Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. října 2021 8:53
Čas čtení 0:42
Tereza Šnajdrová

Státní zástupce požádá o vydání Babiše k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce požádá o vydání Babiše k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Učiní tak poté, co se sejde nová Sněmovna.

Státní zástupce, který dozoruje možný dotační podvod v kauze Čapí hnízdo, dnes oznámil, jak bude dále postupovat. Jakmile se sejde nová Sněmovna, požádá o nové vydání Andreje Babiše (ANO), který je spolu s manažerkou Janou Mayerovou (Nagyovou) obviněn z dotačního podvodu, informuje ČT24.

Doporučeno
VIDEO: „Nemám vám co říci,“ opakoval jako kolovrátek Ovčáček. Od prezidenta prý nemá pokyn, aby se k čemukoliv vyjadřoval VIDEO: „Nemám vám co říci,“ opakoval jako kolovrátek Ovčáček. Od prezidenta prý nemá pokyn, aby se k čemukoliv vyjadřoval 19. října 2021 19:49

Státní zástupce Jaroslav Šaroch měl do dnešního dne rozhodnout, zda na Babiše spolu s Mayerovou navrhne obžalobu nebo celou kauzu Čapí hnízdo pozastaví. Jeho rozhodnutí však zkomplikovaly volby do Poslanecké sněmovny a k Babišově stíhání se musí vyjádřit nová Sněmovna.

Nová lhůta pro zpracování věci prozatím nebude stanovena,“ řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala

Případ komplikuje nejen nové složení Sněmovny, ale i skutečnost, že Andrej Babiš (ANO) znovu nabyl poslanecké imunity a v současné chvíli ho nelze trestně stíhat. Rozhodnutí tedy nyní bude záviset na Sněmovně, která dosluhujícího premiéra již dvakrát vydala, a to konkrétně v září 2017 a v lednu 2018. 

Policie v kauze Čapí hnízdo pracuje i s novými důkazy a výpovědí Andreje Babiše mladšího, který tvrdí, že jeho podpis na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byl zfalšován. 

Doporučeno
Andrej Babiš mladší podá trestní oznámení na svého otce Andrej Babiš mladší podá trestní oznámení na svého otce 8. září 2021 19:54
Domů
Sdílet
Diskuse