Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2021 14:16
Čas čtení 1:30
Vojtěch Vanda

Podzimní predikce koronaviru: Nejhůře nás čeká tisíc nakažených denně v polovině září, myslí si Dušek

Podzimní predikce koronaviru: Nejhůře nás čeká tisíc nakažených denně v polovině září, myslí si Dušek
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek se domnívá, že podle nejhoršího koronavirového scénáře bude v Česku tisícovka nakažených denně.

Nejhorší stav na podzim? Více než tisíc nakažených denně v polovině září. S takovou prognózou informoval ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Ačkoliv tomu nynější stav neodpovídá, k pondělku bylo identifikováno jen 206 případů, nad koronavirem ještě vyhráno nemáme. Na podzim bude hrát hlavní roli v rozšíření viru hlavně proočkovanost, která nedosáhla takové míry, aby se v zemi nemohla pandemie znova rozšířit.

Doporučeno
Spojené státy plně schválily vakcínu společností Pfizer-BioNTech jako první protikoronavirovou očkovací látku Spojené státy plně schválily vakcínu společností Pfizer-BioNTech jako první protikoronavirovou očkovací látku 24. srpna 2021 8:40

Celkem 11 261 988 vykázaných dávek očkování, 5 375 647 druhých dávek a ani více než padesátiprocentní proočkovanost nemusí podle ředitele ÚZIS Duška stačit k tomu, aby se v nejhorším případě znovu nezačal šířit koronavirus. Jak informují Novinky, podle Duška je nutné počítat s tím, že zhruba 25 až 30 procent obyvatel je stále nechráněna, přičemž další lidé jsou chránění jen první dávkou.

Situace by se měla ukázat v pravých barvách po skončení prázdnin, kdy se začne ochlazovat, lidé se začnou vracet do práce a děti do škol. 

„Nejrizikovější scénáře pracují s rychlým šířením nové nakažlivější varianty viru a se zpomaleným očkováním, kdy na konci srpna dosáhneme maximálně šedesátiprocentní proočkovanosti populace nad 16 let. V takovém případě by počty nově diagnostikovaných jedinců ke druhé polovině září mohly vystoupat vysoce nad 1000,“ citovaly Novinky Duška. V září minulého roku se v této době denní počet nakažených blížil třem tisícům.

Je třeba ale dodat, že tento scénář je podle odborníků ten nejvíce rizikový. Podle dat je momentálně nejvíce pravděpodobné, že se potvrdí ty méně rizikové scénáře. Pokud by se proočkování populace nad 16 let dostalo nad 80 procent, musela by se Česká republika vypořádat „pouze“ s 500 nakaženými denně.

Nová vlna přijde, tvrdí Flegr

Na tom, že se situace opravdu zhorší, se ÚZIS shodne i mediálně známým biologem Jaroslavem Flegrem, jenž se se svými analýzami situace svěřuje na Twitteru. Zde například nedávno vysvětloval, proč máme v Česku, na evropský průměr, tak málo nakažených.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

„Máme mírná opatření i málo covidu. Proč? Balancujeme na hraně kolektivní imunity. Očkujeme, ale také klesá imunita u lidí, co se nakazili či očkovali zjara,“ napsal. „S ochlazením stoupne procento imunních nutné pro kolektivní imunitu z 60% na 90%. Nová vlna přijde, na proočkovanosti záleží kdy,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse