladší věkové kategorie mezi 16 a 29 lety se doposud zaregistrovalo pouze zhruba 27 % lidí.

Očkování je přitom pro zvládnutí pandemie klíčové a důležité je myslet především na to, že ho nepodstupuješ jenom kvůli sobě, ale také kvůli tvému okolí a rodině. Po absolvování vakcinace můžeš navíc snáz vycestovat do zahraničí a nemusíš řešit ani podstoupení testu, které je nutné absolvovat například pro návštěvu restauračních zařízení či kulturních akcí.

Doporučeno
Toto jsou tři hlavní způsoby, jak očkování zničilo řetěz mezi nákazou a těžkým průběhem koronaviru, tvrdí britští lékaři Toto jsou tři hlavní způsoby, jak očkování zničilo řetěz mezi nákazou a těžkým průběhem koronaviru, tvrdí britští lékaři 8. června 2021 9:51
Domů
Sdílet
Diskuse