Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. listopadu 2021 12:30
Čas čtení 3:18
Kamila Šebestová

RECENZE: The French Dispatch

RECENZE: The French Dispatch
Zdroj: Studio Babelsberg
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Animovaná policejní honička, nahá Léa Seydoux v pokroucených pózách. Vítej ve světě French Dispatch, ve fantazii Wese Andersona

Francouzská depeše. Film, který tě vtáhne do mládežnické francouzské revoluce, amerického Kansasu i novinářské redakce. Prožiješ v nich neuvěřitelných 108 minut. Zažiješ animovanou policejní honičku, otravu jídlem i procházku romantickým francouzským venkovem. To vše najdeš ve filmu The French Dispatch.

Režisér Wes Anderson je tak trochu génius. S lehkostí ve filmovém snímku propojuje sběratelské umění s tématem rasismu či brutalitou francouzských psychiatrických léčeben. To vše se špetkou cynického situačního humoru. Nedává ti to smysl? Tak to má být, přesně to je Wes Anderson. V jeho filmech přece nemusíš všemu rozumět, stačí se dívat. The French Dispatch totiž nezklamal a opět je to neuvěřitelná vizuální lahůdka.

The French Dispatch, francúzska depeša
Zdroj: Google/Studio Babelsberg

Kuchař, gangsteři a nahá Francouzka

Texaský režisér tentokrát do filmu přetavuje svou lásku k novinářskému světu. Podle mnoha novin The French Dispatch (jejichž název film nese) představují deník New York Times. Film činí neobvyklým i povídkový styl. Pokud jsi viděl asi nejznámější Grandhotel Budapest, tento film se ti bude zdát méně kompaktní. Děj je roztroušený, dělí se na různé linie. Když však příběhovou linii začneš sledovat, jen tak snadno se z ní nevymaníš. Je neuvěřitelně poutavá. Každá část filmu totiž znázorňuje text (a život) jednoho z reportérů The French Dispatch.

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

V úvodu diváka uchvátí Owen Wilson s francouzskou baretkou. Jedná se o poměrně silný začátek. Pomalu se propracováváme k Timothée Chalametovi a jeho zajímavému vztahu ke zkušené redaktorce, kterou hraje Frances McDormand. Mezi to vstoupil do děje Benicio Del Toro v roli šíleného umělce. Zajímavé jsou také excentrické záběry nahé Léy Seydoux, kterou umělec maluje.

Děj filmových povídek vyeskaluje, když začne animovaná policejní honička se superhrdinskými prvky. Při ní zazáří i Steve Park jako francouzský kuchař s asijskými kořeny, který v nejvíce napjatém momentu filmu zakročí vůči gangsterům tak, že jim uvaří večeři.

Vizuální lahůdka

Dostáváme se k nejsilnější stránce filmu. Tou je jeho vizualita. Wes Anderson opět pouští uzdu své fantazii a hraje si se spektrem barev. Tentokrát dokonce střídá černobílé záběry se snímky v typických andersonovských barvách. Většina černobílých záběrů diváka přenáší do minulosti, někdy však naopak znázorňují přítomnost a barevné snímky zase minulost.

Přestože Wes Anderson studoval filozofii, občas se zdá, že se měl narodit jako architekt. Do snímku opět vkládá svůj cit pro estetičnost a nostalgii za starými budovami. Vychutnáš si tak pár nádherných typických záběrů z francouzských ulic s lidmi v dobových kostýmech. Rovněž však přijde nečekaný zvrat ve formě animované policejní honičky, která vypadá jako vystřižená z komiksu.

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

Záběry z The French Dispatch nelze popsat jinak než vizuální lahůdka. Jako téměř každý Andersonův film, i tento si užijí zejména estetičtí fajnšmekři. Pokud k nim patříš, film budeš chtít vidět v kině více než jednou.

francúzska depeša, French Dispatch
Zdroj: Google/Searchlight Pictures
Doporučeno
RECENZE: Duna RECENZE: Duna 20. října 2021 13:30

Timothée Chalamet s bláznivým „páčem“

Nelze říci, že tento film by měl jednu hlavní postavu. Jelikož jde spíše o filmové povídky, každá jejich postava je důležitá. Divák má zároveň pocit, že všichni reprezentují něco jiného. Owen Wilson, který byl, mimochodem, režisérovým spolubydlícím na vysoké škole, v roli idealistického, poněkud naivního novináře uvádí celý film. Rovněž ho vtipně uzavírá, mihne se v něm tedy jen na chvíli. Je zapamatovatelný – přestože patří k hercům, u kterých máme pocit, že hrají vždy stejnou roli.

V tomto filmu ti vyrazí dech zejména šílený umělec Moses Rosenthaler v podání Benicia Del Tora. Jeho výkon je nevyzpytatelný, neumíš ho číst a udrží tě v napětí. Skvěle se k němu hodí mladá francouzská herečka Léa Seydoux, která pro natáčení filmu šla do naha. Nebylo to poprvé, pamatovat si ji můžeš třeba z erotického snímku Život Adéle, kde hrála v sexuálních scénách. Ve filmu sice nemá mnoho replik, ale neuvěřitelně dobře hraje svými výrazy naoko bezcitnou dozorkyni v psychiatrické léčebně.

The French Dispatch, francúzska depeša
Zdroj: Google/Studio Babelsberg

Milou, ale ne až tak výraznou roli má ve filmu Timothée Chalamet. Klobouk dolů před kostyméry, kteří z něj udělali autentického Francouze šedesátých let. Všimni si zejména jeho účesu, který neuvěřitelně dotváří hercovo charisma. Zazářila při něm herečka Frances McDormand v roli opět jen naoko tvrdé ženy. Je sympatické, že Anderson v tomto filmu vytváří silné, nezávislé ženské osobnosti.

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Zážitek z filmu umocňuje tematická francouzská hudba. Dotváří dobovou atmosféru šedesátých let. Většinu soundtracku tvoří Jarvis Cocker a Alexandre Desplat. Najdeš v něm také klasiky jako Brigitte Bardot, Elliot Smith nebo The Rolling Stones.

Jít či nejít do kina?

The French Dispatch je film, při kterém se zasměješ i zděsíš. U některých scén hrozí, že z napětí na sebe vyliješ colu. Jediné, co mu lze vyčíst, je, že ho občas nepochopíš. No nemusí tě to štvát, Andersonovým filmům nemusíš do puntíku rozumět.

Jeho atmosféra i vizuál tě přenesou do Andersonovy francouzské utopie. Místy se možná budeš chtít přestěhovat do městečka Ennui-sur-Blasé, které je mimochodem vymyšlené.

Po premiéře v Cannes sklidil The French Dispatch standing ovation. Zaslouženě. Je to snímek, na který se vyplatí jít do kina už jen pro jeho vizuální stránku. Filmu dáváme osm a půl bodu z deseti. A doporučujeme ti při odchodu z kina ještě chvíli zůstat v Andersonově světě při poslechu Spotify playlistu The French Dispatch v autobuse.

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
francúzska depeša, French Dispatch
Zdroj: Google/Searchlight Pictures
Domů
Sdílet
Diskuse