Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2021 12:05
Čas čtení 0:47
Ondřej Jarůšek

ČHMÚ varuje: Česko zasáhnou další velmi silné bouřky, výstraha platí pro tyto kraje

ČHMÚ varuje: Česko zasáhnou další velmi silné bouřky, výstraha platí pro tyto kraje
Zdroj: Unsplash/Brandon Morgan/volně k užití
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

O víkendu se mají dostavit další silné bouřky.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před velmi silnými bouřkami, které v sobotu večer zasáhnou velkou část Čech. Platit bude vysoký stupeň nebezpečí. Meteorologové očekávají, že bouře budou doprovázeny také přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 50 mm a nárazy větru kolem 90 km/h.

Bouřky se mají objevit v Praze, na Vysočině a dále v celém Středočeském, Královéhradeckém, Jihočeském a Libereckém kraji. ČHMÚ předpovídá také výskyt bouřek v části Plzeňského a Ústeckého kraje. Výstraha před bouřkami platí od sobotních 19 hodin do noci ze soboty na neděli.

bouře bouřka blesky
Zdroj: Unsplash/Brandon Morgan/volně k užití

V souvislosti s nevlídným počasím přidávají meteorologové i několik rad a doporučení. „Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ uvádí ČHMÚ. Řidiči by měli upravit rychlost a jet se zvýšenou opatrností.

Kvůli přívalovým dešťům se na většině území Čech vzestupy hladin řek. Platit má druhý stupeň povodňové aktivity. „Očekáváme prudké vzestupy v první polovině noci ze soboty na neděli, zejména na menších tocích. Není vyloučeno ojedinělé dosažení 3. SPA,“ dodávají meteorologové. 

Aktuální vývoj počasí lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na stránkách ČHMÚ
Domů
Sdílet
Diskuse