Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2021 15:45
Čas čtení 2:10
Tereza Šnajdrová

„Moje tělo, moje práva! Patriarchát do koše!“ Prahou prošel pochod za právo na bezpečný přístup k interrupcím (Reportáž)

„Moje tělo, moje práva! Patriarchát do koše!“ Prahou prošel pochod za právo na bezpečný přístup k interrupcím (Reportáž)
Zdroj: Tereza Šnajdrová/REFRESHER
REFRESHER
Uložit Uložené

V pondělí jsme vyrazili na pochod za právo na bezpečný přístup k interrupcím organizovaný hnutím Amnesty International ČR.

V pondělí odpoledne jsme se zúčastnili pochodu za právo na bezpečný přístup k interrupcím, který organizovalo hnutí Amnesty International ČR a přinášíme ti z něj reportáž.

Celá akce začínala v 17:00 hodin před slovenskou ambasádou, odkud se stovka lidí přesunula před polskou a následně i americkou ambasádu. Na pochodu vystoupilo i několik řečníků, mezi kterými nechyběly ani zástupkyně ze Slovenska, Polska a Spojených států. „Ženská práva, lidská práva,“ znělo nesčetněkrát v průběhu pochodu.

Doporučeno
Poté, co Texas zpřísnil interrupce, se žádosti o potrat prudce zvýšily v okolních státech Poté, co Texas zpřísnil interrupce, se žádosti o potrat prudce zvýšily v okolních státech 4. září 2021 12:06

Před slovenskou ambasádu jsme dorazili krátce před pátou hodinou a na malém plácku nervózně podupávala skupinka organizátorů, nad kterou měla, co se počtu účastníků, dohlížející Policie ČR jasnou převahu. Během pár minut se však okolí zaplnilo lidmi, kteří přišli podpořit slovenské, polské, ale i americké ženy, kterým vláda odpírá právo na bezpečné interrupce.

Jako první k lidem promluvila členka českého Amnesty International, která příchozí poprosila, aby kvůli zhoršující se pandemii koronaviru měli respirátory, což také všichni vyslechli a opravdu důkladně dbali na bezpečnost. Řečnice pak hned v úvodu zmínila, že nemůže uvěřit tomu, že i v roce 2021 protestujeme za bezpečný přístup k potratům, neboť některé státy odmítají respektovat rozhodnutí ostatních žen. Upozornila i na to, že zákaz potratů nic neřeší a vláda tím akorát podpoří interrupce prováděné načerno, které navíc nejsou bezpečné.

pochod
Zdroj: Tereza Šnajdrová/REFRESHER
Domů
Sdílet
Diskuse