Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2022 12:59
Čas čtení 2:28
Vojtěch Vanda

Plavkyně v Americe řeší dilema. Transgender sportovkyně trhá rekordy, veřejnost diskutuje, zda je to fér

Plavkyně v Americe řeší dilema. Transgender sportovkyně trhá rekordy, veřejnost diskutuje, zda je to fér
Zdroj: Hunter Martin/Getty Images
SPORT SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Univerzitní plavkyně Lia Thomas vybudila v americkém plaveckém světě debatu o tom, jak férová je účast transgender plavkyně v závodech.

Americké ženské plavání má novou hvězdu. Dvaadvacetiletá Lia Thomas trhá univerzitní rekordy a jak se zdá, na březnovém šampionátu v plavání bude patřit k favoritkám. Její rekordy s sebou ale nesou jedno velké ale – Thomas je totiž transgender plavkyně, která sice podstoupila dvouletou hormonální proceduru, nicméně její fyzická vybavenost ji může přinášet výhodu oproti ostatním závodnicím. A plavecká veřejnost se nyní ptá, zda jsou její starty vůbec fér.

Doporučeno
Organizátoři Australian Open zakázali divákům nosit trička s nápisem „Kde je Pcheng Šuaj?“. Zákaz rozlítil i Martinu Navrátilovou Organizátoři Australian Open zakázali divákům nosit trička s nápisem „Kde je Pcheng Šuaj?“. Zákaz rozlítil i Martinu Navrátilovou 24. ledna 2022 9:36

Jak píše The Washington Post, ještě předtím, než Thomas podstoupila hormonální přeměnu, závodila tři roky v mužském plaveckém týmu Pensylvánské univerzity. Nejde však o zkušenosti, které získala ještě jako muž, spíše se jedná o fyzickou vybavenost, jež je lépe uzpůsobena k vrcholným výkonům. Někteří rodiče psali na univerzitu dopisy s tím, že chtějí pro své děti pouze „férovou šanci“, a že Lia je „přímým ohrožením ženského sportu jako celku.“

Domů
Sdílet
Diskuse