Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorován obsah společnosti Bonton Film.
17. září 2021 16:30
Čas čtení 2:03
Sponzorovaný obsah

Adam Mišík tě v novém filmu přenese do světa rapu a drog

Adam Mišík tě v novém filmu přenese do světa rapu a drog
Zdroj: Bonton Film
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nový film Banger se záběry z iPhonu přibližuje svět rapu a drog.

Natočit film se dnes dá i bez drahých kamer. Díky Bohu. Svět stříbrného plátna a streamovacích platforem přestala ovládat jen velká studia a mladým kreativním lidem se otevřela brána pro to, aby dali svým nápadům volný průchod. Bez nutnosti shánět špičkovou techniku mají tvůrci možnost zpracovat kvalitní témata a příběhy, které je trápí a přetlumočit je skupinám, jež tato témata zasahují.

Jedním z filmů, který vsadil na kreativní zpracování a silný syrový příběh je i snímek Banger, který tě přenese do úderného světa rapu a drog. O tom, že umění je hlavně o originalitě a nápadu, a nikoliv o technice, svědčí, že se snímek natočil kompletně na iPhone.

Banger
Zdroj: Bontonfilm

„Rap je hudba ulice, a chtěl jsem, aby náš film působil jako film ulice. Volba natáčet na iPhone proto nebyla snahou ušetřit, ale především kreativní. Bylo jasné, že to tak musíme udělat. Cílem bylo příběh filmu zachytit co nejvěrněji, nechtěl jsem, aby se kamera předváděla, jakkoliv na sebe upozorňovala, jako tomu je ve zvyku například v rapových videoklipech,“ popisuje proces natáčení režisér Adam Sedlák. Možná si ho pamatuješ z úspěšného seriálu Semestr, který se celý odehrával jen na plochách počítačů a telefonů. 

Banger
Zdroj: Bontonfilm/Janova Johana & Jonatan Jan

Adam je známý právě skrz svoje ambiciózní a kreativní projekty. Jako v případě Bangeru, i v minulých dílech šel režisér po tom udělat věci jinak, než je ve společnosti zvykem, což je také důvod, proč se ho producenti rozhodli do natáčení zapojit. Je pro něj totiž důležité zachytit skutečnost situací tak, jak se doopravdy dějí. Banger si neklade za úkol strhnout diváka kamerou, která se předvádí. Syrový svět drog ukazuje naprosto bez obalu.

Banger
Zdroj: Bontonfilm

K tomu filmu pomáhá také fakt, že během šest měsíců trvajícího castingu tvůrci našli mix herců a neherců, aby snímek udělali uvěřitelnějším. Vedle Sergeie BarracudyMarcela Bendiga se v hlavní roli objeví známý zpěvák Adam Mišík, který si zahrál roli Alexe. Aby mohl postavu ztvárnit co nejlépe prošel si velkou změnou image i hudby, kterou on sám tvoří.

Banger
Zdroj: Bontonfilm/Janova Johana & Jonatan Jan

„Adam Mišík má k hlavní postavě Alexe blíž, než by si kdo myslel. Navíc, od Adamova posledního filmu, kde hrál hlavní roli, uplynulo dlouhých 5 let a diváci budou mít možnost se přesvědčit, kam se tenhle kluk z plakátu posunul,“ komentuje obsazení producent filmu Jakub Jíra, který se rovněž podílel na úspěšném Semestru.

Banger
Zdroj: Bontonfilm/Janova Johana & Jonatan Jan

On a Kryštof Zelenka s Adamem Sedlákem spolupracují již potřetí. Trojici na projektech imponuje především vhled do světa mladých dospělých lidí. Dohromady odkrývají témata, která v generaci Z rezonují. „Chceme vyprávět příběhy Young Adults (mladých dospělých), kterým se česká kinematografie příliš nevěnuje. Proto dávalo smysl tenhle mladý a odvážný projekt dělat s Adamem Sedlákem, který je v podstatě jediný, kdo se téhle cílové skupině u nás dlouhodobě věnuje. Věřím, že film bude mezi mladými rezonovat,“ říká Jakub.

Banger
Zdroj: Bontonfilm/Janova Johana & Jonatan Jan

Jízdu plnou rapu a drog si budeš moci vychutnat již v létě roku 2022 v kinech. Fakt, že se snímek zabývá něčím tak syrovým, jako je nezmapovaný svět mladých a jejich lásce k hudbě a drogám v kombinaci s tím, že je celý natočený na telefon, napovídá tomu, že se bude jednat o kousek, který pohled českých tvůrců na práci posune zcela novým směrem.

Zpět
Sdílet
Diskuse