Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Amazon.
21. prosince 2021 13:00
Čas čtení 2:04
Sponzorovaný obsah

Pracovnice Amazonu za svůj inspirativní krok dostala odměnu v hodnotě 40 tisíc korun. Proč ji společnost ocenila?

Pracovnice Amazonu za svůj inspirativní krok dostala odměnu v hodnotě 40 tisíc korun. Proč ji společnost ocenila?
Zdroj: Amazon
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Touha být svým kolegům o trochu blíž motivovala Elišku z HR oddělení Amazonu, aby se přihlásila na kurzy znakového jazyka. Nyní s kolegy komunikuje bez jakýchkoliv omezení a svými kroky inspirovala i další zaměstnance.

Některé příběhy prostě dokážou člověka obměkčit a dojmout. Osudy, kde si lidé vzájemně pomáhají a chtějí se sobě přiblížit, nám ukazují, že svět umí být hezké místo. Takový hřejivý příběh má za sebou i Eliška Kulhová, která již sedmým rokem pracuje v Amazonu v oddělení lidských zdrojů, kde je potřeba být s lidmi každý den v kontaktu.

V momentě, kdy společnost zaměstnala čím dál více neslyšících lidí, Eliška si uvědomila, že je potřeba být svým kolegům co nejblíž. Tlumočník, kterého měla k dispozici online a jednou týdně i osobně sice pomohl, ale Eliška jako HR pracovnice potřebovala svým svěřencům rozumět co nejlépe a co nejlépe s nimi také komunikovat. Letos v únoru se tedy přihlásila na kurzy znakového jazyka a za krátkou dobu udělala velké pokroky.

„Přišlo mi líto, že nedokážu zaměstnancům se sluchovým postižením kvůli jazykové bariéře plnohodnotně pomoci,“ říká jednatřicetiletá Eliška, „Máme sice k dispozici tlumočníka, ať už online nebo jednou týdně i osobně v distribučním centru, ale cítila jsem potřebu umět sama se spolupracovníky vyřídit alespoň ty hlavní věci. Umět jim poradit,“ dodává.

Amazon Stars
Zdroj: Amazon

Inspirace pro další zaměstnance

Eliška si prošla kurzy pod organizací Tichý svět, která se zaměřuje na začleňování neslyšících do běžného života. První kurz trval čtyři měsíce, ale pracovnice šla ještě o kousek dál a v současnosti je na dalších lekcích, tentokrát již pro pokročilé. „Každý kurz je ukončený zkouškou, která probíhá celá ve znakovém jazyce. Lekce znakování kvůli aktuální situaci probíhají online. Jedno školení má hodinu a půl a po celou dobu prakticky jen znakujeme,“ popisuje Eliška.

 „Do Amazonu jsem nastupovala jako pracovník návratového centra, ale po krátkém období jsem přestoupila na HR oddělení, kde jsem dodnes. Práci mám rozmanitou. Skutečně každý den je jiný,“ říká Eliška, která se v rámci své pozice stará o to, aby pomohla zaměstnancům vyřídit potřebné administrativní záležitosti a zodpovídat jejich dotazy.

Svým odhodláním dokázala inspirovat i další zaměstnance, kteří se rozhodli naučit se se svými neslyšícími kolegy také přirozeně komunikovat a do kurzů se přihlásili také. Jeden její kolega z HR oddělení dokonce zorganizoval dobrovolné kurzy v rámci Amazonu. Ten se dočkal velmi pozitivního ohlasu a nyní jsou v plánu další kurzy i jejich rozšíření na jiná oddělení v rámci distribučního centra v Dobrovízi.

Amazon dobrý úmysl ocenil

Inspirativní krok Elišky nezůstal dlouho bez odezvy a její kolegyně Denisa nominovala spolupracovnici do soutěže, jejíž letošní ročník vyhrála. „Její aktivitu jsem nemohla nechat bez povšimnutí, od začátku jsem věřila, že si ocenění zaslouží,“ říká Denisa. „Iniciativa Elišky směrem k neslyšícím kolegům vedla k dalším pozitivním změnám v našem pracovním kolektivu. Někteří z kolegů se začali znakový jazyk také učit. Věřím, že se po našem vzoru připojí i další zahraniční budovy, které také zaměstnávají neslyšící nebo nedoslýchavé kolegy,“ doplňuje.

Amazon Stars
Zdroj: Amazon

Společnost Amazon se rozhodla své uvědomělé zaměstnance ocenit již minulý rok. Tehdy vznikl unikátní projekt Amazon Star, který oceňuje zaměstnance za jejich mimořádné kroky vůči okolí. Odměnu v hodnotě 40 tisíc korun – individuální kurz znakového jazyka a nové domácí spotřebiče dle vlastního výběru – převzala Eliška z rukou moderátorské dvojice Evropy 2 Ondřeje Urbana a Petra Říbala.

Domů
Sdílet
Diskuse