Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2021 16:00
Čas čtení 2:06
Adam Smeták

KOMENTÁŘ: Babišova éra končí. Levice zcela vyhořela, k moci jde konzervativní pravice

KOMENTÁŘ: Babišova éra končí. Levice zcela vyhořela, k moci jde konzervativní pravice
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
POLITIKA VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Babiš končí, pravice nastupuje.

Volby skončily a dopadly tak jako obvykle. Úplně jinak, než se čekalo. Hnutí ANO prohrálo v těsném souboji s koalicí SPOLU, komunisté a ČSSD vypadli ze Sněmovny a také nováček Přísaha nedosáhl na kýžených 5 %. Do Sněmovny tak míří jen čtyři politické subjekty.

Nejvýraznějším výsledkem letošních voleb je kromě konce Babišovy éry také propad výrazné části hlasů a pád politické levice na naprosté dno. Voliči Přísahy, ČSSD, KSČM, Trikolóry, Volného bloku či Zelených nyní nebudou mít ve Sněmovně politiky, kteří by zastupovali jejich zájmy. Zhruba 20 % všech hlasů „propadlo“. Jde o bezprecedentní množství ztracených hlasů. Především voliči levice budou v nové Sněmovně těžko hledat zastání.

Doporučeno
Do Sněmovny se dostalo nejvíce žen v historii Do Sněmovny se dostalo nejvíce žen v historii 10. října 2021 10:07

Vypadá to, že nové vedení země bude pravicově konzervativní. Žádná levice se nebude podílet na vládě a žádná nebude dokonce ani v opozici. To jsme tu ještě neměli. Progresivní hlas jsme mohli očekávat od Pirátů, ti byli ale masivně vykroužkováni voliči jejich koaličního partnera STAN, a do Sněmovny se tak dostali jen čtyři. Starostové jsou liberální středovou až středopravicovou stranou.

Domů
Sdílet
Diskuse