Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. června 2021 10:11
Čas čtení 5:25
Dominik Vetrák

Svět Marvelu: první část Lokiho odhalila zajímavá marvelovská tajemství a představila klíčové postavy budoucích filmů

Svět Marvelu: první část Lokiho odhalila zajímavá marvelovská tajemství a představila klíčové postavy budoucích filmů
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

O čem byla první ze šesti epizod Lokiho?

Po WandaVision a The Falcon and the Winter Soldier nám Marvel servíruje další oblíbenou postavu — Lokiho. Kromě toho, že je to podle nás lepší postava než Falcon, Bucky, Vision nebo Wanda, má i lepšího hereckého představitele. Tom Hiddleston je skvělý herec a roli Lokiho dokáže perfektně zahrát i po 10 letech.

V článku se nacházejí spoilery k předešlým marvelovským filmům, k první epizodě Lokiho a potenciální spoilery pro další části. 

Loki se v rámci světa Marvel Cinematic Universe měnil v každém filmu, až se nakonec ze záporáka stal hrdinou ochotným obětovat svůj život, jen aby zpomalil Thanose. Ten ho nakonec zabil a my jsme se museli s touto úžasnou postavou rozloučit. V Avengers: Endgame však hrdinové cestovali v čase. Nechtěně způsobili, že se k Lokimu dostal kámen Tesseract, díky čemuž se teleportoval pryč ze zajetí.

Doporučeno
Tvůrce vizuálních efektů Vlado Valovič prozrazuje, jak dělají počítačové efekty pro Harryho Pottera, Piráty z Karibiku a Aquamana Tvůrce vizuálních efektů Vlado Valovič prozrazuje, jak dělají počítačové efekty pro Harryho Pottera, Piráty z Karibiku a Aquamana 11. května 2021 9:30

Vytvořil tím alternativní časovou rovinu, jakousi alternativní realitu. Cestování Avengers v čase bylo v pořádku, ale to, co se stalo s Lokim, bylo proti plánům vyšších bytostí v Marvelu. Na řadu tedy nastoupila organizace Time Variancy Authority (TVA), aby časovou linii napravila a Lokiho „resetovala“.

Zasáhl ale agent Mobius (Owen Wilson), který chce Lokiho schopnosti využít k dopadení nebezpečného jedince ovlivňujícího časové roviny, takzvaného Varianta. Loki tráví s Mobiusem hodně času a postupně probírají jeho život a motivace. Pro Lokiho je to velmi osobní a rychle se mu jako diváci dostáváme společně s Mobiusem pod kůži.

V tomto bodě musíme myslet na to, že jde o Lokiho s charakterovými rysy postavy z filmu Avengers (2012). Nejde o stejného Lokiho, který se obětoval a spřátelil s Thorem. Loki ale rychle projde jakousi charakterovou proměnou, ale zdá se, že poznáme jeho další osobnost, která se vyprofilovala jiným směrem než v případě předchozích filmů.

Loki
Zdroj: Disney+ Walt Disney

Na konci epizody zjistíme, že tím nebezpečným zločincem, který mění časové roviny a zabíjí agenty TVA, je sám Loki, respektive jeho odlišná verze. První epizoda Lokiho nám tedy definitivně potvrdila přítomnost několika alternativních dimenzí/světů s rozdílnými verzemi postav a událostí. 

O tom jsme se ovšem dozvěděli více už na začátku epizody, když nám Miss Minutes přes televizor vysvětlila, že různé časové linie se dávno v minulosti setkaly ve válce, která téměř ukončila celou existenci. Tvůrci nám v podstatě nepřímo popisovali jakousi verzi Secret Wars. V této komiksové události se Země zalíbí vesmírné entitě zvané Beyonder. Je fascinovaná hrdiny a záporáky na planetě, a tak si z obou skupin vybere několik jedinců a teleportuje je na jinou planetu.

Tam mají bojovat o to, komu Beyonder splní tajné přání. V komiksové sérii se proti různým záporákům na planetě postavila Fantastická čtyřka, Avengers, X–Men a další. MCU verze této události je zřejmě extrémně vzdálená, ale o nic méně zajímavá. A podobně jako to bývá u většiny příběhů v MCU, i Secret Wars budou značně odlišné od komiksové verze. Už během této sekvence se v Lokim zmiňuje Multiverse.

Loki
Zdroj: Disney+

Jde o alternativní dimenze, které jsou podle TVA spojeny v Sacred Timeline. Hlídají je Time Keepers. Ti jsou v komiksech entitami, které se starají o udržení stabilní časové roviny. Zároveň ale měli svou vlastní agendu a míchali se i do jiných událostí. V komiksech se ještě před nimi objevili Time Twisters, což byly nepovedené pokusy o stvoření Time Keepers, kteři spolupracovali se záporákem jménem Kang the Conqueror.

Je možné, že TVA ve skutečnosti ovládají záporácké bytosti a TVA si myslí, že koná dobro a ochraňuje Multiverse. V tom případě by mohly být pod příkazy Time Twisters. Co když to Loki zjistí a skutečně TVA zničí, o čemž mluví hned na začátku? S tím souvisí i záhadná postava na konci, která má být jinou verzí Lokiho.

Existují spekulace, že v minisérii Loki uvidíme více verzí Lokiho. Jednu z nich si má údajně zahrát Richard Grant, takže by šlo o zestárlého Lokiho (herci Grantovi je 64 let). A nemusí to být ani muž. Už víme, že Loki je gender fluid, takže nemá předem definované pohlaví.

Koneckonců v norské mytologii se už proměnil i na zvířata a všechno možné. A pak jsou tu fotky z natáčení, na kterých je herečka Sophia Di Martino oblečená přesně jako Loki. Tento Loki nemusí být nutně záporák. Co když odhalil skutečnou tvář TVA/Time Keepers, chce je zastavit a tím skutečně zachránit ostatní dimenze?

Zajímavé je, že v seriálu se objevila i narážka na The Living Tribunal. Jde o jednu z nejsilnějších bytostí v celém marvelovském vesmíru. Existuje jen v jedné formě, zároveň ale ve více paralelních vesmírech. Dohlíží na to, aby na světě nezískalo zlo či dobro ohromnou převahu.

Skládá se ze tří částí/tváří. Jde o Rovnost, Nezbytnost a Pomstu. Aby Living Tribunal mohl konat, musí se shodnout všechny tři obličeje. Pokud byť jen jedna z nich nebude souhlasit se záchranou miliard bytostí, vesmír má prostě smůlu.

Původně mu měl čelit i Thanos v Endgame, ale to by příliš narušilo souboje, takže to tvůrci vystřihli. Je tedy jasné, že s touto bytostí počítají a dříve či později se s ní setkáme. Vzhledem k událostem ve WandaVision, Endgame a Lokim je jasné, že se stále více přibližujeme k vesmírným entitám a nejsilnějším bytostem marvelovského vesmíru. 

Třem hlavám reprezentujícím Living Tribunal se nápadně podobaly masky v jedné ze scén v Lokim. Konkrétně jde o scény během soudu, kdy se Loki zpovídal za své činy. Tři hlavy se objevily za soudkyní jménem Ravonna Renslayer (Gugu Mbatha–War). Ravonna je v komiksech princeznou jediného světa, který nedokázal dobýt Kang the Conqueror.

Loki
Zdroj: Disney+ Walt Disney

Pokud sleduješ novinky týkající se Marvelu, vzpomeneš si na to, že Kang the Congueror bude záporákem v Ant–Manovi 3. Jde o obrovského záporáka na úrovni Thanose, který Avengerům v komiksech nejednou pořádně zavařil. Kang dokáže cestovat v čase a libovolně upravovat události bez jakéhokoliv přístroje. 

Právě zahrávání si s časem v Avengers: Endgame a Lokim bude důvodem, proč se Kang dozví o narušení časové linie a vydá se hledat její příčinu, což ho zavede k Avengerům. Zprávy hovoří o tom, že ho v Ant–Manovi 3 mohou představit jako zcela jiného hrdinu či postavu, jen aby ho na konci odhalili jako zamaskovaného Kanga. Hrát by ho měl Jonathan Majors (hlavní postava z Lovecraft Country).

Loki tedy odkazuje na jedny z nejsilnějších bytostí v Marvel Universe a na pozadí začíná představovat postavy, které budou důležité v budoucích dílech. Jsou jimi Time Keepers, Living Tribunal a Kang the Conqueror. Loki bude mít co dělat, aby z toho všeho vyšel jako vítěz. 

Z epizody se dá vyčíst mnohé další. Zajímavé a zarážející byly drahokamy Infinity Stones jen tak pohozené v zásuvce jednoho z pracovníků v kancelářích TVA. Ten řekl, že jich mají desítky a jsou v podstatě bezcenné. V dimenzi, kde sídlí TVA, nemají žádnou moc a jsou to obyčejné kameny. Vzhledem k tomu, co se s nimi v MCU za posledních 10 let stalo, to bylo skutečně vtipné.

Loki
Zdroj: Disney+ Walt Disney

Během epizody jsme se dočkali i zábavné scény s Lokim v letadle. Podle jeho slov prohrál sázku s Thorem. Musel tedy jít na Zem, unést letadlo, vyžádat si velkou odměnu a potom z letadla vyskočit s padákem na zádech, přičemž se na let přihlásil pod jménem Cooper. Jde o odkaz na skutečnou událost, když totéž udělal v roce 1971 neznámý muž pod pseudonymem Dan Cooper.

FBI dosud nezjistila, kdo byl skutečným pachatelem a zda skok z letadla vůbec přežil. Většina peněz, které získal jako výkupné, se nikdy nenašla. V Marvel Cinematic Universe byl „D. B. Cooperem“ Loki, kterého během pádu z letadla přenesl Heimdall zpět do Asgardu. 

Celkově se nám první epizoda velmi líbila. Velká část se zabývala výstavbou děje a seznamováním diváka s Lokim jako takovým, tvůrci to ale dělali zábavnou formou, takže nám to nevadilo. V pořádku je i to, že není seriál příliš akční. Loki má jiné přednosti. V první řadě je hlavní postava nesmírně charismatická a úžasně se dívá na cokoliv, co dělá a říká.

Těšíme se na jeho další charakterový vývoj, ale zejména na překvapení a odhalení, která zásadně mění marvelovský svět. Právě ta nás na těchto seriálech tak moc baví a zdá se, že jich Loki bude plný.

Loki
Zdroj: Marvel Studios/Disney
Domů
Sdílet
Diskuse