Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti CCC.
21. prosince 2021 9:05
Čas čtení 2:05
Sponzorovaný obsah

Jak vybrat zimní boty na hory, do práce i na romantickou schůzku

Jak vybrat zimní boty na hory, do práce i na romantickou schůzku
Zdroj: CCC
MÓDA
Uložit Uložené

Zimní boty představují široký pojem, zahrnující vše od stylových kozaček na podpatku až po pevnou trekovou obuv. Mají sice několik společných jmenovatelů, ale o tom, po kterých nakonec sáhnete, rozhoduje to, kam se v nich chystáte.

Na podpatcích se totiž po horách chodí jen těžko, a na důležitou schůzku s klientem zase patrně nevyrazíte v teplých pohorkách. Důležité je umět si správně vybrat, a to pro každou situaci. Víte, jaké parametry jsou pro který typ bot nejdůležitější?

Zimní boty do města 

Od městské zimní obuvi se neočekává o mnoho více než to, že bude dostatečně teplá, a že v ní během mrazů neuklouznete. U bot do města se nepředpokládá, že se v nich budete brodit závějemi, nebo v nich trávit celý den v podobně extrémních podmínkách. Stačí, když vás zahřejí na cestě do práce či po nákupech.


Toho, aby bylo noze v botě teplo, lze dosáhnout různými způsoby zateplení. Oblíbené a šik jsou zejména dámské zimní boty s kožíškem, který nemusí být jen uvnitř boty, ale může vytvářet také efektní lemování. Pravý kožíšek je přitom lepší volbou pro vaše nohy, ten umělý zase pro vaši peněženku. Zateplené bývají samozřejmě i pánské boty na zimu, v jejich případě ale zůstává kožíšek většinou skrytý.

Pozor na výběr materiálu

Zima může být jak mrazivá, s teplotami pod nulou, tak i nepříjemně vlhká, s blátem a rozježděným sněhem. V prvním případě se u bot stačí zajímat jen o jejich schopnost zahřát, v tom druhém se však vyplatí nasadit do akce také voděodolnost.


Tu můžete botám zajistit i pomocí ošetřujících a impregnačních přípravků, určených pro vybraný materiál. Osvědčená klasika je pravá kůže, o něco méně odolná je pak kůže syntetická. Opatrní buďte zejména v případě semišových bot: hodí se pouze do suché zimy.

Zimní pánské kožené boty
Zimní pánské kožené boty Zdroj: CCC

Boty na podpatku na zimu

Pokud milujete boty na podpatku, případně v nich musíte chodit do zaměstnání v rámci předepsaného dress code, rozhodně se jich nemusíte vzdát ani v zimě. Pouze si dobře zkontrolujte, jestli je podpatek zespodu pogumovaný, abyste měli jistotu, že udržíte balanc i na kluzkém chodníku. Nezapomínejte také, že čím tenčí mají boty podrážku, tím rychleji vám v nich pravděpodobně začne být zima. Podle ortopedů by výška podpatku u zimních bot neměla přesáhnout 5 centimetrů.

Boty na hory

Pánské i dámské boty na hory se od těch do města liší hlavně odolností proti vodě a extra členitou protiskluzovou podrážkou. Ta může být klidně i několik centimetrů silná, protože pak slouží zároveň jako tepelný izolant mezi chodidlem a studenou zemí.


Boty na hory, zvláště pak chystáte-li se v nich na delší túry, by měly mít výšku v ideálním případě těsně nad kotník, minimálně však do jeho úrovně. Tím zajistíte jak tepelný komfort, tak fixaci nohy, což zabrání podvrtnutí.


Oblíbené sněhule se hodí na krátkodobé nošení během dovádění v hlubokém sněhu. Rozhodně v nich ale nevyrážejte na celodenní výpravu.

Dětská zimní obuv

Zvláštní skupinu tvoří dětská zimní obuv. U té by nemělo chybět jak vnitřní zateplení, tak i voděodolnost, a to i v případě bot do města. Dětské botičky by neměly být příliš těžké, avšak nikoliv na úkor síly podrážky. Pro menší děti vybírejte zimní boty se zesílenou patou, která udrží nožku ve správné poloze. Ideální dětské boty na zimu jsou navíc opatřené reflexními prvky pro vyšší bezpečnost při pohybu v blízkosti dopravních komunikací.


Nejen při výběru zimních bot dojdete nejdál tehdy, když během nákupu zapojíte zdravý rozum a praktickou logiku.

Dětská zimní obuv
Dětská zimní obuv Zdroj: CCC
Domů
Sdílet
Diskuse