Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2021 13:38
Čas čtení 1:10
Tímea Krauszová

Apple zaplatil ženě tučné odškodné za únik nahých fotek z jejího iPhonu. Zveřejnil je technik, který měl mobil opravit

Apple zaplatil ženě tučné odškodné za únik nahých fotek z jejího iPhonu. Zveřejnil je technik, který měl mobil opravit
Zdroj: Pxhere/Puosst/volně k užití
TECH
Uložit Uložené

Firma ženě zaplatila několik milionů dolarů.

V roce 2016 se mladé ženě porouchal iPhone. Poslala ho proto na opravu. Místo ní se však dočkala nepříjemného překvapení: dva technici nahráli na Facebook deset soukromých fotek, které našli v její galerii. Na fotkách byla podle Telegraphu spoře oděná a mezi soubory bylo i domácí sexvideo. Fotky nahráli na její soukromý profil na Facebooku. Firma Apple zaplatila ženě v mimosoudním vyrovnání několik milionů dolarů, aby se vyhnula soudnímu procesu.

Doporučeno
OnePlus 9 Pro – jeden z nejlepších (Recenze) OnePlus 9 Pro – jeden z nejlepších (Recenze) 24. května 2021 14:30

Monopol na opravy

Nejmenovaná žena zjistila, že její fotky jsou online, když se na ně zeptali její kamarádi. Z Facebooku je vymazala a firmě Apple vyhrožovala žalobou.

Její iPhone opravovali ve firmě Pegatron, jednom z autorizovaných servisů pro produkty Applu. Technologický gigant roky argumentuje tím, že nechce povolit opravy svých produktů v neautorizovaných servisech právě kvůli obavám z porušení soukromí a nakládání se soukromými daty. Vyrábějí produkty tak, aby se konkrétní problémy daly identifikovat pouze pomocí speciálních zařízení. Ta nejsou přístupná pro třetí strany nebo pro veřejnost, čímž si dokáže udržet monopol.

Tento případ však ukazuje, že ani Apple nedokáže kontrolovat každého technika, který s jejich produkty pracuje.

Doporučeno
Tři mobily kolem sedmi tisíc. Otestovali jsme Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Samsung Galaxy A52 a Moto G 5G Tři mobily kolem sedmi tisíc. Otestovali jsme Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Samsung Galaxy A52 a Moto G 5G 7. května 2021 14:34

Za porušení soukromí jí vyplatili miliony

Jak upozorňuje i Vice, v případě, že si dáváš opravit něco od Applu, firma to posílá dál do autorizovaných servisů, s nimiž oficiálně spolupracuje. Celou smlouvu mají navrženou tak, že v případě odškodného nebo vyrovnání (stejně jako v tomto případě) sice Apple peníze vyplatí, ale firma, která opravy reálně provádí, je společnosti Apple vrátí.

Mají také speciální pojištění, které by jim tyto náklady mělo vykrýt. To je vlastně jediný důvod, proč jsme se o případu dozvěděli: pojišťovna odmítla peníze vyplatit.

Společnosti Apple se podařilo dosáhnout toho, aby většina soudních dokumentů nebyla přístupná veřejnosti, ale ty části, ke kterým se Telegraph dostal, hovoří o dvou platbách ve výši 4,25 milionu a 1,7 milionu dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse