Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. října 2021 16:30
Čas čtení 6:55
Kamila Šebestová

10 let Babiše v politice: Jak je možné, že je navzdory skandálům stále populární? A vyhraje opět volby?

10 let Babiše v politice: Jak je možné, že je navzdory skandálům stále populární? A vyhraje opět volby?
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek
POLITIKA
Uložit Uložené

Čapí hnízdo, StB, Pandora Papers i údajný únos syna. Navzdory kauzám je strana Andreje Babiše na první příčce v předvolebních průzkumech.

Slovenský miliardář, který se stal českým premiérem. Spolupracovník tajné komunistické policie, údajný únosce vlastního syna. „Spasitel“ českého lidu. I takto bývá označován předseda vlády Andrej Babiš. 

V pátek začínají parlamentní volby. Atmosféra v zemi je napjatá, v předvolebních debatách se snaží politici diskreditovat oponenty. Investigativní novináři odhalují pár dní před volbami tajné informace z Pandora Papers, na základě kterých tvrdí, že Andrej Babiš podezřele nakládal s miliony korun a pochybně nakupoval luxusní nemovitosti přes utajené offshorové firmy.

Vystupuje proti němu i jeho syn Andrej Babiš mladší, který mu vyčítá, že mu jeho vinou nepravdivě diagnostikovali schizofrenii a prý ho zavlekli na Ruskem okupovaný Krym. 

Český premiér přesto vstupuje do parlamentních voleb se sebevědomým přístupem. Věří, že vyhraje. Pokud chce vládnout, musel by jít do koalice s krajně pravicovou SPD a komunisty.

Jak bude vypadat Česko po volbách, pokud vyhraje Andrej Babiš? A jak je možné, že se navzdory všem kauzám udržel tak dlouho u moci?

none
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek
V tomto článku si přečteš:
  • Kdo je Andrej Babiš. 
  • Jaké byly jeho začátky. 
  • Co dělal pro tajnou komunistickou policii.
  • Jak se změnila lety v politice jeho osobnost. 
  • V čem je podobný Viktoru Orbánovi.

Babiš, nebo Bureš? 

Andrej Babiš se narodil v socialistickém Československu v roce 1954. Jeho rodiče jsou Slováci. Vyrůstá v Bratislavě, čtyři roky ale stráví v Paříži. Jeho otec Štefan Babiš působí jako velvyslanec, proto se malý Andrej stěhuje do Švýcarska. Tam rok navštěvuje gymnázium a věnuje se volejbalu.

Když v roce 1971 přijede rodina ze Švýcarska na měsíční dovolenou do Bratislavy, nastane v Babišově životě dramatický zlom. V důsledku emigrace Babišova strýce rodinu nechtějí pustit zpět na Západ. Štefan Babiš je nucen nechat syna na Slovensku. Andrej Babiš proto vyrůstá bez rodiny pouze se svou babičkou v Bratislavě. Na gymnáziu ho kvůli záškoláctví téměř vyloučí ze školy. Rebelovi Babišovi se však nakonec podaří gymnázium absolvovat a začíná studovat na Vysoké škole ekonomické v Bratislavě. 

Po jejím skončení nastupuje do chemického gigantu Petrimex, ve kterém se propracoval až na zástupce ředitele. V roce 1980 vstupuje do komunistické strany. O dva roky později začíná spolupráci s tajnou komunistickou policií. Jeho spolupráci odhalily údaje ze statistické karty StB, kde je veden jako agent Bureš.

Jde o dokument, kterým Státní bezpečnost evidovala své spolupracovníky. Podle údajů na této kartě spadal Andrej Babiš na oddělení hospodářské kontrarozvědky. Věnovali se na něm pracovníkům podniků zahraničního obchodu. Andrej Babiš ale spolupráci s StB dlouhodobě popírá a jeho případem se nadále zabývají slovenské soudy. Spor trvá už devět let. 

„To, že byl podle soudu vědomým agentem Státní bezpečnosti, předurčilo celou jeho kariéru,“ říká investigativní novinářka Sabina Slonková, která půl roku pracovala pod vedením Andreje Babiše v deníku Mladá fronta. Odešla z něho, protože začal jako majitel zasahovat do obsahu novin. 

„Andrej Babiš si vybral způsob života, který mu zajišťuje výhody. Pro někoho je to nepřijatelné, ale v očích Babišových voličů to není žádné selhání. Vnímají to tak, že selhání z komunismu si s sebou nese většina z nás. Proto se s ním umí snadno ztotožnit,“ dodává Sabina Slonková z portálu Neovlivní.cz.

Babiš spasitel

Babišova strategie byla na počátku jeho volební kariéry jiná než dnes. Neapeloval na důchodce, netlačil agendu proti uprchlíkům. Prezentoval se jako úspěšný manažer, který chce stát řídit jako firmu. V roce 2011 založil stranu ANO 2011 a snažil se lidi oslovit jako úspěšný podnikatel se středopravicovými názory.

To se mu podařilo. V roce 2013 se jeden z nejbohatších Slováků stává českým ministrem financí. Lidé cítí naději, že krajinu očistí od klientelismu a korupce a bude povede ji „jako firmu“.

Andrej Babiš
Zdroj: Úrad vlády ČR

„Ze začátku se Andreji Babišovi dařilo oslovovat široké vrstvy obyvatelstva. Nešlo jen o voliče v regionech,“ vysvětluje pro Refresher politolog Miloš Brunclík z Univerzity Karlovy v Praze. „Měl výborný marketing, prezentoval se jako úspěšný podnikatel. Sliboval, že zatočí s korupcí a s podvody,“ dodává.  


Andrej Babiš vstupuje do politiky jako „spasitel“, který tvrdí, že pomůže Česku zbavit se skandálů a problémů. Přichází do veřejného prostoru z jiného prostředí než standardní politici — je miliardář. 

Po nástupu do politiky ovšem přicházejí první kauzy. Postupně ztrácí důvěru velké části české společnosti, ze strany začínají odcházet výrazné osobnosti.

Přímo k Andreji Babišovi se postupem času z jeho vlastní strany nedostává žádná kritika. Ta přichází jen od opozice nebo médií, která mu nepatří.

„Z Andreje Babiše se stal cynický člověk. Předtím měl vedle sebe nezávislé osobnosti, které mu mohly říci kritické názory. Dnes už to neplatí, poslanci za ním stojí jako jeden muž,“ vysvětluje politolog Miloš Brunclík. „Má pocit, že každá kritika je jen antikampaň. Má paranoiu, pocit ohrožení. Chybí mu sebekritická perspektiva,“ dodává Brunclík. 

Proti Andreji Babišovi postupně začínají různá stíhání. Jedno z nich se týká kauzy Čapí hnízdo.

Babiš únosce? 

Kauza Čapí hnízdo se táhne již sedm let. Andrej Babiš byl obviněn z toho, že neprávem získal evropskou dotaci ve výši 50 milionů korun. Peníze měli použít na výstavbu konferenčního a rekreačního areálu Čapí hnízdo.

Policie obvinila i premiérova syna Andreje Babiše mladšího, který se převodů dotací údajně účastnil. Andrej Babiš mladší ale vystoupil proti otci a podal na něj trestní oznámení. Vypovídal i v kauze Čapí hnízdo. Premiér tvrdil, že jeho syn trpí schizofrenií, a proto jeho výpovědi nemohou být relevantní.

demonštrácia, Babiš
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Namísto léčebného sanatoria ve Švýcarsku, kde Andrej Babiš mladší žije, ho prý premiér poslal „léčit se“ na Krym po ruské anexi poloostrova. Přesun na Krym údajně zařídila psychiatrička Dita Protopopová se svým manželem Petrem Protopopovem. Oba v té době pracovali pro premiéra, ona jako městská poslankyně za stranu ANO, on jako řidič ve firmě Agrofert. Andrej Babiš mladší chtěl i na ně podat trestní oznámení.

„Ti lidé by měli sedět,“ řekl premiérův syn o manželích. „Doktorka Protopopová, její manžel a můj otec, který to financoval,“ dodal. 

Andrej Babiš mladší letos svého otce konfrontoval přímo během volební kampaně na jeho narozeniny. „Ako sa teraz cítiš? Prečo si mi ublížil?“ křičel Babišův syn na otce politika.

 

„Zdá se, že Andrej Babiš potřeboval uklidit svého syna, aby nevypovídal v kauze Čapí hnízdo. Argumentoval tím, že byl jeho syn nemocný. Chtěl mu dopřát kvalitní lékařskou péči, tak ho odvezl na Krym,“ říká politolog Brunclík. 

„Je ovšem bizarní, že ho odvezl právě na Krym, vždyť existují mnohem lepší destinace, kde by se mohl léčit. Pan Babiš si může dovolit kvalitní zdravotní péči. Celé to působí velmi nevěrohodně,“ dodává. 

Andrej Babiš mladší se nyní stal součástí předvolební kampaně. Je ale otázkou, zda výsledek voleb může ještě ovlivnit. Podle experta na domácí politiku je marketingová síla Babiše silnější než kohokoli jiného. „Kauza s jeho synem tedy nebude mít zásadní vliv na jeho preference,“ říká politolog Brunclík.

Osm let moci

Andrej Babiš je osm let v top politice. Nejdříve jako ministr financí, nyní jako premiér. Strana ANO se navzdory všem kauzám těší vysoké popularitě.

V předvolebních průzkumech zastává podle iDnes.cz první místo, těsně za ní se drží koalice SPOLU. Zdá se tedy, že kauzy ani údajný únos syna Babišově politickému PR neuškodily. Roste však spolu s popularitou i nenávist vůči Babišovi?

Babiš, Praha
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

„Důvod, proč je Andrej Babiš stále u moci, je, že se s ním podstatná část Čechů ztotožnila. Je prototypem „obyčejného člověka“ se slabostmi. Vidí se v něm a stírá z nich jejich hříchy z éry komunismu,“ vysvětluje investigativní novinářka Sabina Slonková. Andrej Babiš má podle ní vzácný dar, který nemá téměř nikdo z jiných politiků. 

„Dokáže přesvědčit lidi ve čtvrté cenové skupině v hospodě, že je jedním z nich. Jsou schopni zapomenout na to, že to tak není a že v politice není proto, že je má rád. Dokáže je přesvědčit, že to s nimi myslí dobře,“ dodává Sabina Slonková. 

Odráží se to i na jeho strategii. Zatímco na začátku kariéry cílil na různé demografické skupiny, dnes apeluje zejména na důchodce a levicově orientované voliče. Snaží se je přesvědčit zvýšením důchodů či průměrné mzdy, a „ochranou“ před uprchlíky. Podobně jako jiní populističtí politici tvrdí, že proti němu vedou média antikampaň.

Andrej Babiš se lety sblížil i s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Podle Miloše Brunclíka mají politici podobnou strategii.

„Andrej Babiš se staví do role ochránce České republiky před nelegálními migranty a Evropskou unií. Je to jiný odstín toho, co dělá v Maďarsku mnohem systematičtěji Viktor Orbán. Je to jednoduché, srozumitelné, úderné,“ vysvětluje politolog.

Podle Sabiny Slonkové zároveň přibývají lidé, kteří již Andreje Babiše nevnímají jako dobrého manažera. 

„Prohlédli ho během pandemie. Tehdy se ukázalo, že Andrej Babiš je neschopný chaotik. Politická reprezentace tu krizi nezvládla. Neumí totiž pracovat, jen pěkně mluvit o tom, jak pracují,“ vysvětluje Slonková. „Když se ukázalo, že to za ně nikdo neodpracoval, nic po nich nezbylo. Kromě 30 tisíc mrtvých,“ dodává.

Babišův zámek z Pandora Papers

Investigativní novináři z Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů před pár dny zveřejnili tři terabyty tajných informací z offshore firem. Jednalo se o praní špinavých peněz či skrývání majetku před veřejností. 

Andrej Babiš si podle Pandora Papers koupil přes offshorovou společnost šestnáct luxusních nemovitostí na pobřeží Francie. Jednou z nich je oblíbená destinace jeho manželky Moniky Babišové — zámek Château Bigaud. Babišovi z něj často přidávali příspěvky na sociální sítě. 

Velký vliv na Babišovy preference to ale mít nemusí. Pro běžné lidi je kauza složitá. 

„Obyčejní lidé termín offshore nebo Pandora Papers nikdy neslyšeli, a tak jim to bude znít nesrozumitelně,“ říká Miloš Brunclík. „Všichni vědí, že Andrej Babiš je bohatý člověk. To, že si koupil vilu někde na Riviéře, je z pohledu jeho voličů asi v pořádku,“ dodává.

Babiš, pandora papers
Zdroj: TASR/AP Photo/Daniel Cole
Doporučeno
Policie se začne zabývat kauzou Pandora Papers. Prověří Andreje Babiše a další Čechy Policie se začne zabývat kauzou Pandora Papers. Prověří Andreje Babiše a další Čechy 4. října 2021 11:55

Co když vyhraje?

Experti předpokládají, že Andrej Babiš opět vyhraje a stane se premiérem. Pokud však bude chtít vládnout, bude se pravděpodobně muset spojit s komunistickou stranou a Okamurovou SPD. Vládli by tak komunisté, pravicoví extremisté a miliardář. Lídrům stran zjevně nevadí, že jsou jejich ideologie na absolutně odlišných stranách politického spektra.

„Jinou šanci totiž Babiš nemá. Všechny ostatní strany deklarovaly, že s ním do vlády nepůjdou. Pokud by nakonec porušily slib, ztratily by část voličů. Byla by to pro ně politická sebevražda,“ vysvětluje Miloš Brunclík. 

Pokud bude Andrej Babiš opět premiérem, bude podle politologa nadále zadlužovat zemi. Hrozí však riziko omezování svobody projevu, Česko může čekat cesta Maďarska nebo Polska. 

„Vidíme to i na blízkých vztazích Andreje Babiše s Viktorem Orbánem. V posledních týdnech má tendence potlačovat svobodná média, v přímém přenosu odmítá komunikovat s médii, která jsou k němu kritická,“ vysvětluje novinářka Sabina Slonková. „Myslím, že v případě vítězství Andreje Babiše nečekají Česko pěkné časy,“ dodává.

Doporučeno
Orbán chce v Maďarsku zakázat šíření filmů a textů o homosexualitě či změně pohlaví Orbán chce v Maďarsku zakázat šíření filmů a textů o homosexualitě či změně pohlaví 11. června 2021 16:37
Domů
Sdílet
Diskuse