Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2021 14:12
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

Na Facebooku jsou miliony VIP uživatelů. Mohou si psát téměř, co chtějí

Na Facebooku jsou miliony VIP uživatelů. Mohou si psát téměř, co chtějí
Zdroj: Getty Images/Aurelien Meunier
NEWS FACEBOOK
Uložit Uložené

The Wall Street Journal prozkoumal interní dokumenty společnosti Facebook, z nichž je patrné, že porušení pravidel na jejich sociální sítí jistým osobám procházelo.

Společnost Facebook neměřila každému rovným metrem. Toto tvrzení plyne z článku The Wall Street Journal, jehož redakci se dostaly do ruky usvědčující interní dokumenty. Informace v nich zaznamenané tvrdí, že společnost prostřednictvím speciálního programu „vyčlenila“ zhruba 6 milionů populárních účtů, které byly privilegovány a ušetřeny trestů, pokud porušily zásady a pravidla sociální sítě. 

Doporučeno
Anketa Český slavík se po čtyřech letech vrací pod patronátem Karla Janečka Anketa Český slavík se po čtyřech letech vrací pod patronátem Karla Janečka 14. září 2021 12:45

Systém, který kontroluje porušování zásad sociální sítě, nese název XCheck. Vznikl proto, jelikož měla společnost Facebook problémy s tím zvládnout veškerou kontrolu obsahu, který se na jejich síti objevoval. Kvůli tomu někteří inzerenti odmítli platit platformě za reklamu. 

Program se chová jako udržovatel pořádku a vyhodnocuje chování na síti. Právě ten měl mít seznam, na němž se nacházelo zhruba 6 milionů účtů – populární celebrity, osobnosti, politiky a další – jejichž příspěvky porušující zásady sítě měly malý nebo žádný dopad na jejich dosah na Facebooku. V případě, že by se podobně zachoval někdo mimo seznam, hrozily by mu daleko horší sankce. 

Na „whitelistu“ se objevil například brazilský fotbalista Neymar. Ten v roce 2019 uveřejnil na síti nahou fotku ženy, která jej obvinila ze znásilnění. Fotografie zůstala na síti déle než den, než ji administrátoři zakázali ručně.

Další uživatelé zařazení do protežovacího seznamu zase sdíleli například dezinformace okolo vakcinace proti koronaviru či údajnou účast bývalé kandidátky na prezidentku Spojených států Hillary Clinton na sexuálním obchodování s dětmi.

Zpráva z interní kontroly systému Facebooku píše ve spojitosti s kontrolním systémem o zklamání důvěry a neobhajitelnosti toho, jakým způsobem program fungoval. Facebook zareagoval tak, že omezil působení a roli XChecku na minimum.

Doporučeno
Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš 14. května 2023 11:00

Ve vyjádření pro The Wall Street Journal společnost uvedla, že program byl pouze „dílčím krokem“ ve zvládnutí moderování obsahu na síti, jenž bude potřebovat „další úpravy“.

Zaměstnanci Facebooku se údajně snaží odstranit „whitelisting“ ze systému už nějakou dobu, což údajně dělá ze získaného dokumentu „zastaralý zdroj informací, který má jen vytvořit rozruch“.

Domů
Sdílet
Diskuse