Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2021 17:13
Čas čtení 1:15
Radim Šlechta

Bezos chce bojovat o Měsíc. Nejbohatší muž planety proto nabídl NASA dvě miliardy amerických dolarů

Bezos chce bojovat o Měsíc. Nejbohatší muž planety proto nabídl NASA dvě miliardy amerických dolarů
Zdroj: Getty Images/David Ryder
TECH JEFF BEZOS
Uložit Uložené

Majitel Amazonu Jeff Bezos chce zaplatit NASA náklady spojené s vývojem přistávacího modulu. Velké šance ale nemá.

Jeff Bezos se rozhodl znovu zapojit do hry o dobývání vesmíru. Ve snaze vrátit společnost Blue Origin do bitvy o Měsíc nabídl americké NASA dvě miliardy dolarů. Současný nejbohatší muž planety nabídku předložil ve svém pondělním otevřeném dopisu Billu Nelsonovi, řediteli NASA.

„Blue Origin zafinancuje všechny náklady spojené s vývojem přistávacího modulu HLS v současném a následujících dvou fiskálních obdobích, a to až do výše 2 miliard dolarů, aby se program mohl znovu rozběhnout,“ píše Bezos v otevřeném dopise.

Reaguje tím na fakt, že se Národní úřad pro letectví a vesmír náhle rozhodl opustit původní plán, ve kterém se soutěže o vývoj přistávacího modulu vesmírného plavidla měly účastnit alespoň dvě společnosti. V dubnu úřad oznámil, že bude spolupracovat výhradně se společností SpaceX Elona Muska. Údajně kvůli snížení nákladů.

Domů
Sdílet
Diskuse