Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2021 12:30
Čas čtení 7:08
Jakub Paulík

Papež František: bývalý vyhazovač a fanoušek Pána prstenů. Těchto 10 věcí jsi o něm nejspíš nevěděl

Papež František: bývalý vyhazovač a fanoušek Pána prstenů. Těchto 10 věcí jsi o něm nejspíš nevěděl
Zdroj: Kancelář prezidenta SR
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Svatý otec a jeho mládí i současnost.

Stál přede dveřmi klubu, kontroloval vstupenky, a když někdo začal být agresivní, zasáhl. I takhle si v mládí papež František přivydělával na své živobytí. Papežem se přitom nikdy stát nechtěl, s čímž se svěřil i své sestře. Když vstoupil do římskokatolické církve jako duchovní, láska k dívkám musela jít pryč. Sám přitom zažil, jaký je to pocit, když se zamiluje.

Z běžného života papeži nejvíce chybí to, že již není relativně neznámým kardinálem, který si může v klidu skočit na pizzu a nikdo ho nebude vyrušovat. Jako milovník tanga by si zřejmě velmi rád zatancoval někde v klubu, ale povinnosti papeže mají přednost. A tak alespoň vydal rockové album, kterým promlouvá k věřícím.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak dohnal migranty k slzám.
  • Co řekl dívce, kterou miloval.
  • Proč nechtěl být hlavou římskokatolické církve.
  • Jak do kázání zakomponoval Froda a Bilba z Pána prstenů.
  • Co udělal pro boj proti pohlavnímu zneužívání v církvi.

V mládí byl zamilovaný a pracoval jako vyhazovač

Ještě než se stal papež František duchovním představitelem církve, žil obyčejný život mladého argentinského chlapce. A stejně jako jeho vrstevníci, i on si potřeboval přivydělat. V roce 2013 veřejnosti prozradil, že ve studentských časech pracoval jako noční vyhazovač v jednom z barů v Buenos Aires, píše News Sky, a jistý čas dělal i uklízeče, který zametal podlahy. 

Kromě toho pracoval jako laboratorní technik. Bohužel, k výše jmenovaným pracím se blíže nevyjádřil. Více se ale rozhovořil o své pozdější práci učitele literatury a psychologie. Ta ho prý „naučila, jak lidi navrátit do církve“.

Ještě než vystřídal tato povolání, zamiloval se ve 12 letech do dívky jménem Amalia. Té prý řekl, že „pokud si ji nemůže vzít za ženu, stane se knězem“, uvádí The Guardian s odkazem na Telegraph.

Nechtěl být papežem

Pro množství lidí je přirozené, že touží po kariérním růstu. I v běžné pracovní sféře se však najdou zaměstnanci, kteří neprahnou po tom, aby se stali lídry. Kardinál Jorge Mario Bergoglio, dnes známý jako papež František, patřil zřejmě mezi ně. Své sestře Marii Eleně Bergoglio se svěřil, že nemá o pozici papeže zájem.

„Nechtěl být papežem, a když jsme si o tom soukromě povídali a žertovali jsme o této možnosti, řekl: Ne, prosím, ne,“ cituje její slova RSVP Live s odkazem na Daily Telegraph. Z výrazu jeho tváře v televizi si ale myslí, že je šťastný.

Postavení papeže musí být pro jedince velmi náročné. The Guardian uvádí, že podle papeže Františka by po takovém místě toužil jen masochista. „Každému, kdo chce být papežem, na sobě příliš nezáleží,“ odpověděl na otázku žákyně z jezuitské školy. Množství povinností, ztráta soukromí... Není to zkrátka žádná „sranda“.

Školákům navíc vysvětlil, že nechce bydlet v honosném papežském sídle, protože by mu nedělalo dobře, kdyby se izoloval od lidí. Člověk bývá označován za společenského tvora a papež František není výjimkou.

 

Fanoušek J. R. R. Tolkiena

Nadšenci světa Středozemě dobře vědí, že slavný spisovatel John Ronald Reuel Tolkien vyznával křesťanské hodnoty, které vkládal i do své tvorby. Jeho příběhy využil v kázání z roku 2008 i tehdy ještě kardinál Jorge Mario Bergoglio.

Web Theonering.net (mezi čtenáři a diváky Pána prstenů velmi populární fanouškovská stránka) s odkazem na portál Tolkienbrasil informoval, že Svatý otec patří mezi fanoušky J. R. R. Tolkiena.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103031 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč nesleduje televizi.
  • Komu drží palce ve fotbale.
  • Proč není jeho postoj k LGBT+ lidem úplně černo–bílý.
  • Co mu chybí na soukromém životě.
  • Proč lidi motivuje k pití vína.
Zpět
Sdílet
Diskuse