Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. října 2021 15:30
Čas čtení 1:06
Richard Balog

Česká stavba roku 2021 aneb dvoupodlažní vila s dokonalým atriem uprostřed dvora

Česká stavba roku 2021 aneb dvoupodlažní vila s dokonalým atriem uprostřed dvora
Zdroj: se svolením BoysPlayNice
KULTURA
Uložit Uložené

Titul porota udělila za dokonalou ukázku individuálního bydlení s vysokou funkčností, působivou architekturu, kultivovaným prostředím a nápaditým materiálovým zpracováním.

V uplynulých týdnech jsme viděli několik výjimečných tuzemských projektů a dnes budeme v tomto trendu pokračovat. Prostřednictvím detailních fotografií od BoysPlayNice nahlédneme do stavby roku 2021 v Novém Jičíně. Nadčasová dvoupodlažní vila je dílem architekta Marka Jana Štěpána a její realizace trvala dlouhých osm let. Jde o místo, kde se člověk i světlo pohybují jako ryba ve vodě.  

Když jsem dorazil na první návštěvu do již hotové vily, moje 11letá dcera tam neplánovaně zůstala další tři dny. Prostě se jí tam líbilo. (architekt Marek Jan Štěpán)

Nemovitost je umístěna v mírně svažitém terénu a nachází se pár stovek metrů od historického centra města. Hlavním požadavkem klienta bylo, aby společně s rodinou mohli co nejvíce času trávit v exteriéru. Vzhledem k malému a urbanisticky složitému pozemku šlo o náročné zadání, se kterým si architekt nakonec poradil.

Vila má tři výškové platformy: V úrovni ulice je vstupní betonové podlaží, kde se nachází zázemí. Hlavní obytná část se společenskými prostorami je vyvýšená o necelé podlaží nad úrovní ulice, zatímco odpočinková (noční) zóna je o dalšího půl metru výše. Obě úrovně jsou ze dřeva a přímo navazují na travnaté atrium, které je jádrem celého bydlení. Na atrium se váže i objekt sauny s bazénkem. 

Fasáda domu je jednoduchá, abstraktní a vyjadřuje celkovou materiálovou podstatu. Podle slov architekta Štěpána je tato vila variací na antický atriový dům, konkrétně atrium displaviatum – atrium bez sloupů, z něhož střešní voda odtéká mimo stavby. 

Interiér s podlažní plochou na úrovni 350 čtverečních metrů se nese na stejných vlnách jako exteriér, přičemž dominantními prvky jsou dřevo, beton a sklo. Za pozornost určitě stojí i vnější průhledy a designérské kusy nábytku. 

Článek vznikl ve spolupráci se společností Linka News.

Nový JičínNový JičínNový JičínNový Jičín
Zobrazit galerii
(30)
Domů
Sdílet
Diskuse