Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2021 6:26
Čas čtení 0:54
Adam Novosad

Na Billie Eilish vytáhli stará videa, na kterých si prý rasisticky utahuje z Asiatů i Afroameričanů

Na Billie Eilish vytáhli stará videa, na kterých si prý rasisticky utahuje z Asiatů i Afroameričanů
Zdroj: Dave Benett/Getty Images
NEWS BILLIE EILISH
Uložit Uložené

Lidé se po zhlédnutí kompilace videí rozdělili na dvě skupiny. Jedna zpěvačku hájí, druhá kritizuje.

Zpěvačka Billie Eilish čelí obviněním z rasismu, která sahají několik let do minulosti. Na sociální síti TikTok se objevila kompilace nahrávek z dob, kdy bylo zpěvačce údajně kolem 14 let a zesměšňuje v ní lidi asijského původu, informuje Yahoo.

V jednu chvíli vyslovuje slovo „chinky“, které se v angličtině často používá jako rasistická urážka lidí asijského původu, zejména Číňanů. V následujícím videu zase Eilish napodobuje asijský akcent. Kompilace obsahuje i nahrávku, kde prý Eilish schválně mluví s akcentem typickým pro afroamerickou komunitu.

Doporučeno
Muž se vysmál Billie Eilish, její tělo přirovnal k „matce-třicátnici, která má ráda víno“. Fanoušci se zpěvačky zastali Muž se vysmál Billie Eilish, její tělo přirovnal k „matce-třicátnici, která má ráda víno“. Fanoušci se zpěvačky zastali 15. října 2020 11:52

@lcxvy

Reply to @.lisqvz ##billieeilish ##billieeilishcancelled lol

♬ original sound - lena :]

Zpěvačka se zatím k videím nevyjádřila, i když v posledních hodinách na Instagram přibyly nové stories. Kontroverzní video z TikToku mezitím vidělo více než milion uživatel, z nichž část zpěvačku omlouvá a část od ní naopak žádá vysvětlení.

Obhajoba výroků je u fanoušků postavena zejména na tom, že Billie Eilish byla v době vzniku videí výrazně mladší, a tak mohla učinit rozhodnutí, která by dnes již neučinila a lituje toho.

Doporučeno
Billie Eilish už neskrývá své tělo. Pro Vogue se převlékla do korzetu Billie Eilish už neskrývá své tělo. Pro Vogue se převlékla do korzetu 2. května 2021 20:01

Kompilace je podle nich vytržena z kontextu, protože nikdo neví, jak videa vznikala. Naopak kritici od zpěvačky žádají minimálně vyjádření o tom, proč se v mládí rasistické urážky nezdráhala používat.

Domů
Sdílet
Diskuse