Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. srpna 2021 18:50
Čas čtení 0:51
Adam Novosad

V Evropě byla naměřena historicky nejvyšší teplota. Na Sicílii bylo téměř 49 stupňů Celsia

V Evropě byla naměřena historicky nejvyšší teplota. Na Sicílii bylo téměř 49 stupňů Celsia
Zdroj: Unsplash/Jeremy Zero/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Nepadají jen lokální teplotní rekordy, ale také rekordy celé evropské historie.

Na Sicílii naměřili nejvyšší teplotu v historii Evropy. Itálii aktuálně sužuje vlna veder nazvaná Lucifer, která způsobila, že ve městě Syrakusy na zmíněném ostrově naměřili rekordních 48,8 stupně Celsia. Toto město leží na východním pobřeží Sicílie a žije v něm více než 120 tisíc obyvatel, informuje ANSA.

Místní meteorologický ústav SIAS teplotu potvrdil, a tak se čeká už jen na detailní analýzu, která v nejbližších dnech rozhodne o tom, zda se při měření náhodou nevyskytla chyba nebo odchylka. Prozatím však lze teplotu 48,8 stupně považovat za nový evropský rekord.

„Pokud se hodnota po příslušné analýze potvrdí, mohla by to být nejvyšší teplota, jaká byla kdy naměřená na evropském kontinentu,“ uznal meteorolog Manuel Mazzoleni.

Dosavadní rekord držely Athény, kde 10. července 1977 naměřili 48 stupňů, ale neoficiální rekord držela Itálie. Ve městě Catenanuova na Sicílii v roce 1999 naměřili 48,5 stupně Celsia, což je však stále méně než nový rekord.

Vysoké teploty, extrémní proměny počasí, silné bouře a také záplavy jsou podle odborníků důsledkem klimatických změn, které zachvátily planetu. Takové výkyvy počasí by proto měly být v budoucnu stále častější, o čemž svědčí i letní bouřková aktivita v našich končinách.

Domů
Sdílet
Diskuse