Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2021 15:50
Čas čtení 3:08
Tereza Šnajdrová

Prezident Miloš Zeman je stále v nemocnici. Shrnujeme, co víme o jeho hospitalizaci

Prezident Miloš Zeman je stále v nemocnici. Shrnujeme, co víme o jeho hospitalizaci
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Hlava státu byla do Ústřední vojenské nemocnice převezena v úterý.

Prezident Miloš Zeman byl v úterý dopoledne převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde bude podle Seznam Zpráv hospitalizován delší dobu. Jeho pobyt v nemocnici prý nebyl plánován a všichni tak nad zdravotním stavem hlavy státu spekulují. Hrad včetně tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka však mlčí a nikdo neví, co s prezidentem doopravdy je. Shrnuli jsme pro tebe informace, které víme o hospitalizaci Miloše Zemana.

Doporučeno
Miloš Zeman by měl zůstat v nemocnici další čtyři dny Miloš Zeman by měl zůstat v nemocnici další čtyři dny 14. září 2021 16:35

Miloš Zeman nemocnici prý navštívil již v pátek, kdy mu ředitel ÚVN Miroslav Zavoral doporučil, aby zvážil nepřetržitou péči. Hrad o tom ale nikoho neinformoval a pro všechny tak bylo překvapením, když v úterý dopoledne internet zahltily snímky Zemana, kterého do nemocnice doprovodila i jeho žena Ivana. Prezident by měl být hospitalizován nejméně 4 dny

Hrad mlčí a Ovčáček sdílí pasáže z Bible

Hrad mlčí a nikdo tak neví, co je důvodem Zemanovi hospitalizace. „Slyšel jsem pana prezidenta, že se domlouvá přes svého kancléře a tajemníka, aby dohodl termín na pravidelnou prohlídku,“ řekl pro iRozhlas prezidentův poradce Martin Nejedlý.

REFRESHER se proto pokusil spojit s tiskovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem, který však odmítá komunikovat s médii a místo toho na Twitteru sdílí pasáže z Bible. „Hlasitě jsem volal k Hospodinu, a vyslyšel mě ze své svaté hory. Klidně jsem ulehl a usnul. Probudil jsem se, protože mi Hospodin pomáhá. Nezaleknu se ani tisíců, kteří mě obkličují. Žalm 3, 5-7,“ tweetuje místo toho, aby veřejnost informoval o zdravotním stavu hlavy státu.

O zdravotním stavu prezidenta nebyl informován ani šéf Senátu Miloš Vystrčil a není se proto čemu divit, že lidé začínají spekulovat nad tím, co se doopravdy se Zemanem děje. „Dobře, to bychom měli sdělení o stavu prezidenta pro náboženské fanatiky a teď bych prosil nějaké srozumitelné vyjádření pro občany ČR. Děkuji,“ píší na Twitteru občani. 

Dlouhodobá léčba i zlomená ruka

Prezident Miloš Zeman se již delší dobu léčí s neuropatií nohou, kvůli které se na jaře tohoto roku také přesunul na invalidní vozík. Podle některých vyjádření by se tedy jeho hospitalizace mohla týkat právě této dlouhodobé léčby a mohlo by se pouze jednat o rekondiční pobyt.

Doporučeno
Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ 8. března 2023 21:30

Péče byla zaměřena na rekonvalescenci dlouhodobě přetěžovaného organismu. Absolvoval rehabilitační cvičení zaměřená na posílení pohybových stereotypů, byla mu aplikována intenzifikovaná výživa,“ řekla tenkrát o prezidentově hospitalizaci mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Miloše Zemana v minulosti trápila i zlomená ruka, kterou si zlomil při pádu, avšak její operace i zotavení tehdy proběhlo bez problémů. 

O prezidenta se bojí i premiér Andrej Babiš (ANO). Opozice však s neinformováním o stavu Zemana nesouhlasí

Obavy o zdravotní stav Miloše Zemana v úterý vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO), který na Twitter napsal: „Moc teď myslím na pana prezidenta Zemana a přeju mu vše dobré, ať je brzy zdravý, plný sil a elánu. UVN je podle mě to nejlepší pracoviště v naší zemi a jsem rád, že je v těch nejlepších rukou.

Zároveň také tiskovému mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi vytkl, že veřejnost o zdravotním stavu prezidenta neinformuje. „Bylo by lepší, kdyby pan mluvčí dal nějakou pozitivní zprávu. Já mu snad sám napíšu, aby to udělal,uvedl premiér na rádiu Impuls.

Tiskový mluvčí vrcholných politiků by měl dát stručnou informaci o zdravotním stavu, důvodu a předpokládané délce hospitalizace. Není nutné sdělovat podrobnější informace, i vrcholný ústavní činitel má nárok na určité soukromí. V tomto byla komunikace za předchozích prezidentů V. Havla a V. Klause výrazně lepší. Bohužel současný přístup a nekomunikace dávají zbytečný prostor k různým spekulacím,“ přidal se k výtkám předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Doporučeno
Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár 1. února 2023 8:30

Způsob, jak k výkonu své funkce přistupovali Václav Havel a Miloš Zeman a jejich kanceláře, je diametrálně odlišný ve všech ohledech. Informovanost veřejnosti o zdravotním stavu hlavy státu je věc, na kterou má oprávněný nárok, ostatně jde o nejvyššího ústavního činitele a vrchního velitele ozbrojených sil. Transparentní jednání nikdy nebylo a není silnou stránkou současné hradní kanceláře, takže mě její přístup vůbec nepřekvapuje. Je to další z mnoha projevů pohrdání občany v provedení pánů Mynáře a Ovčáčka,“ souhlasí Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

Údajně se nejedná o nic vážného. Proč tedy Hrad mlčí?

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale rázem otočil a pro rádio Impuls řekl, že o zdravotním stavu pana prezidenta ví a nejedná se o nic vážného. „Jsem informován o zdravotním stavu pana prezidenta. Myslím, že nejsou žádné obavy na místě. Není, ani nikdy nebyl jeho zdravotní stav vážný. Nastoupil do nemocnice po konzultaci s lékaři. Není potřeba spekulovat, že pan prezident má nějaký problém.

Spekulace o vážném zdravotním stavu Miloše Zemana vylučuje i středeční chování jeho dcery a manželky, které se zúčastnily charitativního tenisového turnaje Lány Open a nevypadalo to, že by měly nějaké trápení. Všem přítomným navíc od prezidenta vyřídily pozdrav.

Proč tedy Hrad mlčí? Proč Ovčáček ignoruje zprávy novinářů a nikdo z blízkých Miloše Zemana nepodal vyjádření? Na odpovědi si pravděpodobně ještě budeme muset počkat.

Domů
Sdílet
Diskuse